Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az USA-ban mást jelent fehérne...

Az USA-ban mást jelent fehérnek lenni, mint Európában?

Figyelt kérdés
Vagyis eredetileg csak az európai felmenőkkel származókat tekintették fehérnek, de most már rengeteg latin-amerikai is van ott, akik közül sokat fehérnek mondanak, pedig láthatóan kevertek, ahogy nálunk mondanák "van bennük vonó". Az is igaz, hogy történelmlileg az elit elsősorban a protestáns angolszász, holland, német, skandináv bevándorlókból állt, akik jellemzően szőkék és világos bőrűek. Mondjuk elég nehéz behatárolni kit tekintenek fehérnek és kit nem. Egyszer mikor Németországban jártam, hallottam egy török boltos beszélt arról "Weisser Mann spricht hier über die Demokratie" ("A fehér ember itt a demokráciáról beszél"), valami Erdogan-nal kapcsolatos téma volt, nem hallottam mindent, de ez azt jelenti saját magát, mint törököt nem tartotta fehérnek a németekhez képest. Pedig lehet az USA-ban annak tartanák. De ott is híresen jobb a főleg fehérek által lakott környékek közbiztonsága, mint a színeseké.

jún. 17. 11:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, melyik korra gondolsz. Az Egyesült Államokban sokat változott a meghatározás, és nem is volt mindig következetes: ha valaki csak egy fekete felmenővel rendelkezett, az már nem volt fehér. Ellenben az őslakos származás rendben volt, noha az őslakosok sem számítottak fehérnek.
jún. 17. 11:47
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Amerikában a demográfiai leírásoknak megkülönböztetik az alábbi csoportokat: fehérek, feketék, latino, ázsiai, őslakos. De a latinok és fehérek között van közös halmaz, tehát léteznek fehér latinok és nem fehér latinok.

Ami inkább érdekes, hogy az ázsiai a mongoloid típusra utal, viszont mi van a többi ázsiaival (arab, indiai, stb.)? A fehérnél tágabb fogalom a Caucasian, őket ebbe a csoportba szokták sorolni, a fehérekkel együtt. Ez azért is érdekes, mert az Egyesült Királyságban, ahol meg indiaiból és pakisztániból van sok, ott ha azt mondod ázsiai, akkor indiaira vagy pakisztánira gondolnak egyből, nem kínaira vagy koreaira.

---

"Az is igaz, hogy történelmlileg az elit elsősorban a protestáns angolszász, holland, német, skandináv bevándorlókból állt, akik jellemzően szőkék és világos bőrűek."

Igen, ez a WASP: White Anglo-Saxon Protestant.

Aztán érkeztek nagy számban csóró olasz, ír, és közép-kelet-európai fehérek, akik általában katolikusok. Meg érkeztek relatív nagy számban askenázi zsidók.

jún. 17. 12:20
 3/4 anonim ***** válasza:
47%
Én itt Európában is magyarként inkább közelebbinek érzem magamhoz a közép kelet európai népeket mint mondjuk a fehér nyugatiakat. Tehát ilyen Benelux államok meg az angolok,németek nekem idegenek vonásukban is meg mindenhogy.
jún. 17. 13:54
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem inkább arról van szó, hogy az USA-ban a fehér (ill. a fekete) inkább egy önálló népcsoportnak tekinthető mintsem egy rassznak. Nem csak egyszerűen a bőrszínre utal, hanem kulturális tulajdonságot is hordoz magában. Emiatt nem igazán tekintik fehérnek a latin-amerikai fehéreket sem. Mert hiába néznek ki annak, kulturálisan eltérnek az angolszász fehér amerikaiaktól. Eleinte ezt abszurdnak találtam, de azóta inkább úgy fogom fel, hogy az USA-ban a fehérek mára inkább egy népcsoport, akik a lakosság többségét adják, és nagyjából közös kultúrával is rendelkeznek. Ami úgy alakult ki, hogy az évszázadok alatt USA-ba bevándorolt európaiak idővel elveszítették az eredeti kultúrájukat, identitásukat, sőt sokszor a nevüket is angolosították. Tehát pl. egy 19.században bevándorolt német bevándorló gyereke már megszűnt németnek lenni, már a nyelvet sem beszélte, hanem csak simán egy fehér amerikai lett.

Míg itt Európában a fehér csak annyit jelent, hogy olyan a bőrszíned és kész. Ebből következően olyan, hogy "fehér kultúra" itt nem létezik, egyszerűen egy értelmezhetetlen kifejezés. Szerintem egy izraeli és egy brazil is lehet fehér, pedig eltérő kultúrákról beszélünk.

aug. 14. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!