Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mi ez a cirkusz Izrael és...

Mi ez a cirkusz Izrael és Palesztina között?

Figyelt kérdés
Kérek minden válaszolót, hogy mellőzze a zsidózást és próbáljon meg értelmes választ adni. Mielőtt még a torkomnak ugranátok, nem vagyok liberális, de Jobbikos és Fideszes sem. Csak nem értem, hogy miért háborúznak és a Jobbik mit akar a palesztinokkal?! Mi köze Magyarországnak ehhez az egészhez? Az, hogy Izraelben élnek magyarok? Nagyon zavaros ez az egész. Tudom, hogy ősidők óta utálják egymást a zsidók és a muzulmánok, de ez lenne a magyarázat a mostani konfliktusokra is? Jól érzem, hogy valamelyik több területet akar, mint amije van?

2012. nov. 27. 10:35
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
48%

Sajnos az a helyzet 52%-os, hogy tenyleg csak bofogni tudsz, kulonben szabatos meghatarozasat adtad volna a cionizmusnak. Nem annak a valaminek, amit te annak tartasz, hanem azt, amit olyan valaki mond, aki cionistanak tartja onmagat.

En most mast teszek: ime aegy link

http://www.youtube.com/tarbutsport/?x=Pf2zm9j5iig

Egy izraeli web-oldal, ahova bekuldtek emberek az amator kisfilmjeiket arrol, hogy szamukra mi a cionizmus. Ennek a belinkelt kisfilmnek a "Soha tobbe verontas concserto" cimet adtak a bekuldo KATONAK.

2012. nov. 27. 17:48
 12/26 anonim ***** válasza:
93%

"A zsidók el akarják foglalni a gázai övezetet, és az ott élő embereket mindegy hogy öreg vagy gyerek, nő vagy férfi halomra ölik mindet. "

Ja, annyira el akarják foglalni, hogy 2005ben önként egyoldalúan kivonultak onnan, és azóta sincs semmiféle izraeli jelenlét ott...

de tényleg nem gáz, picit sem....

2012. nov. 27. 20:30
 13/26 anonim ***** válasza:

Rosszul látod 63%-os. Én akkor is több konkrétumot adtam a témához mint te. Ha én csak bofogok, akkor te meg csak a háttérben pukizgatsz ebben a témában, de még talán annyit sem. Azt hiszed hogy személyeskedéseddel azt a látszatot tudod kelteni mint ha értenél hozzá?

És hol van az előírva, hogy nekem tényfeltárást kellene eszközölnöm ebben a témában, ha egy szóban megtudom fogalmazni? Egyébként mindenki tudja mi az. Aki nem, annak van 10 ujja, billentyűzete és rá tud keresni. Egyébként már kifejtettem neked hogy nem is ismersz, akkor honnan tudod hogy én mit tartok annak? A cionizmus szóból megtudod mondani hogy mire gondolok? Akkor most mire gondolok ha azt írom hogy lekváros bukta?

2012. nov. 27. 21:14
 14/26 anonim ***** válasza:

"Én akkor is több konkrétumot adtam a témához mint te"

melyek is azok?

Mert visszaolvasva a korábbi hsz-eket, én egyet se láttam 52%os válaszolótól.

2012. nov. 27. 21:42
 15/26 anonim ***** válasza:
ha csak azt írom hogy cionizmus, akkor is többet adtam a témához mint te.
2012. nov. 27. 21:51
 16/26 anonim ***** válasza:
93%

"miért háborúznak?"

Tavaly ( 2011-ben ) 627 rakétát lõttek Gázából Izraelre, az idén november 14-ig 746-ot, kifejezetten civil célpontokra: lakóházakra, iskolákra, óvódákra. Ha nem találtak, nem az õ érdemük. Gáza 40 km-es körzetében élõ Izraeliek állandó rettegésben éltek, sosem tudhatták, mikor jön a rakéta. Amikor megszólalt a sziréna, kb 15 mp-ük volt, hogy fedezékbe jussanak. Természetesen követelték a kormánytól, hogy tegyen valamit. Végül a kormány elhatározta a "Felhõoszlop" nevû hadmûveletet, amelynek rendeltetése az volt, hogy megszüntesse a hamasz rakétatámadásait. Vagy úgy, hogy felszámolják az eszközöket, vagy úgy, hogy a hamasz belátja, hogy nincs más lehetõsége, mint elfogadni a tûzszünetet, külöben az eszközeikkel együtt õket is "megszünetik".

