Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Tulajdonképpen miért Irán a...

Tulajdonképpen miért Irán a "fekete bárány"?

Figyelt kérdés

Miért mindenki Irán ellen foglal állást? Azért kérdezem, mert Szaúd-Arábia sokkal fanatikusabb és sokkal vallásosabb, mégis az Egyesült Államok kormánya őket támogatja. Annak ellenére, hogy szaúdi olajsejkek finanszírozzák a terrorizmust (nem egyenlő az USA-barát szaúdi uralkodócsaláddal), többek között itt, Európában is (Szandzsák Szerbiában); és társadalmilag sokkal, de sokkal merevebbek: nők nem vezethetnek, lefejezések, stb. Ezzel szemben Irán társadalmilag sokkal "felvilágosultabb", ott normálisan oktatják az evolúciót is és nagyon magas a felsőoktatást végzettek száma, mindemellett tudományos eredményeik is vannak. Tudom, hogy ott is vannak kivégzések, szomorú, nem vagyok velük szemben elfogult csak egy kicsit igazságtalannak érzem. Nem értek egyet az iráni kormány zsidó-ellenességével sem, semmi bajom a zsidókkal hozzáteszem, úgy vélem, hogy nekünk (európaiaknak) nem kellene az ottani konfliktusba belefolynunk, oldják meg a zsidók maguk (az sem érdekel milyen módon védekeznek az izraeliek). Egyébként egy riportfilmben láttam, hogy az iráni fiatalok egy része sem bánná, ha Izrael katonailag "eltávolítaná" az elnyomó kormányukat...

Szóval nem vagyok sem arabbarát, sem zsidóellenes, csak mégis érdekel, hogy miért pont Irán a fekete bárány? Mintha a szaúdiaknak nem lenne több vaj a fülük mögött...

Mit gondoltok?

2012. jún. 26. 16:27
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
5%
Azért mert a zsidók őket választották fekete báránynak
2012. jún. 26. 19:57
 12/24 anonim ***** válasza:
94%

Kérdező, szerintem már meg is válaszoltad a kérdést magadnak. Az ottani fiatalok is ellenzik a saját hazájukban a diktatúrát, ami ténylegesen diktatúra, nem csak ilyen kamu diktatúra. Teokratikus rend áll fenn, miszerint az Ajatollah a legfőbb vezető, aki egy vallási vezető eredetileg. Őt nem lehet eltávolítani a tisztségéből, azaz egyeduralkodónak számít. Az országot arra használja fel, hogy terjessze a muszlim hitet a világban, ami eddig nem nagyon jött össze csórikámnak...

Én inkább élek egy megvett, biztonságos zsidó világban, mint egy idióta muszlim világban...

2012. jún. 26. 20:03
 13/24 anonim ***** válasza:
Már megint miért pontozzák le a válaszomat?
2012. jún. 27. 02:34
 14/24 anonim ***** válasza:

Van egy kis fogalmi tévedés, mert minden izraeli cionista (tehát hiszik, hogy Izrael a zsidók földje).

Magyar szemmel ez simán egészséges nacionalizmus (mert szerintünk meg Magyarország a magyarok földje/állama).

Tény, hogy vannak Izraelben is szélsőségesen gondolkodók, akik a cionista eszmét is túlgondolják, mások kárára, de ez nem a többség, hanem inkább az ultraortodox zsidók (fekete-fehér öltözet, telefonzsinórra emlékeztető pajesz, fekete kalap, stb), de ők a belpolitikában is zavart okoznak, a "sima" zsidók is fújnak rájuk.

Irán szemszögéből ezért már maga a zsidó szó is szitokszó és ellenségnek tekintendő - tehát ők Izraelt en bloc utálják (értelemszerűen a politikai vezetésről beszélek, nem az iráni népről, ott sokan barátkoznak is zsidókkal) és ha rajtuk múlna, elpusztítanák.

2012. jún. 27. 08:12
 15/24 A kérdező kommentje:

"...Iránnak nem a normális zsidókkal van baja, hanem a cionistákkal..."

