Triesztet miért nem csatolták Jugoszláviához 1947-ben?
Sokkal jobban járt volna a város, Jugoszlávia egyik legfontosabb kikötője lett volna, megmaradt volna a hátországa, ma Szlovénia legnagyobb, legfontosabb városa lenne, Közép-Európa legnagyobb adriai kikötője.
Ehelyett, egy sokadrangú, hátország nélküli, elsatnyult kis olasz kikötő lett belőle. Amire az olaszoknak igazán semmi szükségük nem volt.
A lakosság egy része szlovén volt, a környéke meg teljesen az.
Előző, te Fiume / Rijekával kevered.
Triesztről van szó, aminek túlnyomórészt olasz lakossága volt és van. Lehet, hogy lakik néhány szlovén is, de természetes, hogy Olaszországhoz tartozik.
"elsatnyult kis olasz kikötő lett belőle. Amire az olaszoknak igazán semmi szükségük nem volt."
Erdély - álmos székely kisvárosok és falvak, alig lakott hegyek - a románoknak semmi szükségük nem volt rá, nem is értem miért csatolták el tőlünk :-)
"A lakosság egy része szlovén volt, a környéke meg teljesen az."
Én úgy tudom csak 25-30% volt a szlovénok aránya, a nagy többség olasz volt.
Jugoszlávia igényt tartott rá. Wikipedia:
"A jugoszláv partizánok 1945-ben bevették a várost és az ott élő szlovén lakosság megvédése címén elfoglalták. 1945. május 1-jén a trieszti negyedik jugoszláv hadsereg és a kilencedik szlovén hadtest elfoglalta a várost. Május 2-án az Új-Zéland egységek, valamint a brit hadsereg is megérkezett Triesztbe. A nemzetközi nyomás hatására a jugoszláv csapatok végül június 12-én elhagyták a várost."
Brit-amerikai befolyási övezet lett. 1954-ben felszámolták a vitatott Trieszt Szabad Területet, ami nyugati megszállás alatt volt, azt Olaszországhoz, ami jugoszláv megszállás alatt volt azt Jugoszláviához csatolták.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!