Ki mit gondol az izraeli megszállásról Palisztina felett? Véleményem szerint egyenesen felháborító ami ott folyik és sajnos már nem csak Palesztina felett, hanem már Európa felett is.
"Meg fogtok lepodni: tobbnyire beke van, melo, szorakozas. Csak neha valamelyik arab orszagnak sikerul terroristakat becsempeszni/felfegyverezni, ilyenkor van balhe."
Meg amikor a zsidóknak úgy tartja kedvük, és elkezdik bombázni Gázát.
Nos, most pedig hogy időm volt rá, hogy az előző válaszokat is elolvassam, néhányra reagálok:
Kedves Vadkan01!
"Értem én a felháborodást, de itt az a kérdés, hogy te tennél-e ellene vagy csak csak felháborodsz 5 percre és végzed a mindennapi dolgaidat?"
- Mit tanácsolsz? Én csak egy példát tudok mondani, mint amiben konkrét ismereteim vannak, Székelyföld esetében világszerte egyszerre indul tüntetés az autonómiáért, még Kanadában is:
A televízió sugározta a vágóképeket a világ minden pontjáról.
Volt eredménye?
De akár a folyton hallható "Free Tibet" megmozdulásoknak? Vagy a több ezer lemészárolt ujgurnak, akik a kínai megszállás ellen tüntettek? Nem rajtunk múlik. A fent lévőkön.
--------------
Kedves tegnapelőtt 00:53-as kommentelő:
"Azt, hogy a világban százezer ilyen és durvább megszállás zajlik Csecsenföldtől Tibeten át Nigériáig, de mivel ott nem lehet zsidózni, ezért azokat kellemesen lehet ignorálni és ezen seggfájni."
- Milyen jó, hogy az én hozzászólásom épp rácáfol erre a sablonos, visszamutogatós védekezésre.
--------------
Kedves tegnapelőtt 09:51-es kommentelő:
"A baj csak az, hogy alesztinok sosem léteztek. Egy római császár utálta a zsidókat, íki a területüket is átnevezte Palesztinára. Ettől még új nép nem születik. És a palesztinok ugyan olyanok, mint az arabok. Muszlim terroristák, hamis propagandaképeket terjesztenek, miközben gyermekeket használnak élő pajzsnak."
- A hozzád hasonlóak nem szokták jogalapnak tekinteni azt, hogy ki teremtett kultúrát, kinek a történelmi múltjához tartozik egy-egy földterület, így például a magyarok számára lehetne követelés Erdély, vagy a Felvidék kastélyai és várai, a Szerémség, ahol felvettük a harcot a bizánci császárral, Kárpátalja, ahol Árpád belovagolt. Ráadásul ezen földeken még nagy számban laknak is magyarok, Izrael állam területén akkor már nem volt elmondható ez a zsidókkal kapcsolatban - és ott évezredek is teltek el, nálunk ez ma sem éri el még a száz évet sem. És mondhatnánk, hogy soha nem létezett szlovák állam, vagy hogy a románok tényszerűen jóval később jöttek be Erdélybe, mint mi, magyarok.
De ez csak egy görbe tükör.
Ugyanis teljesen lényegtelen, hogy létezik-e palesztin nemzet. Senki nem tagadta azt sem, hogy arabok lennének. De emberek, léteznek, és joguk van a saját hazájukhoz, és az emberhez méltó élethez.
Az a soviniszta hozzáállás pedig, ahogyan érvelsz, miszerint, "ők is arabok, tehát muszlim terroristák", remek jellemzést ad rólad.
Kedves Vadkan01, a link pedig lemaradt:
22:31
"Ugyanis teljesen lényegtelen, hogy létezik-e palesztin nemzet. Senki nem tagadta azt sem, hogy arabok lennének. De emberek, léteznek, és joguk van a saját hazájukhoz, és az emberhez méltó élethez. "
Kedves Pro Patria!
