A cigányok miért váltak kaszton kívülivé, érinthetetlenné az észak-indiai őshazában és miért kellett elhagyniuk Indiát a VIII-IX. Század környékén?
Szerintem ez baromság! Valami kézenfekvőbb magyarázata kell legyen - és ezzel nem a cigányok igénytelen "kultúráját" kérdőjelezem meg...
Azért is baromság, mert ma Indiában nem csak a cigányok élnek így; még ma is jellemző, hogy sok helyütt olyan az utcakép, mint egy putri, teli van dobálva szeméttel.
Szerintem igazából az lehet az igazi indok - bár nem jártam utána -, hogy az összes őslakó dravida az érinthetetlenek kasztjába került(?), mivel ők voltak az elnyomottak, a gyengék. Ugyebár az indo-európaiak annak idején benyomultak a szubkontinensre és az egészet leigázták, gondolom ez a kasztrendszerben és vallásukban is realizálódott, hogy igazolják a hódítást - sok vallás nyújtott régebben igazolást a nagy hódításokra...
Nem igazán tudom. De indiában a kasztok örökletesek, tehát valószínűleg azért kezdtek el vándorló életet a családjukkal, mert Indiában senkik voltak. Végül pedig ők lettek a mai cigányok, saját "kultúrával".
Nem azért lettek érinthetetlenek, mert már amúgy is cigányok voltak.
A cigányoknak nem India az őshazájuk, oda csak egy kerülő után jutottak. A génkutatás alapján közel-keleti eredetűek és a zsidók rokonainak számítanak.
Hasonlítsatok össze egy cigányvajdát és egy rabbit az öltözete alapján (fekete ruha+kalap) illetve az ősi hagyományaik is pl. bosszúállás, a nők és férfiak szétválasztása, aztán a zenéjük is hasonló.
Kaszton kívűlivé, érinthetetlenné azok váltak, akik az akkori társadalom számára elfogadhatatlan (ugyanakkor nélkülözhetetlen) munkát végeztek! Ilyenek voltak pl. hentesek, vágóhídi munkások, stb.
A cigányok közül pedig sokan végezték ezeket a munkákat!
Amúgy minek ez a sok undorító, rasszista válasz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!