Hogyan gondolhatták a németek a második világháborúban, hogy -gyakorlatilag egyedül- legyőzhetik az egész világot?
Ennél azért bővebben beszélgessünk a témáról, megér annyit.
Én is tisztában vagyok a ww2 kronológiájával, de pl. azt nem látom be, hogyan indíthatták meg a Barbarossa-hadműveletet anélkül, hogy egészen biztosak lettek volna abban, hogy elbírnak az oroszokkal egy esetleges kétfrontos háború (szövetséges partraszállás) mellett is.
http://www.youtube.com/watch?v=RT7nzkWHH1U
Kedvcsinálónak a további beszélgetéshez/eszmecseréhez.
Szovjetuniót én sem értem. Főleg azok után, hogy egy húron pendültek amíg a németek meg nem támadták őket.
Ezt lehet nem mindenki tudja, de a szovjetek annyira jóban voltak a németekkel, hogy a szovjetunióba menekülő zsidók egy részét elfogták és baráti gesztusként visszaküldték Németországba. Lengyelország felosztásáról szerintem mindenki tud abba bele se megyek.
Gondolom, szép fokozatosan.
Maguk mellé állítanak/megszállnak más országokat.Majd ezekben az országokban megkezdik az ideológiai átnevelést.Öntenek egy kis pénzt, hogy fejlődjön a hadiiparuk és máris van megtudják többszörözni a haderejüket.
A Szovjetuniót csak úgy gondolták, ahogy mindenki más a világon.
A támadás előtt az USA-n keresztül egészen Japánig, az egész világon abban a hitben élt mindenki, hogy egy német támadás esetén a Szovjetunió magától széthullik.
"Úgy tűnt, a Wehrmachtnak semmi nem állíthatja útját, mint kés a vajban haladtak előre, a Blitzkrieg ismét sikeresen működött. Nem csoda, hogy Halder július 3-án a következőket írta naplójába: „Az Oroszország elleni hadjáratot 14 nap alatt megnyertük.”
Sokan hasonlóan értékelték a helyzet nyugaton is. A brit hírszerzés tíz napot, Cripps moszkvai nagykövet egy hónapot, Dill vezérkari főnök hat hetet adott a Szovjetunió összeomlásának. A New York Post június 27-én kelt cikke jól visszatükrözi az amerikai közhangulatot: „Ahhoz, hogy a vörösök nagyon rövid időn belül bekövetkező összeomlástól megmenekülhessenek sokkal nagyobb csodának kell bekövetkeznie, mint amilyet a Biblia óta valaha is láttunk.”
Lengyelország megtámadásakor pedig teljesen abban a hitben éltek, hogy a nyugati szövetségesek hagyják majd őket békében hódítgatni keleten.
Állítólag, miután Hitler meghallotta az angol hadüzenetről szóló jelentéseket szeptember 3-án, először nem akarta elhinni, majd amikor tudatosult benne, akkor majdnem idegösszeomlást kapott.
Értelmetlen volt az egész, ugyanis az egy dolog, hogy megszerzik a területet,de azt meg is kellett volna tartani. Na itt bukták el az egészet. A helyi lakosságnak értelemszerűen nem lett volna jó ha rabszolgasorban senyved, az esetlegesen odaköltöző németeknek sem lett volna "kánaán".
Most úgyanezt a "bekebelezést " megcsinálhatják békésen (!!!!)a pénzükkel is.
Leginkább úgy, hogy Hitler korántsem volt az a zseni, aminek sokan ma is gondolják.
A Szovjetunió elleni támadása teljesen téves helyzetértékelésen alapult, ahogyan 1939-ben a lengyel akcióval kapcsolatos nyugati magatartás megítélése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!