Az USA-ban melyik szerv képviseli a végrehajtó hatalmat?
Nem vagyok sem jogász sem politológus. Ez nem a szakterületem.
Úgy tudom, az USA prezidenciális köztársaság, tehát az államfő (elnök) gyakorolja a végrehajtói hatalmat, ami nagyobb súlyt kap, mint egy parlamentáris köztársaság esetében. Az elnök egy személyben testesíti meg a végrehajtói hatalmat, és kizárólag a népnek tartozik elszámolással.
Ugyanakkor az USA föderatív állam is, tehát a végrehajtói hatalom legalább két szinten is megjelenik úgy, hogy van valamekkora szuverenitása mindkettőnek (elnök, kormányzó). De e legutóbbi bekezdésre ne vegyél mérget.
A VÁLASZOM TEHÁT RÖVIDEN:
-az összes állam fölött az elnök (95%-ig biztos)
-egy adott állam szintjén a kormányzó (60%-ig biztos)
USA:
Bírói hatalom csúcsán: a Legfelsőbb Bíróság.
Törvényhozói hatalom csúcsán: a Kongresszus.
Végrehajtói hatalom csúcsán: az Elnök.
"ami nagyobb súlyt kap, mint egy parlamentáris köztársaság esetében"
Nem kap nagyobb súlyt, illetve csak annyiban kap, hogy külön választják, szemben a parlamentáris köztársasággal (parlamentáris monarchiával), ahol a parlament választja a kormányt, de facto vagy de iure.
Az elnöki rendszer felel meg jobban a hagyományos hatalomelválasztási koncepciónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!