Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Azok a határon túli magyarok,...

Azok a határon túli magyarok, akik nem beszélik az államnyelvet, mit tudnak dolgozni?

Figyelt kérdés
Ismertek konkrét eseteket? Tényleg érdekelne. Az is, hogy melyik ország és régió ( esetleg település)

febr. 15. 16:49
 1/10 anonim ***** válasza:
89%

Én új tudom hogy vannak zömében magyar falvak a határon túl. Biztos van magyar vállalkozó aki munkát ad másoknak.

Az államigazgatásban dolgozóknak kell beszélni az ország nyelvét de aki pl egy lakatosműhelyben dolgozik ahol a főnökség magyar akkor nem fontos. Bár szerintem mindeki ismeri az ország nyelvét egy minimális szinten, legalább annyira hogy olvasni tudja és megérti.

febr. 15. 16:59
 2/10 anonim ***** válasza:
92%
Általában azok akik nem beszélik az államnyelvet, azok olyan városokban élnek ahol 70-80% feletti a magyarok aránya
febr. 15. 17:03
 3/10 A kérdező kommentje:
Igen, de hiába van 70%+-nyi magyar Dunaszerdahelyen vagy Sepsiszentgyörgyön, ha nem beszél valaki szlovákul/románul, a Lidlbe vagy Mekibe se fogják felvenni.
febr. 15. 17:11
 4/10 PMC Wagner ***** válasza:
88%
Vannak munkakörök ahol ez egyáltalán nem probléma.
febr. 15. 18:39
 5/10 anonim ***** válasza:
75%
A kínaiak és egyéb náció emberei is simán el tudnak helyezkedni, tehát hótmindegy. Pl.: eladó, utcai parkgondozó, szociális területen dolgozó egyaránt tud lenni.
febr. 15. 19:50
 6/10 anonim ***** válasza:
37%

Csak kétkezi munkát tudnak vállalni az olyanok akik csak makogják a szlovák nyelvet. Komolyabb tisztább munkára nulla az esélyük.

Nagyjából olyan helyzetben vannak, mint egy beszédre képtelen néma ember.

febr. 15. 20:12
 7/10 Sanyi2025 ***** válasza:
72%
Nemrég hallottam egy podcastben, ahol elmondta a romániai magyar, hogy ő teljesen jól elvolt magyarul a magyar közösségében. Nem tudom, mit dolgozott, de diplomás volt.
febr. 15. 20:16
 8/10 anonim ***** válasza:
28%
Magyarországon dolgoznak, az egyik Komáromban, a másik Tatabányán.
febr. 15. 22:34
 9/10 anonim ***** válasza:
75%

Én határon túli vagyok. Szerintem alap szinten midneki beszéli az államnyelvet. Inkább az a jellemző a környezetemben, hogy az államnyelvet csak a gettós cigányok nem beszélik de gyári munkára őket is simán alkalmazzák.

Olyan helyeken ahol nem kell tökéletesen beszélni a nyelvet könnyen el lehet helyezkedni, mezőgazdaság, építőipar, kamion sofőr, irodai munka, kétnyelvű ügyvitelszervezes, turizmus stb stb.

febr. 15. 23:59
 10/10 anonim ***** válasza:

Mindenki beszéli az államnyelvet, a kérdés az, hogy milyen szinten.

Ez munkakörtől is függ, milyen szintű nyelvismeret szükséges.

Pl. jogászi (bírói, ügyvédi, stb.), katonai pályán magasz szintű román nyelvismeret szükséges.

Informatikus pályán elégséges lenne a nulla is, az angol sokkal fontosabb.

Ha magyar irodalommal, néprajzzal, pedagógiával, előadóművészettel, hagyományőrzéssel, egyházi szolgálattal foglalkozol, szintén kb. nulla államnyelv-ismeret szükséges.

Ha könyvelő vagy, akkor meg magas szintű nyelvismeret kell - a jogszabályok az államnyelven jelennek meg a Hivatalos Közlönyben.

Szóval rengeteg munkakörhöz nem szükséges és rengeteg munkakörhöz szükséges, eltérő szinten.

Egy középfokú nyelvismerete viszont mindenkinek van, mivel az egyik legnehezebb érettségi tantárgy - nélküle nem tudsz leérettségizni.

Az más kérdés, hogy tömbmagyar lakosságú vidékeken, ha munkád sem követeli meg a rendszeres nyelvhasználatot, pár év alatt passzív nyelvtudássá válik, a rendszeres nyelvhasználat hiányában.

febr. 16. 15:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!