Németországban mennyire észrevehető a külföldiek jelenléte?
A 2005-ös lista szerint Németországban él a világon a 3. legnagyobb külföldi népesség, a teljes népesség 12,31%-át teszi ki.
Mégis Nagy-Britanniát és Franciaországot tartják Európában rendkívül multikulturálisnak, pedig a lista szerint a franciáknál a népesség 10,18%-a, míg a briteknél a népesség 8,9%-a külföldi.
Tehát ezek szerint akkor Németországban még inkább "könnyű az utcákon külföldibe botlani", mint az említett két országban, amik pedig pont arról híresek, hogy mennyi a külföldi?
nagyvárosokban, főleg Berlinben nagyon sok a bevándorló. Főleg törökök.
Év elején voltam Brüsszelben, ott a kisboltokban csak török, indiai, néger van. Esetleg francia és olasz.
Az első válaszoló kimerítő választ adott, én ennyire nem ismerem az országot, de én is azt tapasztaltam, hogy nagyon észrevehető. Egyszer volt pár órám egy repülős átszálláskor, és bementem Frankfurtba. A belváros közepén azt hittem, hogy egy török vagy arab városban vagyok. Egy hosszú utcában és a tág környékén mindenütt ez a keleties miliő volt a hozzá tartozó emberekkel. Aztán elvetődtem egy buszpályaudvarra, ahonnan Szarajevóba, Nisbe meg még több tucat balkáni városba lehetett utazni.
Manchesterben is rengeteg, főleg pakisztánival találkoztam, az egyik külvárosban messziről látszott a mecset. Szerintem az a pár % különbség nem olyan jelentős, az összes nyugat-európai országban látványosan jelen van egy masszív keleti bevándorló kisebbség.
Zavarosak a fogalmak, itt a külföldin a nem az adott országban születettek szerepelnek.
Angliának és Franciaországnak kiterjedt gyarmatbirodalma volt szerte a világon, Németországnak csak egy-két afrikai ország. A gyarmati időben ezeken a területeken születettek ugyanúgy állampolgárnak számítottak, ráadásul özönlöttek is az anyaországba, mint olcsó munkaerő. Ezek valóban multikultúrát teremtettek Angliában és Franciaországban.
A fasiszta Németországban valahogy nem nyüzsögtek a négerek!
Az 1950-es években a gyarmati rendszer nagyjából felbomlott, de a legtöbben nem mentek vissza a saját hazájukba. Ezek leszármazottai viszont Angliában és Franciaországban születtek, és bár ordít róluk, hogy külföldiek, az általad linkelt adatokban ezek már nem szerepelnek.
Németország helyzete annyiban más, hogy a külföldön születettek nagy része az 1980-as évektől kezdve áramlik az országba, főleg vendégmunkások (török, olasz, volt jugoszláv, illetve mostanában már egész Kelet-Európa).
Ezen kívül nagyszámú német nemzetiségű bevándorló költözött 1980–1999 között az országba a volt Szovjetunió területéről (1,7 millió), Lengyelországból (0,7 millió), és Romániából (0,3 millió). Ezek többsége beszéli is a nyelvet.
Összefoglalva: Ha Londonban vagy Párizsban úgy érzed, hogy minden második szembejövő külföldi, akkor lehet, hogy pont egy ott született négerre gondolod ezt. Németországban viszont echte németnek hiszel valakit, pedig lehet, hogy Moszkvában született német.
A statisztika csalóka tudomány.
Ahhoz már késő van, hogy végiggondoljam, hogy a külföldiek főleg a nagyvárosokba érkeznek és ott telepednek meg, és Németország nagyobb százaléka lakik nagyvárosban, mint a másik kettőé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!