Hogy is van ez a muszlimoknál?
Vagy iszlám, arab, mittomén kiknél.
Allah nevében meghalni mekkora dicsőség, de azért menekülnek Európába a polgárháború elől, de ha nem tetszik valami Európában akkor késelnek, gyújtogatnak, robbantgatnak.
WTF?
A muzulmánok nem is veszik emberszámba azt akinek más a vallása.
Le kell igázni őket meg kell hódítani a földjüket. Ezt tanítja nekik a korán. Ezért ők csak a vélt előjogaikat gyakorolják amikor éselnek, gyújtogatnak, robbantgatnak.
- meghalni dicsőség, de élni azért cseppet mégis jobb
- a vallásuk szerint a nem muszlimok irtása dicséretes
Nem tanít semmi ilyet a Korán, hogy le kell igázni másokat.... ezt a radikalizált fanatikus muszlimok hiszik, őket szokás terroristáknak nevezni, akik erőszakosan akarnak hódítani téríteni...
A Korán nem mond ilyet, sőt ellenkezőleg azt írja, hogy muszlim hitű csak az lehet, aki önszántából lesz muszlim hitű és nem kényszerűségből. A Korán buzdítja a muszlimokat, hogy terjesszék az igét, de nem erőszakosan, ahogy a biblia is pont ugyan ezeket mondja... anno létezett az Inkvizíció intézménye is a keresztény hit védelme nevében....minden amit anno az Inkvizíció tett a Biblia sosem mondott és a keresztények nagy része bűnnek látta és látja az Inkvizíciót és az inkvizítorokat.
Az az arab kultúra amit évszázadok óta ismerünk főleg az arab városokhoz kötődik, mint Kairó, Abu Dhabi, Damaszkusz vagy Bagdad. Az arab világ nagyon urbanizált, s ez a városiasság amúgy nem sokban különbözik a nyugati metropolita élettől. Nem véletlen olyan sikeres migránsok - a gázai tizenévesek is ugyanazokat a Netflix sorozatokat nézik, mint a magyarok.
A robbantgatós, késelős, terrorista népek viszont nem jómódú városlakók, hanem deprivált falusiak és törzsi szövetségek. Ők vígan elkapálgattak a világtól távol eső helyeken egészen addig amíg a modern államiasság jegyében nem küldtek a nyakukra adószedőket meg központi kormányzatokat és nem döntötte be a mezőgazdaságot a klímaváltozás. A szír polgárháború kezdete pl. egybe esett a területet érintő aszállyal - hirtelen lett pár millió földműves aki nem tudott mit csinálni, hát "gazdatüntetésbe" fogott. Ezt a trendet láthatod mindenütt az afgán talibántól kezdve a jemeni húszikon át a szaharai tuareg felkelésekig. A polgárháború mindenütt a metropolita városiak és a vidékiek között zajlik (ennyit arról, hogy nincs vidék vs. város ellentét).
Szíria esetében ezek nem azok a szírek akiknek már a nagybátyja is Budapesten dolgozott fogorvosként, hanem olyan emberek akik lehet, hogy még angol WC-t se láttak. Igen - erőszakosak, nyersek és harcra buzdító példabeszédeket várnak el az imámjaiktól konzervatív értékek helyett. A menekültek között egyszerre vannak jelen ezek a radikális muszlimok (hiszen ha a diktátor ellen vannak akkor őket otthon tényleg lelövik) meg azok is akik pont a radikálisok elől futnak.
De ez nem arab sajátosság - hogy közelebbi példánál maradjuk a '90-es években mikor megnyílt az út az erdélyi magyaroknak Magyarországra óriási bűnözési hullámot hoztak magukkal. Egy csomó csaló, betörő meg alvilági alak jött onnan (pl. Viszkis-rabló). Meg jöttek olyanok is, akikből elismert színész, üzletember vagy szakmunkás lett és beilleszkedtek a társadalomba.
#3 Úgy tanít ilyet, hogy valójában (ahogy írod is) nem tanít ilyet. :D
A Korán szándékos félreértelmezése majd ennek a félreértelmezésnek a propagálása vezet oda, hogy a muzulmánok azok, akik készek terrorcselekményeket végrehajtani úgy, hogy közben a vallásukra hivatkoznak, hogy azt szolgálják. Sajnos ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni. Azért is van meg a hajlam a radikalizálódásra a muzulmánok többségében, mert a vallásukat gyakorolják és az, aki az erőszakot propagálja, való igaz, hogy a Koránból idéz nekik, arra hivatkozik. Pár példa erre:
"Harcoljatok Allah útján azok ellen, akik harcolnak veletek, de ne lépjétek túl a határt. Bizony, Allah nem szereti azokat, akik túlkapásokat követnek el."
