Amennyiben a rossz idő beálltáig nem sikerül eredményt felmutatni az ukránoknak, akkor ki lehet mondani hogy az ellentámadás óta semmiért halt meg 120 ezer ukrán katona?
Több értelme van mint az orosz támadásnak.
Ukránok legalább elmondhatják hogy a hazájukért harcolnak, az oroszok meg csak egy idegen államban a saját diktátoruk kénye alapján egy hódító önkény érdekében.
Az oroszoknak otthon kellene megharcolniuk a háborújukat a szuperkontrollált társadalmuk és államuk ellenében.
Nézőpont kérdése.
Oroszok meg azt mondják, hogy csak ezt a lehetőséget látták arra hogy érvényesítsék az érdekeiket.
Ezzel el tudják érni, hogy Ukrajna ne legyen NATO tag, mert kimondták hogy ameddig háborús helyzet van, addig nem lehet NATO tag.
Valamint az orosz lakta területeket is magához csatolta, ennek is van értelme.
"Ezzel el tudják érni, hogy Ukrajna ne legyen NATO tag, mert kimondták hogy ameddig háborús helyzet van, addig nem lehet NATO tag."
Azt diplomáciai úton is el tudták volna érni. Szerintem elég megoldható lett volna, hogy a Krím előtti békeidőkben kilobbizzák néhány NATO tagnál, hogy ne egyezzenek bele. Az én laikus véleményem, hogy Ukrajnát senki nem akarta a NATO-ba; senki nem szeret önként biztonsági kockázatokat felvenni egy biztonsági szervezetbe.
A háború nem ér véget idén ősszel. Nem tudjuk mi zajlik a háttérben az erőviszonyok alakulásában, vagy a továbbiakban mi változik. Még az is lehet kína jobban rááll oroszország támogatására, ami jelentős változást hozhat.
Az első világháború is ilyen állóháború jellegű volt, aztán mégis az egyik fél kimondható győzelmével zárult.
A magam részéről egy szimpla foteltábornokként nem hiszek egyik fél 100%-os győzelmében sem. Kijevet és egész ukrajnát nem fogják elfoglalni az oroszok, de az ukránok sem fogják visszakapni teljesen minden területüket.
Amúgy az ukránok jelenlegi célja a krím szárazföldi elérhetőségének elzárása a mariupol-bergyanszk-melitopol vonalon. Ehhez nem is kell eljutniuk az azovi tengerig. A vasút a tengerparttól jóval északabbra van és az utak sem közvetlen a tengerparton vannak. Ha elég közel jutnak ezekhez, akkor nem lesz egyszerű herszon, zaporozsijja megyék és a krím megtartása az oroszoknak. Arra tippelek ez meg fog történni.
Nem.
Semmibe vették az orosz érdekeket, a fenyegetéseket mintha nem is létezne Oroszország, és elindították Ukrajna NATO tagságához szükséges lépéseket.
Putyin többször jelezte, hogy nem lesz ennek jó vége, de szintén semmibe vették.
Ahol a diplomácia nem jár sikerrel, ott a hadsereg lép.
Valóban nem ért véget a háború, de a védelmi vonalat lehet erősíteni, de támadási lehetőségek korlátozottá válnak. Így ha most nem sikerül elérni azt a célt, hogy elvágják a Krímet, akkor jövőre még nehezebb lesz.
Ukrajna támogatottsága egyre jobban csökken, Oroszország meg rengeteg tűzérségi lőszerhez és fegyverekhez juthat Észak-Korea bevonásával, valamint a saját gyártásának a felpörgetésével.
Ez a mostani tavaszi ellentámadás sikerülhetett volna egy nagyon jó stratégiával és hatalmas szerencsével. De jövőre...esélytelen lesz bármi is.
"Így ha most nem sikerül elérni azt a célt, hogy elvágják a Krímet, akkor jövőre még nehezebb lesz." Ez nem biztos.
"Ukrajna támogatottsága egyre jobban csökken, Oroszország meg rengeteg tűzérségi lőszerhez és fegyverekhez juthat Észak-Korea bevonásával, valamint a saját gyártásának a felpörgetésével."
Oroszország csak tavaly 10-11 millió tüzérségi lőszert használt el. Az észak-koreaiak első körben 10 millió lőszert adnak a hírek szerint, a további jelentős adománnyal szerintem a saját készleteik kimerülését kockáztatnák. Kérdéses még ezek minősége is. Illetve a Dél-koreaiak erre adandó válaszára is kíváncsi lennék.