Ez a hadmûvelet kezdõdött november 14-én, szerdán azzal, hogy célzott támadással likvidálták a hamasz katonai vezetõjét.

Ezután a hamsz bosszút esküdött és még hevesebb rakétázásba kezdett, Izrael pedig légitámadásokkal fokozatosan felszámolta a fegyverraktárakat, rakétakészletet.

Amikor kérdezted, már nem háborúztak, mert szerda, movember 21. helyi idõ szerint este 9 ( magyar idõ szerint 8 ) óta tûzszünet van. Igaz, eleinte még illendôségbõl lõdöztek kicsit, de azóta gyakorlatilag nyugalom van.

Jegyezzük még meg, hogy úgy van, ahogy korábban is írta valaki: 2005 -ben Izrel egyoldalúan kiürítette Gázát, vagyis azóta ott zsidó nincs, Izraelnek Gázából egy négyzetcentiméter sem kell.

"a Jobbik mit akar a palesztinokkal?! "

Szavazatokat nyerni azoktól, amik utálják a zsidókat.

"Mi köze Magyarországnak ehhez az egészhez?"

Tulajdonképp semmi, de mégis, Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége ( 100 - 200 000 ) és sokan aliyáztak Magyarországról.

Ezen kívül vannak gazdasági kapcsolatok, mégazon kívül: ha bárhol van valamilyen konfliktus, arról a többiallamnak véleménye szokott lenni.

Ahogy konkrétan pl Líbiához sincs túl sok közünk, mégis, volt egy idõszak, amikor a magyar követség jelentette a kapcsolatot Líbia és a Nyugat között, mert Mo nem volt összeveszve Líbiával.

Most is kb az a helyzet: tûrhetôk a hivatalos kapcsolatok Izraellel és az arabokkal is.

"Izraelben élnek magyarok?"

Magyarok mindenütt ének. :) Izraelben leginkább zsidók élnek, közöttük vannak magyar zsidók, akik Magyarországról tértek haza Izraelbe és többnyire csaK nyaralni járnak haza Magyarországra. :)

"ősidők óta utálják egymást a zsidók és a muzulmánok"

Attól függ, mit nevezel ősidőknek. A zsidó vallás voltaképp kb 4000 éves ( akkor még csak Ábrahám ), Izrael államot, a királyságot kb 3040 évvel ezelõtt alapították, de Iszlám csak alig 1400 éve van ( Mohammed 570 - 632 ). És nem is mindig utálták egymást, legalábbis gyûlölködés régen nem volt.

"Jól érzem, hogy valamelyik több területet akar, mint amije van?"

Attól tartok, jól érzed. A konkrét, pontos válasz némi fáradtsággal jár, nem lehet meegíúszni, el kell olvasni a hamsz-chartát ( a hamasz alapokmányát ).

Ez magyarul itt: [link]

Angolul az ezzedin al qassam brigádok ( a hamasz fegyveres szárnya ) angol nyelvû fórumán: [link]

Ez a hamasz saját irománya. Ha elolvasod, megtudod, mit is akar a hamasz és melyik az, amelyik több területet akar, mint amije van.

DE: ne téveszük össze a hamaszt, a szervezetet Gáza lakosságával, akik között bizonyára vannak hamasznyikok IS, dzsihádisták, meg más kisebb terrorszervezetekhez tartozók IS, de valószínû, hogy a Gázában élô 1,7 millió arab többsége éppúgy nem akar mást, mint békében élni, dolgozni, szeretkezni, nevelni a gyerekeit akárcsak az izraeli zsidók.

A különbség az, hogy Izraelben az állam sem akar mást, mint ezt biztosítani az állampolgárok számára, Gázában viszont a hamasznak egész más céljai vannak, hogy mik, megtudod a chartájából.