Ezzel az a probléma, hogy palesztin állam már régóta létezhetne - csak ez éppenséggel maguknak az araboknak nem kell. A "palesztin-ügy" mögött álló szélsőséges muzulmán terrorszervezetek (és mögöttük a többi érdekelt iszlám állam) Izrael elpusztítását, tengerbe szorítását akarja, nem pedig egy zsidó állam melletti palesztin állam megalapítását. Nem területi kérdések miatt nem lehet Palesztinát létrehozni.
"Ezzel az a probléma, hogy palesztin állam már régóta létezhetne - csak ez éppenséggel maguknak az araboknak nem kell."
- Ez olyan képmutató és arcpirító hazugság, mint amikor valaki azzal védekezik, hogy az anyja magától esett el és állította bele a hátába a kést. Van ilyen is. Majdnem repült a papucs a tévé felé, mikor ezt a védekezést hallottam a híradóban.
Egyfelől Palesztinában az izraeliek ma is - a folyamatos ENSZ megrovások ellenére - illegálisan, és a szerződéseket megszegve bővíti a lakótelepeket.
Megtehetik, nincs felettük kontroll.
Szisztematikusan számolják fel a palesztin létet, mint olyat. Mindezzel a közös, és Izrael állam létrejöttének alapot adó szerződéseket megszegve. A palesztinok csak elméletileg önállóak, a gyakorlatban teljes és abszolút az izraeli katonai megszállás és közigazgatás az adott területen. Nekik tökéletesen megfelel a jelenlegi állapot, mert tudják, hogy elég szóban azt mondaniuk, hogy önállóak a palesztinok, a gyakorlatban úgyis azt csinálnak az izraeliek a területen, a területtel, amit akarnak, és senki nincs, aki megakadályozhatná őket. Ha mégis megrónák őket, azt mindig és következetesen megvétózza az USA.
Izrael nemcsak a független állam létét nem akarja, de még azt is megakadályozta (hátszelével, az USA-val), hogy az ENSZ felvegye Palesztinát tagjai közé, mert ez is azon látszatot keltené, mintha önálló entitás lenne. És jobban képviselhetnék maguk jogait a szervezeten belül, például amikor háborús törvényeket sértően, civilek ellen vetnek be foszforbombákat. Terrorcselekményekre hivatkozva. Ám 1) a terrorcselekmények válaszok az illegális lakótelepekre, úgy védekeznek, amilyen eszközük van, mi '56-ban molotovkoktéllal - a szovjetek azt is aljas orvtámadásnak minősítették -, ők pedig bombával, 2) sokszorosan több az áldozat az ún. "válaszcsapások" okán, mint a kődobálások, és az irányítatlan rakéták miatt, ráadásul Izraelnek meg lenne az eszköze precíziós támadásokra, 3) ez sem jogosít fel az emberi jogok és a nemzetközi egyezmények megszegésére, áthágására.
És Izrael egy törvényen kívüli állam.
A közel-keleti államok közül sorra ütik ki a "veszélyes elemeket", Irak esetében például ürügy volt, hogy megtámadta Iránt és Kuvaitot, illetve kurdok ezreit mészárolta le.
Teljesen jogos, és elfogadható. Ám érdekes, hogy ugyanezt az Iránt ma szintén háborúval fenyegeti az Egyesült Államok, de ami szembetűnőbb, hogy ma sincs a kurdoknak önálló állama, noha az amerikaiak megszállták - pardon, felszabadították - Irakot, és a másik rész, ahova átnyúlna, Törökország pedig NATO tagállam. Rájuk lehetne kényszeríteni, de még ha rájuk nem is, Irakon belül gond nélkül lehetne. Ez megint képmutató, ízléstelen viselkedés.
És az is látványos, hogy Izrael esetében a palesztinokkal kapcsolatos emberjogi sérelmek és háborús bűnök, valamint az, hogy Izrael nem egy, de az összes szomszédos államot megtámadott (önvédelemből, miközben területét négyszeresére növelte a Sínai-félsziget bekebelezésével, 20.000 km2-ről egészen 80.000 km2-re), már nem vált ki semmi rosszallást, sőt, támogatják előre tolt bástyájukat, az egyetlen Amerika-párti államot.
