Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Zelenszkij leváltása?

Zelenszkij leváltása?

Figyelt kérdés

Ukrajnában úgy tudom májusban járt le az ukrán elnök hivatali ideje amikor választásnak kellett volna lennie.

Úgy tudom ott az alkotmány szerint van 5 évente ilyen hogy a "köztársasági elnököt" közvetlen a nép választja meg a hivatali idő végén.

Most nem volt ilyen tudomásom szerint.

Ilyenkor mi történik? Nem követem annyira a politikát mint rég, egyáltalán nem vagyok ezzel képben most.

Volt valamilyen alkotmány módosítás ezzel kapcs? Volt választás vagy lesz? Ilyen hadiállapotkor az éppen hivatalban lévő elnök meddig kap teljhatalmat az ország felett?

szept. 8. 14:52
 1/5 anonim ***** válasza:
88%

"Ilyenkor mi történik?"

Az alkotmány tiltja hadiállapot idején az elnök és parlamenti választást. A magyar alkotmány is tiltja. Háború idején nem tudsz sem tiszta sem biztonságos választásokat tartani ( a trollok ne jöjjenek az 1940-es és 1944-es amerikai választásokkal, a lövészárkok nem azon a kontinensen voltak).

szept. 8. 15:00
 2/5 A kérdező kommentje:
Akkor ilyenkor addig van hatalmon az elnök amíg nem áll fent egy tiszta választás lehetősége?
szept. 8. 15:01
 3/5 anonim ***** válasza:
84%
Igen addig amíg háború van.
szept. 8. 15:14
 4/5 anonim ***** válasza:
73%
Ha Putyin nem csinálja a hülye háborúját már rêg választások lehetnének.
szept. 8. 15:15
 5/5 anonim ***** válasza:
53%

"Akkor ilyenkor addig van hatalmon az elnök amíg nem áll fent egy tiszta választás lehetősége?"

Vagy ameddig le nem mond vagy elnöklésre alkalmatlanná nem válik. Ilyenkor átveszi a helyét az alelnöük, majd a házelnök vagy aki épp a törvényben meghatározott sorrendben a következő.

Az ukrán alkotmányt lusta vagyok neked kikeresni, de a magyarból tudok idézni:

"55. cikk *

(1) Hadiállapot vagy szükségállapot idején az Országgyűlés nem mondhatja ki feloszlását, és nem oszlatható fel. Az országgyűlési képviselők általános választását hadiállapot és szükségállapot idején nem lehet kitűzni és nem lehet megtartani, ilyen esetben a hadiállapot vagy a szükségállapot megszűnésétől számított kilencven napon belül új Országgyűlést kell választani. Ha az országgyűlési képviselők általános választását már megtartották, de az új Országgyűlés még nem alakult meg, a köztársasági elnök az alakuló ülést a hadiállapot vagy a szükségállapot megszűnésétől számított harminc napon belüli időpontra hívja össze.

(2) A feloszlott vagy feloszlatott Országgyűlést hadiállapot vagy szükségállapot idején a köztársasági elnök összehívhatja.

Forrás: [link] - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!"

szept. 8. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!