Valóban független külpolitikával foglalkozó youtube podcastet tudtok?

Nincs olyan, hogy független.
Te is egyből besorolod a neked nem tetszőket valahová. Éppen így nevezhetem én pont őket függetlennek és a másféle, nekem nem tetsző podcastokat meg elfogultnak, ilyen vagy olyan oldalainak.
Akkor tudsz te független véleményt alkotni ha mindenféle véleményt, műsort megismersz.

A külpolitika szóban benne van, hogy politika, így nem igazán lehet független. Külpolitika esetén ráadásul közbejátszik még a biztonságpolitika és gazdaságpolitika is... ergo nemigen lehet függetlenkedni benni, max a nézeteket ütköztetni.
A külpolitika nem olyan, mint például a gazdaság, amiben -ahogy fogalmaztad - lehet "függetlennek ható"-nak lenni. Mert a gazdaság számokon, tényeken alapul. Ez az oka, amiért bárki gazdasági szakembert megkérdeznek a magyar gazdaság állapotáról megemlíti a kormány hiányosságait, elképzeléseinek szakmai hibáit. Ezért esetleg "függetlennek hathatnak" ezek a szakemberek holott csak látják a számokat és a saját (nemzetközi) szakmai reputációjukkal játszanak, ha szakértőként, meghívott vendégként elkenik ezeket.

Nagyon sokan úgy néznek politikai műsorokat, hallgatnak elemzőket, hogy arra rávetítik a saját politikai nézetüket, és ha az elemző egyszer átlép a vörös vonalon, nem tetsző vélemény fogalmaz meg, onnantól be van sorolva a hallgatónál, nem hogy nem független, de bérenc.
Szerintem nem is kell, hogy az elemző politikailag független legyen, olyan nem létezik, de tudni kellene külön választani, hogy az elemzései a realitáson alapulnak, és nem a vágyait akarja azokba bele vinni.
Nógrádi György ezzel sétált be a csapdába. Mindenki tudta, hogy fideszes, de az elemzései jól ültek, egészen az orosz-ukrán háború kitörése előtti napokig, és ott teljesen félre siklott, az orosz-ukrán háborút képtelen jól elemezni, és az kihat a többi elemzéséére is.
Gorg Spötlet nem tartom jó elemzőnek, mert ő is a saját politikai nézetein keresztül elemez, ráadásul felvett egy furcsa stílust, (Kedveskéim megszólítás, stb)
Az orosz-ukrán háború legjobb elemzője (szerintem) Robert C. Castel.
Róla is tudja mindenki, hogy jobb oldali, de vissza lehet keresni rá, miket mondott hónapokkal, évekkel korábban, és a "jóslatai" mennyire váltak be. Ellenpéldának ott van Bendarzsevszij Anton, meg lehet nézni, hogy az ő jóslatai mennyire ültek.
Ahol fenntartásokkal kezelem Robert C. Castel elemzéseit, az az izraeli-palesztin konfliktus. Érthető módon azt nem tudja külső szemlélőként elemezni, sokszor személyes érzelmek is vezérlik, de még azokkal együtt, vagy éppen azért sok hasznos, számunkra érdekes információt osztott már meg a közel-keleti népekről, azok gondolkozás módjáról.
Megfelelő távolságból annak a térségnek is a legjobb elemzője (ismét szerintem), de az ottani aktuális eseményeknél többször érezhető volt, hogy mikor nem elemez, hanem a saját politikai nézetteit fogalmazza me4g.
Schiffer András is sokak szemében fidesz bérenc, Orbán szekértolója, aki "úgysem mond semmi értelmeset".
Ruszin Szendi Romulusz katona-politikai témában adott nyilatkozatai (mert ő nem elemző) a jobb oldalon voltak népszerűek, de amikor kiderült, hogy csatlakozott Magyar Péterhez, abban a pillantat érdektelen lett, hogy miket mondott, egy áruló nem mondjon semmit - ez jelzi is, hogy a politikai elemzőkhöz is hogy áll a hallgatók többsége.

Krausz Tamás a legjobb, nem értem azt a kettő embert, aki lepontozta.
Leírnátok?

szerintem inkább nincs, vagy nagyon kevés a független, mert egy elemző abból kap jó fizetést hogy valahová meghívják, és nyilván a narratíva függ a megbízótól, tehát nem fogsz az m1-en kormánykritikát hallani, de az atv-be se sűrűn fogsz hallani kormányt dicsőítő szavakat. a független meg esetleg csinál egy yt csatornát v blogot és támogatásokból tartja fenn, ez pedig nem lesz elég hogy megéljen belőle.
azért tegyük hozzá hogy a kormánypropagandisták álláspontjai még mindig közelebb vannak a valósághoz mint a másik táboré, gondolok itt tarjányira, bendarzsevszkijre, stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!