Egyelőre Izrael az egyetlen ország, amelyik folyamatosan agresszívan viselkedik, amelyik nem csak szóban, de hadsereggel támadja a szomszédjait, és amelyik ténylegesen atomfegyverrel rendelkezik.
Íme egy cikk:
Idézek belőle: "Danni Ajalon hangsúlyozta: nem tűri, hogy a zsidó állammal szemben nyíltan ellenséges iszlám köztársaság ilyen fegyverre tegyen szert."
Amit viszont átfordíthatunk reciprokra:
"nem tűri, hogy az iszlám állammal szemben nyíltan ellenséges zsidó köztársaság ilyen fegyvert birtokoljon."
Ugyanis mindkettőről elmondható, hogy ellenséges a másikkal szemben, mindkettő a másik vallására hivatkozik, mint negatívum, és kettőjük közül Izraelről tudjuk, hogy van is atomfegyvere, valamint aktívan bombázgatja is a szomszédait, ha úgy esik neki.
A dolgok árnyaltak... És ilyen esetben nem egyértelmű igazságot tenni.
És itt nem az utóbbi évtizedekről, a hidegháborúról, hanem az utóbbi évek történéseiről van szó:
Tucatjával lehetne ilyeneket linkelni. Ez is más, szuverén államokat érint. Még Szudánban is az ő elpusztításukra törekvő rakétákat keresik. Az egész világ "összefogott ellenük".
De még ennél is értékesebb gyöngyszem egy médiaközpont ellen intézett támadás, hat újságíró halálával:
És az ENSZ épületeit is szégyenérzet nélkül képes megtámadni:
Hát ilyenkor én is lemennék a sufniba elkészíteni egy-két szöges bombát. Milyen világ ez? Kimegyek az utcára és tankok, szögesdrótok fogadnak? Egy szerkesztőségben hat békésen dolgozó újságírót ölnek meg? Gondoljuk el, ha most ugyanez a Bors, vagy a 168 óra szerkesztőségével történt volna. Mondvacsinált ürüggyel lakónegyedeket bombáznak háborús bűnöket megvalósítva? Gondoljuk már át, mi hogy vélekednénk ilyen helyzetben...!
Azt sem értem, mégis hogyan nem váltott ki hadüzenetet a megtámadott semleges államok részéről a konkrét bombázás. Megsértették a légterüket és az állam területét bombázták. Eleve felfegyverzett gép légtérsértése már önmagában háborús indok lenne errefelé, de még éles bombát is vetnek le közben? És semmi reakció a részükről? Ki más engedhetne meg ilyeneket magának teljes nyugalommal hátradőlve, nem tartva a következményektől, mint Izrael? Ilyet nem szabad, ez egyszerűen nonszensz! És semmi reakció az inzultált államok részéről. Számomra ez felfoghatatlan.
Engem már az is felháborított, mikor csak egy másik állam megsértette a légterünket*, ugyanolyan ez, mint a magánlaksértés, csak államok szintjén (miként értékelnénk például, ha valaki csak úgy bejönne a házunkba, vagy a kertünkbe a megkérdezésünk nélkül? Nem pirítja meg az arcodat, ha a magántulajdon védelme sérül, a te önálló magánterületed más által, csak én vagyok ennyire vehemens védelmezője ennek az alapelvnek, mint a polgári demokrácia egyik kulcsának?), de ha még bombát is dobott volna le itt, mondjuk a százhalombattai kőolajfinomító területén, megölve akár az én szüleimet, vagy ismerőseimet, az minimum hadüzenet emberi ésszel fogható, civilizált keretek között. Hát milyen valótlan állapot ez? Csak úgy lebombáz egy objektumot egy másik országban a szomszédból, amivel nincs hadiállapotban? Szerinted ez a dolgok normális folyása, hogy csak így ide-oda ruccannak, mintha az övék lenne minden? Mit jelentenek akkor az államhatárok?
