Mikor szabad ill. nem szabad beavatkozni egy belpolitikai válságba süllyedt, sőt polgárháborús országba ?
Ez egy nagyon érdekes kérdés, és szerintem egész jól le lehet ásni a szuverenitás ellentmondásosságáig, mert szerintem a modern világban alig van olyan, hogy valami tisztán belügy.
Egyrészt egy háború közvetlenül destabilizál egy egész régiót. A zavarosban elharapózik a bűnözés, a terrorizmus, a migráció. Mintha egy brutális lódarázsfészek lenne a szomszéd kertjében, amivel nem csinálhatsz semmit, de a te gyerekeidet is marják.
Másrészt meg a globalizált világ komplex összefüggései miatt egy ilyen cirkusz mindenkit érint. Pl a Nigerben lezajlott puccs azt jelenti, hogy Franciaország fő uránbeszállítója elveszik. Franciaország meg az EU egyik fő áramexportőre, pl Németország felé is. A német ipar pedig a magyar gazdaság szimbióta gazdateste. Mi innen unottan nézzük, hogy a nigeri négerek öldösik egymást, mit ugat ebbe bele az EU, aztán meg nem értjük, hogy miért romlik a német multi versenyképessége, akinek dolgozunk.
Szóval morálisan nézve nem szabad más belügyeibe beleavatkozni, de amikor azt látom, hogy ez a szuverén belügy éppen engem is magával húz valamilyen módon, akkor erősen el kell kezdeni mérlegelni, hogy a morálisan helyes, vagy a saját szempontból szükséges lépést választom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!