Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A Titkos szolgálatok, hogyan...

A Titkos szolgálatok, hogyan tudnak megakadályozni bűncselekményeket/tömeggyilkosságokat?

Figyelt kérdés
A kérdés arról jutott eszembe, hogy most (talán megint de nem biztos akkor még nagyon fiatal voltam) olvastam a 2015-ös Párizsi támadásokról egy cikket és azt írták, hogy szándékosan hamis információkat is terjesztettek a neten és több helyen is támadást terveztek így a titkos szolgálatok nem tudták őket összekapcsolni, ráadásul ezt egy hibának tartják a francia titkos szolgálatok részéről. Viszont azt nem értem, hogy miért kellet az elkövetőknek egyáltalán gondolniuk a titkos szolgálatokra. Mármint mégha tegyük fel a neten terveztek volna ilyen támadást mondjuk egy 10-20 megtekintéses 2 éves random YouTube videó nyilvános kommentszekciójában, elméletben még akkor is nagy eséllyel lebukás nélkül kellet volna tudniuk elkövetni egy ilyen cselekményt hiszen mekkora eséllyel találja meg ott bárki bármilyen beszélgetésüket? Mégha az algoritmusok (ráadásul akkor még nem volt ilyen fejlett AI technológia mint jelenleg) érzékelnek is bizonyos kulcsszavakat/szövegkörnyezetet vagy bármit még a mostani technológia sem tökéletes ilyen téren, az akkori pláne nem volt. Na és nyilván nem egy komment mezőben tervezték, csak példa volt, hogy még akkor sem értem, hogy lehetne egy ilyen támadást biztosan kiszűrni. Na de azt, hogy pár radikális iszlamista támadást tervez bármely helyen a városban azt, honnan tudják meg? Ha valakik ilyesmit terveznek akkor nem úgy kéne kommunikálniuk, hogy arról senki más ne szerezhessen tudomást? De mégha tegyük fel olyan eszközöket is használtak ami alapján erről bármilyen módon tudomást szerezhettek a titkos szolgálatok, honnan tudják pl melyik telefonbeszélgetéseket kell lehallgatni? Tehát lehallgathatják az összeset is de nem lesz minden telefon beszélgetésre elegendő emberük. Emberi határaik vannak, tehát más kormányokról, stb értem, hogy szerezhetnek információkat de pár vallási szélsőséges ilyen típusú cselekményeit, hogy láthatják előre? Pláne olyan szinten, hogy egyenesen hamis támadásokat is kellet tervezniük mert szinte 100% volt, hogy a titkos szolgálatok tudni fognak róla? Valaki aki egy kicsit is ért ehhez a témához vagy van ötlete az eltudná magyarázni? Maguk ezek a radikálisok voltak olyan eszközökre rászorulva ami miatt könnyen információt lehetett szerezni a tervükről, vagy a titkos szoltálatoknak vannak olyan különleges módszerei amelyekkel ez lehetséges, és ha igen akkor melyek azok? Az, hogy pár szélsőséges tervéről emberek tíz/százmilliói közül tudomást szerezzenek szinte szuper emberi szintnek és lehetetlennek tűnik így laikus szemszögből. Valaki eltudná magyarázni?

ma 15:55
 1/3 Gál Gábor 2024 ***** válasza:

Nem értek hozzá, de először is ne becsüld le az állami erőforrásokat. A Wiki szerint a francia titkosszolgálatnak 7000 alkalmazottja van, és akkor még nem beszéltünk a többi titkosszolgálatról, akik infókat osztanak meg egymással. valószínűleg a cégek is jelentik a gyanús dolgokat.

Másodszor szerintem kiemelten figyelik a lehetséges kommunikációs csatornákat, hiszen épeszű ember nem a YouTube-on beszéli meg ezeket, hanem vannak bejáratottabbak. Esetleg figyelik az üzletek forgalmát, hogy ki vásárol terrorista eszközöket.

Szintén feltételezem, hogy elsősorban embereket figyelnek és nem kommunikációt általánosságban. Tehát felmérik, hogy ki lehet hajlamos terrorizmusra, és akkor mindjárt könnyebb dolguk van.

ma 16:25
 2/3 A kérdező kommentje:
Na igen, de a 7000-el alapból egy sokkal kisebb számot mondták mint amit eredetileg feltételeztem kb a francia titkosszolgálatnak. 7000 ember vagy akár több is kb az 1-2 10.000-elékét teszi ki Franciaország lakosságának, ha a külföldi országokban élő esetleges jelölteket is bele számítjuk akkor még kevesebbet. Tehát egy “titkos ügynökre” 10.000 ember jut minimum mert ugye a muszlim lakosság bár sokkal kisebb, nyilván csomó más dolog is történhet tehát nem csak rájuk kell figyelniük, ezen kívül sok muszlim él Európa más országaiban is és akár Afrikából is ide jöhetnek, onnan is szervezkedtek. Tehát pont az a lényeg, hogy túl sok mindenki lehet veszélyes és mindenkit megfigyelni nem tudnak. Tehát a kérdés az, hogy miért kommunikálnának ezek a vallási radikálisok bármilyen internetes csatornán? Személyeket hiába figyelnek meg csak azt tudják meg, hogy egymással találkoztak és gyanúsak de, hogy hol és mit terveznek azt honnan tudják? Honnan voltak információik arról, hogy ilyen cselekményeket terveznek arra a napra és, hogy hol? Miért kellet hamis/sok valódi, helyszínnel elterelni a figyelmet, hogy ne tudják mindet megállítani, mert személyek megfigyeléséből helyszíneket és terveket önmagában még nem kéne megtudniuk nem?
ma 16:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha tudnánk h csinálják akkor nem tudnák csinálni. :) Maradjon is titok.
ma 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!