Nyugaton mit dolgoznak a helyi képzetlen, buta emberek? Hogyan lehet olyan alacsony a munkanélküliség körükben?
Azt mondják a fejlett országokban, Hollandiában, Ausztriában, Dániában, Svédországban alacsony a munkanélküliség, a képzetlen emberek is el tudnak helyezkedni.
Ezt azért találom furcsának, mert az ottani bérek három-négyszerese a magyarországinak és itthon mindig azt mondják, hogy a minimálbér emelése miatt a képzetlenek kiszorulnak a munkaerőpiacról és csökkenteni kellene a minimálbérre rakódó terheket, hogy megmaradjon az ország versenyképessége. Ez szerintem logikus is, de azt nem értem, hogy az itteni képzetlen munkaerőnek a román, bolgár, kínai munkással kell versenyezni, míg a holland, dán munkavállalóra ez mintha nem vonatkozna, ott négyszeres fizetésért is találnak munkát.
A magyarok is örökölték ezt az" alantas munkát nem végzek" dolgot az osztrákoktól meg a németektől.
De végül is igaz.
Nem azért tanultam annyit hogy takarítsak vagy soron legyek robot.
Ezeket az alantasabb munkákat mind bevándorlók csinálják.
Statisztikailag ugyan nem értelmezhetőek a tapasztalataim.
Németországban dolgozom. Akiket megismertem a munkahelyemen kívül. Magyarok, németek vegyesen - 10-ből 5 nem dolgozik.
Hogy miből élnek a nem dolgozók nem tudom. De szegények mint a templom egere. A statisztikák szerint magas a foglalkoztatottság. Szerintem - finoman fogalmazva, speciális mintavételezési módszereket alkalmaznak.
" Szerintem - finoman fogalmazva, speciális mintavételezési módszereket alkalmaznak."
Úgy hívják statisztika. Egy ismeretségi kör nem elég reprezentatív. Ha Borsodban élek akkor nagyobb a munkanélküliség szerintem mint amit a statisztikák mutatnak. Ha Sopronban akkor meg pont fordítva. Ha csak szakmunkás ismerőseim vannak akkor elképedek az átlag fizetés illúzióján, viszont ha csak diplomás Pesten akkor teljesen egyetértek, sőt keveslem.
4-esnek válaszul. Nem vagok statisztikus. De a statisztikusokat az állam fizeti. Magyarországon sem a reálisan elérhető számokból indulnak ki a munkanélüliség feltérképezéséből, hanem mintagyűjtésből. Pedig nézhetnék az adóhatóság nyilvántartásat, a nyugdíjbiztosítók adtait, hogy hány emernek van egészségbizosítása, az oktatási minisztérium adatbázisát a népességnyilvántartást, stb. Ehelyett inkább a mindenkori kormányok igényei szerint mintagyűjtéses módszert alkalmaznak és jelentősen kedvezőbb számokkal állnak elő a valóságnál. Ez a torzítás megy szerintem minden országban. Svájci ismerősöm modta nemrég. Az infláció mióta ott él 0 és 1% között mozog hivatalosan
. De egy Passatot 30 éve 10.000 franért kapott most meg 70.000 az ára. Említett még több másféle árucikket is. Szóval ott is hazudnak. Nem kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!