Korán 2:190
Ez egyébként az üldöztetések idején keletkezett, és önvédelemről szól csupán. Ezt elhallgatva azonban már aktualizálható de az a rohadék, aki ezt felhasználja arra, hogy másokat buzdítson és bújtasson, az pusztán annyit idéz csak, hogy: "Harcoljatok Allah útján azok ellen, akik harcolnak veletek." Na és így máris igazolja vele saját magát.
"És amikor letelnek a szent hónapok, akkor öljétek meg a politeistákat, ahol csak rájuk találtok, fogjátok el őket, ostromoljátok meg őket, és álljatok lesben rájuk minden leshelyen! De ha megtérnek, imádkoznak és megadják a zakátot, engedjétek őket szabadon. Allah megbocsátó és könyörületes."
Korán 9:5
Ez is egy adott szituációban, egy háborús helyzetben keletkező "vers" volt, ami arra vonatkozik, de ezt kiforgatják és aktualizálják úgy, mintha ez egy ilyen általános felhívás lenne.
Na talán így, ezzel teljesebb az, amit írtál, példákkal talán nehezebben megcáfolható az állításod.
Talán azért valamiben mégis hibáztatható a muzulmán, és leginkább abban, hogy vannak ilyen emberek közöttük, akik így használják fel a Koránt. A Bibliában is vannak olyan sorok, amiket szándékosan félrelehetne értelmezni, igaz leginkább az ószövetségben, pl:
"De e népek városaiban, amelyeket örökségül ad neked Istened, az Úr, ne hagyj életben senkit, hanem irtsd ki őket egészen: a hettitákat, az emóriakat, a kánaániakat, a perizzieket, a hivvieket és a jebúsziakat, ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr."
Mózes ötödik könyve
Ez is egy adott történelmi korszakban keletkezett, a zsidók Kánaán földjén való letelepedésekor. Nem volna szabad aktualizálni.
Az újszövetség viszont alapvetően az elfogadásra tanít, ahogy egyébként a Korán is tele van ilyen sorokkal, ami a békés együttélést tanítja, tehát a tanítás, amikor A könyv kiszól az olvasóhoz, az azt próbálja tanítani, hogy légy elfogadó és tudj együtt élni békében az eltérő vallásúakkal, a hitetlenekről is csak annyit említ mindkét könyv, hogy egyrészt nem térhetnek meg, ami az ő bajuk, másrészt inkább felszólítja az olvasót, hogy ne engedjen annak, hogy meggyőzze a hitetlen, hogy a vallását adja fel. Újszövetségből is lehet egy példát felhozni, amit félre lehet értelmezni:
"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre; nem békét jöttem hozni, hanem kardot."
Máté 10:34
De ezt Jézus úgy értette valójában, hogy a tanításai megoszthatják az embereket, akár családokat is. Pusztán ennyit értett ezalatt, nem erőszakot akart ezzel elhozni. Ez is akkor válik egyértelművé, amikor tudod mikor mondta ezt, anélkül, önmagában idézve viszont bárhogy lehet értelmezni.
6
Engem 100x meg tudsz mindennel cáfolni, ami vallás... full atesista vagyok, ennyire részletesen nem mélyedtem és nem is akarok belemélyedni ezekbe a mesekönyvekbe. Amit írtam, az szimpla középiskolai szintű tudás.
Valamint amit írtam, az főleg az általánosítás ellen van, hogy minden muszlim robbantgatni meg erőszakosan téríteni akarna, ez nem igaz. De vannak fanatikus, vagy más sóval radikalizálódik muszlimok, akik valóban igen... és az élet nem fekete-fehér, hanem inkább szürke, jó pár muszlimmal beszélgettem már pub-okban, akik misére járnak, meg napi 5x imádkoznak, közben meg a hétvégi pub-okba járnak alkoholt piálni a munkatársakkal/haverokkal.
De hogy kérkedjek még a tudásommal kicsit... xD A Korán a többnejűséget sem írja le... annyit írt a Korán, hogy Mohamednek több neje volt mint 1, erre a muszlimok többsége úgy értelmezi, hogy lehet több feleségük, mint egy, de más muszlimok meg nem így értelmezik és sok muszlimnak csak 1 nője van.
Igazad van de ez nem segít eldönteni hogy a parkban mellettem ülő szakállas muzulmánnak látszó ember éppen élvezi a napsütést vagy robbantani fog.
Én gyarló atestia pedig nem így akarok meghalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!