+++++++++++

tegnap 21:51

"ha csak azt írom hogy cionizmus"

Akor olyat írsz, amirõl nm tudod, micsoda.

Megpróbálom röviden: Cion egy magaslat neve Jeruzsálemben, a Templom hegytõl ( Moriyah hegyétõl ) délnyugatra. A hagyomány szerint ott állt Dávid Király palotája és ott is van eltemetve.

Csakhogy a vallási hagyomány Cion hegyének a Moriyah hegyét nevezte. Ez az a hegy, ahol egykor Ábrahám megkötözte Izsákot, hogy I-ten parancsára feláldozza, de I-ten egy angyala által "visszaparancsolta", vagyis, hogy az utolsó pillanaban mégis azt mondta, ne áldozza fel. Bõvebbet a Bibliában.

Ugyancsak a Moriyah hegyéaludt Jákob, amikor elindult Háránba, ott álmodta híres álmát, melyben megjelent neki az Örökkévaló és megígérte, hogy éppségben visszahozza.

Azért nevezik ma Templom-hegynek, mert ott állt Salamon Temploma kb ie 950 - ie 586 -ig és ott épült fel 70 évvvel késõbb a Második Templom, mely isz. 70 -ig állt.

És persze Dávid Király Jeruzsálemet tette meg Izrael fôvárosává ÖRÖK IDÔKRE.

Ezt jelenti tehát Cion. Vagyis földrajzi értelemben azt a magaslatot ahol Dávid Király palotája állt, a vallási hagyományban pedig a Moriyah hegyét, ami ma a Templom hegy.

Kicsit tágabb értelemben Cion Jeruzsálemet jelenti, még tágabb értelemben pedig a Szentföldet.

A cionizmus pedig azt jelenti, hogy

1) A zsidóknak, mint minden népnek, joguk van saját hazához.

2) Ha már egyszer volt nekik, még pedig 1100 éven át ( hosszabb ideig, mint amiota létezik Magyar Állam, Európa legrégibb jogfolytonos állama ), akkor természetes, hogy ugyanott legyen, a régit kell HELYREÁLLÍTANI.

3) Ha már van hazájuk, joguk, sõt kötelességük, mint minden m+as népnek, hogy megvédjék.

Ezen kívül ha egy zsidó haza akar térni õsi hazájába, akkor ebben õt segíteni illik.

Ezen kívül, ha valami otromba csirkefogó rágalmazni akarja Izraelt, akkor azt a rágalmat természtesen illik megcáfolni.

Ennyi a cionizmus, nem több, nem kevesebb.

Hogy ez mitõl okozhat háborút, el nem tom képzelni, hacsak nem némelyek beeges gyûlölködésétõl, hogyg nem akarják elismerni, hogy a zsidónak is joga van mindenhez, amihez mindenki másnak.

Javaslom, tanulj sokat, akkor kevésbé vagy kitéve annak, hogy ostobaságot mondasz, irsz.

2012. nov. 28. 04:57
 17/26 anonim ***** válasza:

"Javaslom, tanulj sokat, akkor kevésbé vagy kitéve annak, hogy ostobaságot mondasz, irsz."

Ezt most kinek szól???????

2012. nov. 28. 19:01
 18/26 anonim ***** válasza:

""Javaslom, tanulj sokat, akkor kevésbé vagy kitéve annak, hogy ostobaságot mondasz, irsz."

Ezt most kinek szól??????"

Ott van: tegnap ( 11-27 ) 21:51 -nek. Aki, gyanítom, azonos Veled, továbbá tegnap ( 11-27 ) 21:14 -gyel is, aki ezt írta:

"hol van az előírva, hogy nekem tényfeltárást kellene eszközölnöm ebben a témában"

Természetesen sehol nincs megírva, hogy ismerned kellene a TÉNYEKET bármirõl is.

Csakhát olyasmirõl nyilatkozni, amirõl nem ismered a tényeket, az - finoman fogalmazva - bunkóság.