Az oroszok a gyártást évi 2 millióra akarják feltornászni. Ebből az jön ki nekem, hogy 1-2 évig még jól elvannak lőszerrel, de mi lesz utána? Másrészt, hogy a tüzérségi lőszer hasznos legyen, sok más dolognak is működnie kell. Először is el kell jutnia a frontra. Ha nem a lőszer, előfordulhat, hogy más lesz a gyenge láncszem esetükben.
Azt is figyelembe kell venni hogy mennyi egy tüzérségi eszköz élettartama ami után nagyjavításra kell küldeni a tarackot vagy selejtezni és pótolni kell.
A PzH2000 2000 lövés után mehet nagygenerálra. A régi hagyományos tarackoknál több 10ezer lövés is lehet. Szóval a 10 millió lőszer koptatja rendesen a technikát.
Mire alapozod azt a választ, hogy nem hiszed hogy nehezebb dolguk lenne jövőre?
Én leírtam az érveimet amikből logikusan levezethető, hogy oroszoknak nagyon jól fog jönni, hogy a rossz idő alatt megáll a támadás. Fel tudnak alaposan készülni, meg tudnak erősödni, jobban felpörög a haditechnika gyártás, kapnak lőszereket, és én úgy tudom hosszú távú tüzérségi eszközöket is Észak-Korea. Valamint véget ér 300 ezer orosz katona kiképzése is, akik jövő év tavaszra ott lesznek a fronton. Minden szakértő, sőt még az ukrán erők parancsnoka szerint is rosszabb helyzetbe lesznek. Ezért nem értem, hogy milyen információ birtokába vagy, vagy milyen logika mentén állítod hogy ez valójában nem így van?
Abban igazad van, hogy ilyen brutális tűzérségi lőszer felhasználás mellett, várhatóan több év múlva gondba lehet Oroszország. Viszont a mérleg másik nyelve, hogy Ukrajna már jövőre kifogyhat a lőszerből és a NATO katonai bizottságának vezetője elismerte, hogy Ukrajna fegyver- és lőszerigénye, valamint a felhasznált védelmi termékek mennyisége meghaladja a közel 50 Országból álló szövetség képességeit.
Most a számok alapján az látszódik, hogy hosszútávon Oroszország sokkal később fog kimerülni.
Ezek már olyan tények, amik figyelembe veszik a gyártások lehetséges felpörgetését.
Ez megint azt mutatja, hogy Oroszországnak dolgozik az idő, Ukrajna előbb-utóbb el fog vérezni ha továbbra is eredménytelen lesz az ellentámadás. Vagyis ki fog merülni.
Igen, és a huzalozott csövek gyártása is lassabb és körülményesebb.
Arról nem is beszélve, hogy Észak-Korea tűzérsége szovjet mintára épült és rengeteg alkatrészt és tűzérségi csöveket tudnak biztosítani. Ezt már több helyen megírták, hogy meg is állapodtak.
Repülőket még az oroszok se mernek nagyon használni, mert annyira ki van szolgáltatva a légvédelemnek. Ukrajnának meg annyira kevés repülője van, hogy ha nem lenne erős az orosz légvédelem, akkor se tudnának vele hatékonyan támadni. Drónokból se rendelkeznek olyan mennyiséggel, amivel nyomást tudnának helyezni egy ilyen hosszú frontra.
Persze lesznek kisebb támadások, de ettől a védelmi vonal megerősítése, károk helyrehozására van lehetősége az oroszoknak.
#16 vagyok
Abban van logika, hogy az oroszok a szünetben védelmet erősítenek, felkészülnek, kiképeznek stb. De ez ugyanúgy igaz a másik oldalra, a kiképzésre pedig duplán igaz. Az oroszoknál akik jók lennének kiképzésre, vagy halottak, vagy sebesülten fekszenek valahol, vagy kellenek a fronton.
Milyen 300 ezer kiképzett katona? Akiket frissen kiképzett kiképzők képeztek egy félbehagyott kiképzésen?
Az oroszok kb 110 mrd dollárt költenek mostanában az ukrán háborúra, a teljes költségvetésük harmadát ha jól tudom. Ez hosszabb távon (3+ év) szerintem egyre kevésbé tartható. Az oroszok nem "puhány" nyugatiak ugyan, de nem is észak-koreaiak a nélkülözés tekintetében. Egyébként békeidőben 60-70 mrd-t költenek hadseregre.
Az ukránok mögött közben egy cirka 1300 mrd dolláros hadiipar egy része áll, aminek a támogatása szerintem a legrosszabb esetben is kicsit csökken. Még Trump esetleges visszatérése esetén sem fog megszűnni. Ennek ellenére nem biztos az ukrán győzelem.
Innen a fotelből szerintem mi még nem tudhatjuk, hogy végződik ez az egész, még nem tart ottt a háború.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!