Melyik az a nép, ami Európában a legnagyobb befolyással bírt az idők folyamán a többiekre?
A "kontinentális" Europában Németország az utóbbi évszázadban, öszességében Anglia.
Szerintem.
én nem értek egyet az elsővel mert Németország és Anglia nem nép
am zsidók
A görög és a rómaiak civilizációja elhalálozott, a miénk bár ezekben gyökerezik, különállósága megkérdőjelezhetetlen.
A mai, modern nyugati/európai civilizációra a görög-római klasszikus civilizáció mellett az iszlám civilizáció is komoly hatást tett, hiszen például a muszlim tudósok közvetítésével került a 13. századi skolasztikusok birtokába a teljes görög filozófia, a muszlimok nélkül (akik nemcsak továbbadták, hanem hozzá is adtak) az egész feledésbe merült volna.
Én is azt mondom, hogy a brit (pontosabban az angol) nép volt a legmeghatározóbb Európára nézvést összességében. Nagy-Britannia primátusa azonban csak a 18-20. századok között megkérdőjelezhetetlen: az ipari forradalom (amely bölcsője Anglia volt) és a második világháború között. Ezt az időszakot az jellemezte, hogy míg Anglia ügyelt a kontinentális hatalmi egyensúly megőrzésére, nehogy riválisai közül valamelyik túlerősödjön, addig maga vígan meghódította az egész világot. A Brit Birodalom létrejöttét Nagy-Britannia rendkívül kedvező geopolitikai fekvése segítette elő: szárazföldön támadhatatlan.
Ettől függetlenül a többi európai nép jelentősége sem elvitatható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!