Ahogyan ez esetben is, igaz egy szóban fejezted ki, de borzasztóan nagy ostobaságot írtál. Valszeg azért, mert nem ismerted a TÉNYEKET sem a cionizmusról, sem a jelenlegi illetve a két héttel ezelõtti gázai halyzetrõl, sem a hamasz nevû terrorszervezetrõl.

( Mielõtt belekötnél abba, hogy terrorszervezetnek mondtam a a Gáza fölött hatalmaskodó hamaszt, megadom azokat a linkeket, ahol elolvashatod az EU listáját, melyn a hamaszt a terrorszevezetek közé sorolja évek óta, legutóbb idén augusztusban: [link] ; 2008 -as lista ( angol - magyar ) [link] ; 2011 -es lista ( angol - magyar ) [link] )

A hamasz-charta feljebb, ma ( 11-28 ) 04:57 válaszomban, abból megtudhatot, mit is akar a hamasz és hogyan és miféle szervezet. Persze, mondhatod, hogy nem érdekel, nem akarod tudni, csak, ha nem tudsz róla semmit, akkor nincs alapod ahhoz, hogy hozzászólj.

2012. nov. 28. 23:18
 19/26 anonim ***** válasza:

((1"...tanulj sokat, akkor kevésbé vagy kitéve annak, hogy ostobaságot mondasz, irsz.".... 2Ezt most kinek szól?????? 3"Ott van: tegnap ( 11-27 ) 21:51 -nek. Aki, gyanítom, azonos Veled, továbbá tegnap ( 11-27 ) 21:14 -gyel is, aki ezt írta:4"hol van az előírva, hogy nekem tényfeltárást kellene eszközölnöm ebben a témában" ))

Szóval azért, mert nem fejtettem ki hogy mi a cionizmus a te szájízednek megfelelően, az már ostobaság. Aha értem.

"Csakhát olyasmirol nyilatkozni, amirol nem ismered a tényeket, az - finoman fogalmazva - bunkóság."

Úgy látom te is egy önjelölt mentalista lehetsz. A cionizmus szóból te is megtudod mondani hogy mire gondolok? Nem semmi. De gondolom csak a hasonló témákban jön elő ez a képességed.

De ha már arról beszélünk hogy ki ismeri a tényeket, lehet hogy neked kellene "tanulni sokat". És nem az ószövetségből!!!! !(A következő hsz-ban kifejtem, és valóban tények alapján, nem pedig mítoszokból, amikhez annyira ragaszkodsz.)

"Ahogyan ez esetben is, igaz egy szóban fejezted ki, de borzasztóan nagy ostobaságot írtál. Valszeg azért, mert nem ismerted a TÉNYEKET sem a cionizmusról, sem a jelenlegi illetve a két héttel ezelotti gázai halyzetrol, sem a hamasz nevu terrorszervezetrol."

Gondolom azért nem megfelelő neked az egyszavas megfogalmazás mert nincs körülötte altatószöveg.

Azért elég érdekes, hogy a wikipedia is úgy jellemzi ezt fogalmat, hogy ...célja egyrészt a történelmi Izrael területén egy zsidó állam megalakítása....szélsőségektől sem mentes mozgalomról van szó. Gondolom ezt kellett volna úgy körülírni, hogy ezek ne legyenek benne semmiképpen.

Egyébként nem elgondolkodtató a válaszom abból a szempontból, hogy ameddig nem volt cionizmus (Izrael állam) addig "cirkusz" sem volt. Gondolom neked nem, mert túl egyszerű.

(Csak mellékesen. Mi köze ehez a témához Magyarországnak?)

"""Ha már egyszer volt nekik, még pedig 1100 éven át ( hosszabb ideig, mint amiota létezik Magyar Állam, Európa legrégibb jogfolytonos állama )"""

????????

2012. nov. 29. 19:07
 20/26 anonim ***** válasza:

!Akkor kezdem a tényfeltárást és a tanítást, hogy (sokat tanulj).

A 04:57-es publikációd fele az ("ősidők óta utálják egymást a zsidók és a muzulmánok") résztől az egész egy mítoszgyűjtemény, (az ókori témák) aminek semmi köze a történelemhez. Körülbelül annyi a valóságtartalma, mint a Dante Pokla című műnek.

