Hogy lehetséges, hogy végül Észak-Amerikát többnyire az angol-szászok hódították meg?
Azért írtam kifejezetten angol-szászokat, mert kezdetben a britek voltak, aztán a jenkik. Szóval hogy sikerült nekik? A spanyolok egészen északra eljutottak, a mai Montanáig, Észak-Dakotáig.
Aztán a franciák is egészen nagy részt birtokoltak a kontinensből.
Miért pont az angol-szászoknak sikerült a kontinenst totális birtokukba venni? Szerintem - és ez csak a szubjektív véleményem - sokkal jobb kultúra lenne ma az USA helyén...
Mit gondoltok?
attól mert angolul beszélnek, még az angolszármazásúak száma egészen elenyészőnek mondható
inkább egy páneurópai elegy alkotja az usa fehér népességét
Mindegy, hogy mi a népesség etnikai összetétele. Az amerikai angol nyelv, kultúra és politikai rendszer beolvasztotta bevándorlókat.
Más kérdés, hogy a latin-amerikai spanyol népesség beáramlása az USA-ba mikor fog politikai-kulturális fordulatot előidézni.
Pap Pista!
Pár dolgot magyarázz már meg nekem a mondandódból, mert eléggé tagolatlanul írtál és nem volt végig világos.
Pl.
"Maga a függetlenségi harc azért tört ki , mert Anglia csak az ottani helybéli gazdaságot támogatta..."
Miért kit támogathatott volna mást? Ha pedig támogatta, akkor miért fordultak a korona ellen?
Én különben úgy tanultam, hogy azért tört ki a függetlenségi harc, mert nem volt képviseletük a brit törvényhozásban és magas adókat vetettek ki rájuk...
"Ekkor az USA felszólította Kanadát a csatlakozásra..."
Meg még egy jót is háborúztak a britekkel a területért, nem? Mi lett volna, ha...
Üdv
"Miért kit támogathatott volna mást? Ha pedig támogatta, akkor miért fordultak a korona ellen? "
Az amerikai gyarmatokat egyáltalán nem támogatta . Anglia minden eszközével az anyaoeszág dominanciáját akarta fentartani . A gyarmatok túl hamar túl nagy fejletségre tettek szert , ezt nem nézték jó szemmel .
"Én különben úgy tanultam, hogy azért tört ki a függetlenségi harc, mert nem volt képviseletük a brit törvényhozásban és magas adókat vetettek ki rájuk... "
Ez eggyezik azzal , amit korábban írtam:
"Maga a függetlenségi harc azért tört ki , mert Anglia csak az ottani helybéli gazdaságot támogatta , jogosan riválist látott az amerikai gyarmatokban , ezért megpróbálta teljesen elnyomni az ottani embereket ."
Az amerikai ipart különböző vámokkal és egyéb intézkedésekkel próbálták tönkre tenni . Tiltották hogy az ott bányászott fémek feldolgozásra kerüljenek , akkoriban a fának sokkal nagyobb értéke volt , minden területen felhasználták , és a korona az összes erdőre rátette a kezét...
""Ekkor az USA felszólította Kanadát a csatlakozásra..."
Meg még egy jót is háborúztak a britekkel a területért, nem? Mi lett volna, ha..."
Az USA szerette volna erélni , hogy Kanada csatlakozzon az államaikhoz , de a kanadai lakosság máskép gondolta és ellenált az érkező csapatoknak . A 1812-1814-ig tató háború eredmény , hogy Kanada egyenlőre brit kézen maradt és elkezdett nemzetté formálódni.
"Más kérdés, hogy a latin-amerikai spanyol népesség beáramlása az USA-ba mikor fog politikai-kulturális fordulatot előidézni."
Szerintem arra a fordulatra még várni kell . A mexikói és más latin-amerikai országokból érkező bevándorlók jelentős részek illegálisan jut az országba , és illegálisan helyezkedik el . Ez még aktuális kérdés az ottani politikában , a főként déli államokban elhelyezkedő spanyol ajku munkások nagy része feketén dolgozik , ezt a társadalom többi része nem nézi jó szemmel . Olyan 1-1,5 éve olvastam , az USA-ban végzett közvélemény kutatás szerint a lakosság több mint fele ellenzi az illegális bevándorlást . Obama emiatt egyenlőre még azért sem lépett , mert magáénak tudhatja a spanyol ajkú szavazókat ,és még a bevándorlás legális , átláthatobb keretek közé való szoritására nem érkezett elfogadható javaslat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!