Ez az Izrael dolog ez hogy volt?
Töriből elegánsan kihagytuk a lényeget, csak, hogy ekkor és ekkor lett Izrael itt és itt és cső.
Van valami jó könyv, ami erről ír? Engem nagyon érdekelne, nem igazán értem a dolgot, hogy egyszer csak csináltak egy országot, egy másik országban, hogy tessék elfogadni, mostantól ez mások országa és mások laknak itt, hiába a ti országotok volt, vagy mi? Vagy amúgy is ott laktak, mint mondjuk, (jó biztos nem ugyanaz, de így tudom elképzelni) ha külön országnak kiáltanának ki pl. Romániában egy részt, ahol csak magyarok laknak, vagy nálunk, mondjuk három megyét, ahol csak xyok laknak? És aúgy nem laktak ott, csak odamentek, mert csak 1000éve laktak ott utoljára? Vagy hogy volt ez?
Az izraeli vagyok
Van egy konyv, amrol tudom, hogy magyarul is kiadtak, Leon Uris: Exodus.
A konyv regeny formajaban irja le az orszag ujrakikialtasat megelozo es azt koveto esemenyeket, de nyugodtan olvashatjatok tortenelemnek. Valahogy ugy, mnt Gardonyi Egri csillagok c konyve.
Ja, es meg egy dolog:
I.e. 1400 korul az akkori Kanaan tenerpartjan egy gorog torzs harom varosallamot hozott letre: Gaza, Ashkelon es Ashdod. A lakoit a biblia plistim - nek nevezi, a magyar filiszteusnak, a latin pales(z)tinnak. A honfoglalas soran es David allamalapitasa soran a zsidok sokat harcoltak veluk. Ez a nep kesobb beolvadt a zsidosagba, 200 evvel kesobb mar senki sem tudta, hogy ki jott be honfoglalokent es ki volt valamikor filiszteus.
A zsido allam pedig elte haborus es bekes napjait.
1000 evvel kesobb Roma meghoditotta a teruletet. A romai torvenyek ertelmeben a meghoditott teruletek oslakossaga viselhetett fegyvert. (A cel az volt, hogy a birodalomba betoro kulso erok ellen a meghoditott orszagok is adjanak katonakat). A zsidok azonban allandoan lazadoztak a romai uralom ellen es fegyveres szabadsagharcokat inditottak. A romaiak szerettek volna valahogy eltorolni a zsidok fegyverviselesi jogat. Az otlet az lett, hogy kijelentettek, hogy a mar reg beolvadt, azaz gyakorlatlag mar nem letezo filiszteusokat jelentettek ki oslakosnak, es a tartomany nevet Judearol Plesztinara valtoztattak. Igy megvonhattak a fegyverviselest, es megis megtartottak a torvenyt.
Aztan eltelt meg 1000 ev, a zsidok eltek tortenelmuket, de mar nem voltak fuggetlen allam, mindig az aktualis teruleti hatalom, pld Perzsia, Bizanc tette ra az igat a lakossagra.
A nepvandorlas idejen a mai Szaud Arabiabol kiaramlo arabok tobb hullama pusztitotta vegig az orszagot. Sokan elmenekultek, sokan itthon maradtak. (Az arabok tovabb mentek a mai Irak es Iran iranyaba)
A torok hodoltsag alatt, valamint a visszatero menekultek munkaja kovetkezteben kialakulo gazdasagi fellendules kovetkezteben egyre tobb arab szivargott be a teruletre.
Ezek az arabok vettek fel az 1960-as evekben a "palesztin" nevet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!