Ha tényleg a tényekre, és bizonyítható dolgokra alapoznál, nem pedig egy enyhén szólva is bizonyítottan plágium gyanús sumér biblia másolatra , nem írnál ekkora ostobaságokat.

Szóval semmi bizonyíték nincs azokra az ószövetségi állításaidra,(mítoszaidra)amire hivatkozol.

De linkelek néhány tényről szóló írást, amiből 1-et 2-őt szerintem már megosztottam veled, de ezek szerint nem sok sikerrel. Azért néhány érdekes részt kiemelek neked.

A történelmi nyomok és a későbbi bibliai narráció közötti kapcsolat nagyrészt hiányzik, az i.e. 10. század idején csak a fikció van. Ugyanakkor bármit találnak, igyekeznek a bibliai narrrációhoz kötni. Vagyis a gombhoz keresik a kabátot.

Amihai Mazar, a Héber Egyetem régésze és Eilat Mazar másodunokatestvére szerint a szakmában meglehetősen vitatott, hogy "Dávid és Salamon korában mennyiben tekinthető Jeruzsálem fontos városnak, sőt egyáltalán városnak. Sokak szerint városnak éppenséggel kicsi, királyságnak pedig voltaképpen jelentéktelen volt." [link]

Habár a Biblia szerint Dávid és Salamon idején Izrael hatalmas és hírneves királyság lett, a Földközi-tengertől a Jordánig, Damaszkusztól a Negev-sivatagig ért, van egy kis probléma: több évtizedes kutatás után sincs perdöntő bizonyítékunk arra, hogy Dávid vagy Salamon bármit is épített volna e földön.

Finkelstein tovább megy ennél. Dávid idejében Jeruzsálem alig volt több hegyvidéki falucskánál, jelenti ki, Dávid pedig afféle bandavezér lehetett, botokkal hadonászó, köpködő, káromkodó, gyülevész alakokból összeverődött, talán ha félezres csapattal. Dehogyis volt neki harci szekereken száguldó hatalmas serege, amint a Biblia meséli. „Holtbiztos, hogy ez nem Dávid palotája! Ugyan már! Le a kalappal előtte, kedves, rokonszenves nő. De az elgondolása, hát hogy is mondjam… Kissé talán naiv!” – harsogja Finkelstein, amikor szóba kerül Mazar és felfedezése. [link]

Nincs régészeti nyoma annak, hogy Egyiptomot elhagyta volna bármiféle etnikai csoport, amely aztán Kánaán földjére erőszakosan - vagy békésen bevándorolt volna. Nincs régészeti nyoma az ,,izraeli honfoglalásnak''. Izrael sohasem volt ,,egyiptomi fogságban''. Az exodus története valószínűleg a régi hükszosz hagyományokra vezethető vissza, és csak a Babilóniába hurcolt izraeliták számára vált a zsidó identitás alapmítoszává. (Párhuzam az egyiptomi és a babilóni fogság között.)

Dávid és Salamon birodalma, az egységes izraeli monarchia nem létezett. A 10. században Jeruzsálem jelentéktelen település volt (pl. nem volt fallal körülvéve), így nehéz elképzelni, hogy egy jól szervezett királyság központja lett volna. Alátámasztja ezt egy kortárs dokumentum, Sesonk fáraó győzelmi felirata is.

A 9. század folyamán létrejött Izrael állam Somrón (Szamária) fővárossal. Legalább egy évszázaddal később, a 8. században alakult ki a jóval gyengébb és jelentéktelenebb Jehuda állam, amelynek Jeruzsálem volt a központja. Az asszírok elpusztították Izraelt, Jehudát pedig alávetették. Mindazonáltal az asszír uralom békét és gazdasági fellendülést hozott. A nagy építkezések ebben az időszakban történtek (és nem Salamon idején).

