Miért emlegetik azt, hogy Vatikán a világ leggazdagabb országa, amikor miniállam?
Én még senkitől nem hallottam, hogy azt mondta volna, hogy a Vatikán a leggazdagabb, vagy egyáltalán az elsők között vagy. Nem tudom, ezt kitől hallottad, nyilvánvalóan nem igaz.
Sorrend (GDP/fő alapján vásárlóőerő-paritással):
"Miért emlegetik azt, hogy Vatikán a világ leggazdagabb országa, amikor miniállam?"
Mert az 50-es, 60-as években beleverték a lakosságba azt a propagandaszöveget, hogy "a Vatikáné a világ egyik legnagyobb aranytartaléka", amit ugye "a gonosz papok összeharácsoltak az elnyomott jobbágyoktól a középkorban". Azóta is terjed a folklórban ez az "információ".
"A leggazdagabbak szerintem..."
Attól függ, mit értesz gazdagságon. A csőd szélén táncoló UAE pl. mitől gazdag? Az egész egy befuccsolt látványpékség. Szaúd-Arábia meg semmilyen paraméterével nincs a gazdag országok között (GDP/fő szempontjából Magyarország szintjén van, egy csomó más mutatóban lényegesen elmaradottabb). Hiányolom viszont a felsorolásból Norvégiát, amiről tényleg lehet állítani sok szempontból, hogy a leggazdagabb ország.
A Vatikán nem nagyon számít államnak. Miniállam a státusza, de inkább olyan mint valami vallási park elkerítve fallal. Állami státusza akkor lenne igaz ha lakossága is lenne, de az a maximum ezer fő is csak ott dolgozik. Állami státuszban akkor volt amikor még létezett a Pápai Állam. A hívek adakozásából meg tudott gazdagodni. Ennyi az egész.
Apropó: a gazdag országok közé azért sorolják be Szaúd-Arábiát és az UAE-t mivel a rengeteg olajtartalékai miatt az ott élők meggazdagodtak, viszont ha az olaj elfogy akkor vissza fog süllyedni az eredeti GDP szintjére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!