Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mikor szabad ill. nem szabad...

Jeffrey Spender kérdése:

Mikor szabad ill. nem szabad beavatkozni egy belpolitikai válságba süllyedt, sőt polgárháborús országba ?

Figyelt kérdés
2023. szept. 25. 12:21
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nagyon érdekes kérdés, és szerintem egész jól le lehet ásni a szuverenitás ellentmondásosságáig, mert szerintem a modern világban alig van olyan, hogy valami tisztán belügy.

Egyrészt egy háború közvetlenül destabilizál egy egész régiót. A zavarosban elharapózik a bűnözés, a terrorizmus, a migráció. Mintha egy brutális lódarázsfészek lenne a szomszéd kertjében, amivel nem csinálhatsz semmit, de a te gyerekeidet is marják.

Másrészt meg a globalizált világ komplex összefüggései miatt egy ilyen cirkusz mindenkit érint. Pl a Nigerben lezajlott puccs azt jelenti, hogy Franciaország fő uránbeszállítója elveszik. Franciaország meg az EU egyik fő áramexportőre, pl Németország felé is. A német ipar pedig a magyar gazdaság szimbióta gazdateste. Mi innen unottan nézzük, hogy a nigeri négerek öldösik egymást, mit ugat ebbe bele az EU, aztán meg nem értjük, hogy miért romlik a német multi versenyképessége, akinek dolgozunk.

Szóval morálisan nézve nem szabad más belügyeibe beleavatkozni, de amikor azt látom, hogy ez a szuverén belügy éppen engem is magával húz valamilyen módon, akkor erősen el kell kezdeni mérlegelni, hogy a morálisan helyes, vagy a saját szempontból szükséges lépést választom.

2023. szept. 25. 13:57
 12/12 anonim ***** válasza:
0%
Nyugi, majd Amerika őket is megszállja egy 20 évre, mint Afganisztánt.
2023. szept. 26. 11:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!