Olaszország az egyesítése után miért nem tudott olyan erős nagyhatalommá válni, mint Németország?
Figyelt kérdés
2012. márc. 29. 00:04
1/6 anonim válasza:
A hatalmas regionális különbségek miatt. Észak gazdag, haladó szellemű és iparosodott, Dél viszont szegény, mélyen vallásos, maradi agrárterület a mai napig. Németországban is vannak persze regionális különbségek, de korántsem ekkorák.
3/6 anonim válasza:
Mert Németország ujjáépítése a pénzfelügyeletű cenzúrával a megfeszítők hitehagyott pénz istenű közösségének célja volt.
Ide érkezett a legtöbb Amerikai metélt tőke.
4/6 anonim válasza:
a kérdező nem hiszem h a 2. világháború utánra érti..
én nem tudom, de már akkor is elég lakott volt és erős katonai rendje volt ami össze tudta kovácsolni a sok kis államot.
hogy olaszországba ez miért ne történt meg nem tudom..
5/6 anonim válasza:
Talán mert nem volt szenük, és nem olyan volt a moráljuk? Vagy a maffia miatt?
6/6 anonim válasza:
Az eredeti kérdésre nem tudom a választ, de az első válaszadóval vitába szállnék, ami a regionális különbségeket illeti. A 19. sz. ötvenes éveiben Dél-Itália, a Nápoly-szicíliai Kettős Királyság sok szempontból fejlettebb volt az északi régióknál, az iparban és a mezőgazdaságban ott volt a legnagyobb foglalkoztatottság, az Itáliában forgó pénz 66 százaléka a kettős királyságban volt, 4OO kénbányája, 36 limonitbányája működött, az övé volt Anglia után Európa második legnagyobb kereskedelmi flottája, Anglia és Franciaország után Európa legnagyobb hadiflottája. Az 1856-os világkiállításon Anglia és Franciaország után a harmadik helyet kapta az ipari fejlettség rangsorolásánál. Ezt tették tönkre az egyesítő északiak, akik pl. leszerelték a gyárakat és északra vitték,nyomort és munkanélkülséget hagyva maguk után, és az ellenálló falvak tucatjait a földdel tették egyenlővé. Az egyesülni vonakodó Dél tönkre lett téve, a déli halálos áldozatokat sok százezerre becsülik. Erről persze az olasz tankönyvek sehol nem írnak, de Dél már emlékezni kezd, el lehet olvasni pl. Pino Aprile Terroni c. könyvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!