Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az USA-ban a közhiedelemmel...

Az USA-ban a közhiedelemmel ellentétben az egyetemek nagyrésze nem ad annyira jó képzést?

Figyelt kérdés

Köztudott, hogy a világ legjobb egyetemei ott vannak és az is, hogy milyen drágák a tandíjak. Viszont így meghallgatva néhány amerikai podcast-et nekem úgy tűnik, hogy egy átlagos egyetemi diploma ott sem garancia semmire. Mert nálunk azt mondjuk rossz a képzés, de legalább nagyrészt ingyen van, ott, ha még sok tízezer dollárt kifizetsz tandíjra, akkor azért gondolnám csak kapsz valamit, amiért összben megéri.

Most nyilván, ha valamilyen top egyetemre mész, mint mondjuk Harvard, Princeton, MIT, stb (oda is sokat politikai alapon vesznek fel, hogy támogassuk a feketéket, melegeket, stb), akkor gondolom a világ élvonalába tartozó állásod lesz, de egy ilyen Isten háta mögötti állami egyetem nem ad sokkal többet, mint mondjuk Magyarországon egy jobb főiskola. Sok diplomás ott is nehezen talál állást és eddig az ilyen STEM (műszaki, informatikai, természettudományi) diplomák jó elhelyezkedést kínáltak, de most az IT szektor is eléggé befékezett és sok végzett ember nem kap munkát, él a szüleivel és törleszti a jó kis diákhitelt. Ez azért lepett meg, mert ott azt hittem egy egyetem azért mégis státus, de ezek szerint nem feltétlenül.

jún. 19. 20:47
 1/6 anonim ***** válasza:
73%
nem
jún. 19. 20:51
 2/6 anonim ***** válasza:
61%
Nyilván nagyban függ attól, hogy miből szerzed azt a diplomát. Akárcsak nálunk, egy genderszakos diplomával max krumplisütő lehetsz a Mekiben, de nem hiszem, hogy egy amerikai villamosmérnöki diploma szar tudást adna.
jún. 19. 20:51
 3/6 anonim ***** válasza:
78%

Ezt mi innen honnan tudnánk?

Én egyik egyetemre sem jártam az USA-ban.

...viszont arra emlékszem, hogy pl. nálunk adtak fel úgy informatikusok számára álláshirdetés, hogy "XY főiskolát végzettek kíméljenek".

Nyilván minden országban így működik.

jún. 19. 20:53
 4/6 anonim ***** válasza:
38%

Kérdező, 2 éve valami beépített főnök sorozatban az egyik leghíresebb amerikai egyetem szerepelt. A rektor állt be álcázva a különböző területeken egyszerű dolgozóként, hogy a szokásos sztori szerint belülről lássa a "cégét" és a benne dolgozókat.

Amikor a könyvtárba került ott azt a bonyolult feladatot adták neki - az egyetem rektorának, az elvileg legmagasabb tudású emberének - hogy tegye betűrend szerint vissza a könyveket a helyére.

Na most az illető nem boldogult az abc-vel. Nem valami rövidzárlat volt, olyan nekem is szokott lenni meg mindenkinek, konkrétan nem tudta betűrend szerint sorba tenni a könyveket.

Azóta nem sokat nézek ki az ottani átlag képességből. Azzal együtt, hogy a világ legnagyobb koponyái ott vannak az USA-ban, hiszen ott tudnak legkönnyebben vállalkozni, kutatni sok évtizede. Csak az ottani egyetemisták nagyobb része nem valami reáltudományt tanul, hanem valami totál felesleges, de a szülőknek vagy neki jó sokba kerülő szakra járnak.

jún. 19. 21:35
 5/6 anonim ***** válasza:
89%

USA-ban szinte minden téren igaz, hogy hatalmas a szórás és előfordul minden. Ez igaz az egyetemekre is, hogy egy olyan állam egyeteme, ahol az állam nagy része kukoricaföld vagy préri, nem lesz olyan szintű, mint az észak-nyugati államok egyetemei.

Egyébként itt találsz egy rangsort, hogy eszerint a ranglista szerint melyik amerikai egyetem hányadik a világranglistán: [link]

Összehasonlításként ezek azok a magyar egyetemek, amik ráfértek a listára: [link]

Azért össze se vethető Magyarországgal. Igen, a Semmelweis Egyetem sokkal jobb, mint a Kansasi Állami Egyetem. Kansasban laknak 3 millióan és az állam területének 90%-a mezőgazdasági terület.

jún. 19. 21:55
 6/6 anonim ***** válasza:
jún. 21. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!