Nem tartod érthetetlennek, hogy hogyan nem lett ebből háború egyik állam esetében sem?
Tudom, ez itt Európa. De Izrael mindig arra hivatkozik, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama...
Nekem, mint az állami szuverenitás reményeim szerinti jövőbeli őre, a Honvédség tagja, felfoghatatlan, hogy ilyen sértést hogyan lehet mind elkövetni, mind eltűrni.
* Történetesen izraeli repülőgépek. Tán itt is az elpusztításukra törekvő atomot kerestek?
Nem tudom elfogadni azt sem, ahogyan az USA arra hivatkozik, hogy elnyomott népeket akar felszabadítani, ami számomra teljes vállszélességgel támogatható, de akkor ahogy mondtam, miért nincsenek kurdok saját hazában Irakban, miért csak csörte zajlik Észak-Koreával (mellékesen ez az állam sem támadta még meg a szomszédjait, nem is szándékozik, csak Dél-Koreát fenyegeti, míg Izrael ennél sokkal tovább ment a szomszédjában lévő államokkal; és az atom terén is csak kísérletezgetnek, míg Izraelnek van, és nem engedi be az ENSZ megfigyelőket), miért tűrik el ujgurok ezreinek lemészárlását Kína részérő, vagy hogy messze ne menjenek: miért nem demokratizálják Kubát? Ott nem hivatkozhatnak sem atomra, sem Kína világhatalmi erejére.
Szó sincs itt "világrendőrségről", a Közel-Keleten Izrael veszélyes ellenfeleit ütik ki, erről szól az egész. Ezért tartják mindig a hátukat értük az ENSZ-ben is. A Paul Lendvaik, Soros Györgyök és egyéb befolyásos emberek elintézik ezt ott. A nemes eszmék pedig csak takarók mindehhez.
És hova tovább: miért nem rendezik Észak-Írország helyzetét, ahol ugyanez van? És akkor jöhetnek sorra Anglia többi bekebelezett népei is, a skótok (akik esetében úgy tűnik, jövőre lesz népszavazás a függetlenedésről), walesiek, és az európai államok többen is: Franciaország, Spanyolország. Ott is ugyanilyen robbantások zajlanak a baszkok részéről - és Észak-Írországban is. (Mégsem foszforbombázzák végig az iskolákat. Képmutató az egész védekezés, hogy "mi csak visszalőttünk". Egészen más az ok-okozati viszony.)
Igaz, ezen fenti európai, önállóság nélküli népek esetében nem lehet olyan elnyomásról beszélni, mint akár Kínában, akár a Közel-Keleten. De az önálló haza saját anyanyelvével mindenkit megillet. Ez nem tagadható meg egyszerűen.
Kedves 23:01-es válaszoló!
Most visszanézve, látom, hogy nem az én korábbi hozzászólásom egyik címzettje vagy, ekképp illő lett volna megszólítást is írnom hozzád, mint bevezetés. (Ezt mindig csak a nyitó hozzászólásban írok, ezért hagytam most el, mivel úgy hittem, egyike vagy azoknak, akiknek tegnapi kommentem szólt.) E figyelmetlenségem miatt elnézést kérek.
Pro Patria - hány palesztinnal beszéltél már? Olyannal, aki lehetőleg minimum 2000-ig ott élt.
Amikor azt látom, hogy a názáreti arab ismerősöm imádja Izraelt és vizsgaidőszak végén azonnal húz haza másnap, nem érzem úgy, hogy boldogtalan ott, és miután kifizeti a tandíjat, feltételezem, hogy nem szegények. Nem spórol a gyerek, szóval össze sem kell húzniuk a nadrágszíjat.