A 6. század elején a babilóniak elpusztították Jehudát, Jeruzsálem lakosságát pedig Babilóniába telepítették. Valószínűleg a babilóni foglyok között alakult ki elsőként az ,,izraeli etnikai tudat''. A meglehetősen heterogén eredetű jehudai népesség meglehetősen heterogén hagyományaiból, zavaros történeti emlékeiből ekkor alakították ki ,,Izrael népének'' kanonizált történetét. Ez azonban csak a kezdete volt annak a több évszázados folyamatnak, amely a Biblia általunk ismert szövegéhez vezetett. [link]

Ma már tudjuk, hogy történelmi hitelesség szempontjából az Ószövetségben leírtak aligha állják meg helyüket. A legtöbb eseményt nem támasztják alá régészeti, történeti bizonyítékok, vagy ha mégis találtak nyomokat a tudósok, akkor azok a nyomok más korból és más néptől erednek. Ezt már a keresztény egyházak sem tudják tagadni. [link]

Éppen ilyen egyértelműek a régészeti adatok is: mindmáig Palesztina egyetlen Salamon-kori lelőhelyén sem került elő olyan lelet, amely a király udvarának tulajdonított ennyire hivalkodó gazdagságról beszélne. Sőt, a máig rendelkezésünkre álló régészeti megfigyelések szerint a salamoni idők anyagi kultúrája meglehetősen alacsony színvonalú volt. Még az Ofirral folytatott – a Tell Kaszilén talált feliratos cseréppel is bizonyított (lásd a 6. fejezetben) – híres aranykereskedelemnek sincs semmi nyoma Salamon Palesztinájában, ráadásul az sem mellékes kérdés, hogy ez a feliratos edénycserép az i. e. 8. századból származik, tehát két évszázaddal későbbi. A Bibliában minden Salamonról – bölcsességéről, gazdagságáról, feleségeiről, ágyasairól – szóló részlet erősen eltúlzottnak látszik. [link]

...mindaz, ami a Bibliában az izraelitákról írva van, nagyon kései fogalmazás, történelmileg bizonyítva nincs. A júdeai héberek egyszerűen magukra vették a náluknál kulturáltabb, náluknál régebbi származású, de júdai segítséggel legyőzött IZRAEL népének nevét akkor, amikor a kánonjukat szerkesztették. A világtörténelem legnagyobb szemfényvesztése ez, melyet csak úgy tudtak keresztülvinni, hogy „pápai csalhatatlansági dogmával" „Isten szavának" nyilvánították a Bibliát. [link]

A közelmúltban a bibliai szöveg hitelét megtépázó tanulmányt publikált Megiddóról David Ussishkin, a tel-avivi egyetem régésze és kollégája, Israel Finkelstein, valamint Baruch Halpern, a Pennsylvania Egyetem közel-keleti történész-szakértője. Rétegvizsgálatok és cseréptöredékek kormeghatározása alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a megiddói romok jó kétszáz évvel Salamon halála után keletkeztek. Ha ez igaz, oda az egyetlen bizonyíték! Hiszen Megiddón kívül semmilyen nyom nem maradt a hatalmas salamoni királyság létéről, sok évtizedes kutatás bizonyult meddőnek. Egyiptomi feliratok, jóllehet sok információval szolgálnak az i. e. X. századból, egy árva szóval sem említik a szomszédos nagy királyságot.

Amikor szóba került, hogy Izrael a béketeremtés első gesztusaként átadja a palesztinoknak Hebron város nyugati felét, egy izraeli tévéstáb meghívta Israel Finkelstein professzort, a telavivi egyetem régészét a helyszínre, a Mahpéla-barlanghoz, amely a közhit szerint Ábrahám, Izsák, Jákob és más ősatyák sírja. Sok zsidó telepes ugyanis azon a címen nem akarta elhagyni a kiürítendő kerületet, hogy ez a zsidó örökség része, hiszen itt temették el a pátriárkákat, következésképp joguk van bárhol a város területén élni.

Általános felzúdulást keltett a professzor nyilatkozata. Kijelentette, hogy a pátriárkák nem valós történelmi alakok, és a nekik tulajdonított sírok Nagy Heródes király uralkodása (i. e. 37-4) idején, több mint másfél ezer évvel Ábrahám és utódai feltételezett kora után készültek.

[link]

A legutóbbi rész meg is világítja a telepesek felfogását cionizmusról.

2012. nov. 29. 19:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!