Lengyelországban van még bárói cím?
Lengyelországba, Magyarországba, Romániába eltörölték a nemesi rangokat. Nem lehet viselni a gróf, herceg, báró, stb. igazságtalanul megkülönböztető rangokat.
Az igaz sajnos, hogy még néhány magyar nagykutya, azzal hivalkodik, hogy nemesi származékok.
Az ember alapvetően egyenlő. Normálisan egyenjogúság kéne legye.
Mi értelme lenne,ha bárói címed lenne? Attól nem lennél különb ember,legfeljebb kinevetnének a sznobságod miatt.
Sőt, a háború előtt sem szerették,tisztelték a bárókat,grófokat.
Nem hiszem, hogy hivatalosan használhatod, Mo-n legalábbis csak max névkártyákon.
Szerintem amúgy nem sznob, ha érdekel a múltad, sőt, ha kicsit büszke is vagy rá...
A nemesi cím az esetek döntő többségében nem öröklődik nőágon, úgyhogy függetlenül attól, hogy mi az aktuális szabályozás e tekintetben Lengyelországban, nem tudnád felvenni.
Amúgy nem tudom biztosan, de én is úgy gondolom, hogy Magyarországhoz hasonlóan ott is be van tiltva a nemesi címek/rangok/előnevek használata (tehát nem írathatod, írhatod rá hivatalos dokumentumra).
Az első két hozzászólásra reagálva azért megjegyezném, hogy ez a tiltás - minden egyenjogúságosdi duma ellenére - nevetséges. Hiszen pusztán az, hogy odailleszt valaki két betűt a vezetékneve elé még nem jelenti automatikusan azt, hogy bármiféle tényleges többletjoggal is rendelkezne (pl. a 20. század első felében még vígan létező magyar nemesség jogilag már szinte semmiben nem állt fölötte a köznépnek). Ha pedig nekem, mint egy minimum 12 generációs parasztcsalád leszármazottjának van jogom ahhoz, hogy pontosan ugyanazt a nevet viseljem, mint a nagyapám és az ő nagyapja, akkor egy Esterházynak, egy Apponyinak vagy egy Nádasdynak miért nincs joga ugyanehhez?
A 16:44-es hsz állítása pedig konkrétan nem igaz. Egyrészt a nemesség és a királyság intézménye egyáltalán függ össze egymással, másrészt a történelemben számos köztársaságban volt - és hogy egy jelenlegi példát is hozzak, San Marinoban még ma is létezik - nemesség.
„Az igaz sajnos, hogy még néhány magyar nagykutya, azzal hivalkodik, hogy nemesi származékok.”
Ki?
Gyurcsány
Habsburg család
Eszterházi
a wikin mindegyiknél ott van, hogy kisnemes, nemes,gróf, herceg, stb.
Gyurcsányról ilyet nem találtam.
A Habsburgok státusza meg szerintem vitathatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!