Amikor a suliból a palesztin csajszi szülei (apja libanoni anyja izraeli, de mindkettő PALESZTIN) elköltöztek Izraelből kilencvenes évek elején, elgondolkoztam, aztán mikor kitért arra, hogy érdekes módon az anyja sosem nyilatkozik negatívan Izraelről, eszembe jut, hogy talán azért, mert diplomát szerzett a Héber egyetemen (nem hallatszik írva, de ez cinikus mondat volt, miért utálná az országot ahol felnőtt, és amire büszke lehet?. És amikor ez a lány mondja hogy az Európábba Izraelről jutott hírek bullshittel egyenlőek, mert gyakorlatilag hétköznapi szinten nem érzékelhető a konfliktus, elgondolkodtam a valóságtartalmán annak a gondolatomnak, hogy érdekes módon, ha arab az illető, ha nem, aki Izraelben él és izraeli állampolgársága van, az a 90-es évektől indulóan szeret ott élni. Az arabokat semmi nem gátolja abban, hogy ott éljenek Izraelen belül, sokadszorra hangsúlyozom (más kérdésnél már hangsúlyoztam) a keresztény arab csoportokat Haifa környékén akik tökéletesen elkezdtek asszimilálódni, mert belátták, hogy Palesztina nem létezik, Palesztina nem létezHET. A világon van olyan, hogy pénz, az araboknak ott nincs olyanjuk. A palesztinokat a környező arabok úgy kezelik, mint Magyarországon a cigányokat. Ez nem rasszista megnyilvánulás, hanem tény.
Az a kupac ember aki palesztinnak hívja magát a brit mandátum idején a britek által nyomtatott érméket mutogatják, hogy a 20-as években létezett Palesztina hisz azokra az érmékre Palestine felirat van nyomva arabul, csak elfelejtik megemlíteni hogy héberül is és angolul is, hiszen az angolok az ott élő minden embernek érthető érméket akartak nyomni. Ennyi erővel a zsidók is lobogtathatnák, ez az egyik. Azokk az érmék annyira palesztinok mint amennyire zsidógyártmányok. Emellé odaírják hogy "izraeli érme? error, nincs olyan"... hát a zsidók kipakolhatnának néhány többezer éves érmét óhéber betűkkel rajta hogy ezt nektek palesztinok, hol a tietek? error, a ti népetek még nem létezett mert araboknak hívták őket. Akik ma palesztinok ott, sem genetikailag, sem kulturálisan sem egyéb más módon nem mutatnak rokonságot a hajdani filiszteusokkal, a filiszteusok egy része elvándorolt, más része pedig beolvadt a zsidókba egy hosszú együttélés alatt. A palesztinok azok szírek, jordánok, egyiptomiak és libanoniak keverékei, arabok. Idézem: innen valók a zsidók? a Nap nem ezt mondja, hisz leégnek". Erre mondhatnák a zsidók, hogy "ha palesztin vagy, hol a nyelved? tudtommal arabul tolod". És ez így van.
A másik, idealizált világképeket ne nyomassunk már, mindig lesznek területfoglalások és határtologatások. Nem lehet konzerválni a világot, ugyanis az ember olyna hogy szaporodik, és van hogy elfogy a terület, miközben a környezőknél nem fogy el.
Nem gondolom úgy, hogy a palesztinoknak több létjogosultsága van ott, mint a zsidóknak, de figyelembe véve hogy semmi pénzük nincs, nem értem miből akarnak oda államot. Ha onnan a zsidók elmennének, két perc alatt nyomorba dőlne az egész és rájönnének hogy nem értenek hozzá. "Máshol tartanának az arabok, ha úgy összetartanának, mint a zsidók" "impressive how developed the jews are". Második mondatot nem fordítottam le, ugyanúgy a palesztin lány mondta, és ez igaz.
Nagyon sajnálom a palesztinokat, de a legjobban akkor járnának ha ezt a hajót elengednék, mert már régen veszítettek, és ezért nem csak a zsidók okolhatók... támogatottságot is ki kell harcolni. A zsidóknak ment, nekik meg nem.
Nagyon sajnálom a palesztinokat azért is mert az iskoláikban gondoskodnak arról hogy a legtöbb gyereknek fogalma se legyen arról, hogy micsoda Izrael. Palesztinát tudják, hogy most épp el van foglalva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!