Azért ehhez eléggé bárgyúnak kell lenni, hogy az ember el is higgye! Tényleg nem a normális zsidókkal van bajuk, csak úgy en bloc felszámolnák az egész zsidó államot, mert szerintük nincs ott helyük. Gyakorlatilag Irán az izraeli ortodoxokkal egyszer s mindenkorra felszámolnák Izraelt. Ezzel nem értek egyet. Én csak azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy a szaúdiak a tettlegességig is elmennének, ha nem lenne az USA-szövetség. Nem tartom Iránt beszámíthatónak, csak beszámíthatóbbnak mint a többi iszlám fertőt.

2012. jún. 27. 08:13
 16/24 A kérdező kommentje:

tegnap 20:03

Azért nem tartom hasznosnak a válaszod, mert ezekkel a politikai viszonyokkal tisztában vagyok. Én csak azt nem értem, hogy Irán mitől rosszabb, mint Szaúd, ahol ezerszer fanatikusabbak vannak? Ne érts félre, okádnom kell az iszlámízmustöl, de szerintem még mindig világibb Irán - a teokrácia ellenére - mint Szaúd. Szerintem, ha olyan stratégiai hely lenne Irán, mint Szaúd, akkor nem fenyegetnék Izraelt sem. Ez a véleményem. Szúadban is egyébként a klérus államhatalmi tényező, szóval ilyen szempontból rohadtul mindegy.

2012. jún. 27. 08:17
 17/24 anonim ***** válasza:

20:03-as vagyok.

Azért, mert amíg Irán lakosságának kb. a fele más nemzetiségű, addig a Szaúdban egy nép van, az arab. Ez annyit takar, hogy Iránban üldözik a kisebbséget, ha már valami kis rosszat is tett, akkor az egész nép rábaszik. Érted? :) A Szaúdiak reálisabb értelmezésűek, nem idióta irániak. Őket annyira fellehet tüzelni az Ajatollah által, hogy olyanok, mint az ősemberek... A Szaúdiak többsége kulturált, ami az irániakról nem mondható el. Azt hiszem 2009-ben voltak a zavargások Iránban, nézd meg milyen eredménye volt. Fegyverteleneket lőttek le, és még a civilek között is voltak összetűzések. Nem egységes. Azt az országos vagy a Nyugat söpri el, vagy a forradalom.

2012. jún. 27. 10:41
 18/24 anonim ***** válasza:

Őket annyira fellehet tüzelni az Ajatollah által, hogy olyanok, mint az ősemberek...

Hat ez akkor hulyeseg amit irtal. Abbol amit olvastal vagy lattal a tv ben nem tudhatott, hogy milyenek az emberek iranba. Igy nem is mondhatod rajuk ezt.

A legtobb embernek nem tetszik az az elet szivesen valtoztatnanak rajta /megisprobaltak par eve/.

2012. jún. 27. 14:17
 19/24 anonim ***** válasza:
Szigorúan vallásosak, nem?! Mert én úgy tudom, hogy a síták igen! Ebből kifolyólag hallgatnak a vallási vezetőjükre, az Ajatollahra!
2012. jún. 27. 14:39
 20/24 anonim ***** válasza:
43%
A válasz nagyon egyszerű és csak egy szó: KŐOLAJ! Irán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával, ami 150,6 milliárd hordónyi kőolajat jelent + a negyedik legnagyobb kőolaj kitermelő is a világon (4,1 millió hordó/nap). Irán ha holnaptól nem termelne ki semennyi kőolajat sem, akkor is 101 évig elég lenne a tartalék. Ezzel szemben az USA "csak" 19,12 milliárd hordónyi kőolajtartalékkal rendelkezik, ami csak 10 évre lenne elég, és a termelése sem sokkal nagyobb, mint Iráné. Az USA 5,5 millió hordónyi kőolajat termel ki naponta.
2012. jún. 27. 18:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!