Melyik európai országban volt utoljára szélsőjobboldali párt hatalmon?
A II világháború után Ausztria volt az egyetlen európai ország ahol nemzeti-radikális kormány volt, ez az ezredforduló környékén volt.
Tudod, Jörg Haider.
Bár ő nem volt olyan keményvonalas szélsőjobboldali, a zsidókat , bevándorlókat nem szerette.Ezt leszámítva liberális volt.
Saját magát nemzeti liberálisnak nevezte.
Az EU próbálta őket ellehetetleníteni , végül Haider maga mondott le
Haider ezután is igen befolyásos és közkedvelt politikus maradt , tartományt amit vezetett ott betiltotta a mecset építést, a bevándorlókkal is nagyon szigorú volt.
Ausztriában ma is, nagyon erős a szélsőjobb, a legerősebb Európában.
Két szélsőjobboldalinak párt van.
FPÖ: Jörg Haider először ebben politizált , a legutóbb 17 százalékot ért el.
BZÖ:Ezt Haider akkor alapította amikor kilépett az FPÖ-ből ,ők legutóbb 11 százalékot szereztek.
Szlovák Nemzeti Párt 2010-ig volt hatalmon.
Ezután gyengültek, ma már nincsenek benn a parlamentben.
A kérdező nem pontosított, de az, hogy kormánykoalíció része volt az osztrák és a szlovák erősen jobboldali pártokból egy-egy.
Az említett Haideres példa is ilyen, a szociáldemokraták 33%-s eredményét kiegészítették a saját 27%-kal, így a koalíció kisebbségi tagjai voltak. Egyébként az FPÖ mindig is csak szóban volt szélsőjobbos, a cselekedetei, politikai, gazdasági szándékai centrálisnak számítottak.
Szlovákia ugyanez, Slotáék a harmadik és legkisebb tagjai voltak a kormánykoalíciónak 11%-s eredménnyel (lényegében muszájból fogadták be őket Ficoék és Meciarék.
A néppárttal lépett koalícióra az FPÖ és nem a szocdemekkel.
Sajnos csak 2 évig kormányoztak.
Én Ausztriában jártam az általánost ,meg a gimnáziumot is.
Nagy rajongója voltam Jörg Haidernek ,meg az osztályomból elég sokan szerették.
Ma is nagyon tisztelem őt.
Sokkal Jobb volt az FPÖ, mint amilyen Magyarországon a Jobbik.
Ez az ember egy géniusz volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!