Mi a véleményetek az EU mintájára létrejött UNASUR-ról (Dél-amerikai Unió)?
A Dél-Amerikai Unió (UNASUR) nem több, mint egy kereskedelmi unió, talán még annyi sem... Valóban az EU mintájára jött létre, viszont közel sem annyira egységes/integrált mint az - szerintem várnak mi sül ki az EU-ból. Meg aztán nem hiszem, hogy egy politikai egység lenne, mert ott Brazília 2050-re a világ 8 legnagyobb gazdasági és politikai hatalma közt lesz, miért kéne osztoznia a többiekkel? Az EU pedig azért jött létre, mert sok az azonos hatalommal rendelkező állam (Németo., Fro. Egyeseült Kir.) és elvesztették a világ feletti dominanciát, így oszd meg és uralkodj módjára egyesíthetik a kontinenst, hogy újra legyen szavuk a világban. De mint írtam, ott Brazília le fog hagyni mindenkit! Gondolj bele: 8 millió nkm, sok erőforrás, nagy népesség...
Ja és mellékesen megjegyezném, hogy az Afrikai Unió és az Ázsiai Unió is az EU mintájára jött létre, azonban ezek nem többek kereskedelmi egyezményeknél - amik intézményesítve vannak.
Hát, kezdetben az EU is ilyen volt, még az 50-es években. És sok idő kellett, amíg eljutott a mai szintjére.
Az UNASUR pl. csak 2004-ben jött létre, tehát nem olyan régen, így ők még abszolút csak kezdeti stádiumban vannak.
De egyébként, ahogy néztem számolgattam, egy egységes EU még mindig nagyobb gazdasági hatalom lenne, mint a hatalmas UNASUR.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!