Az orosz gazdaság maga mögé utasította a németet. Meddig fogunk még úgy gondolni Oroszországra, mint egy elmaradott országra?
A 29-est csak megerősíteni tudom. Én csak egyszer jártam Oroszországban (konkrétan Szentpétervár, Pskov (mert épp útba esett Lettország felől buszon), meg Veliki Novgorod, egyik munkatársam Szaratovban volt meg Cseljabinszkban), és én is ugyanezeket tapasztaltam.
Gyakorlatilag összefoglalva ez úgy néz ki, hogy az elitnek, a Kreml-nek meg az oligarcháknak van Szentpétervár, Moszkva, Kazany meg még 1-2 nagy kirakatváros, az ország többi része meg kb nem létezik. A falvakat meg sem érdemes említeni, mert azokkal abszolút nem foglalkoznak. Lakosság terén ugyanúgy csak ezeknek a városoknak a népessége számít, az összes többi felőlük meg is dögölhet, észre se vennék. Amikor a szputnyik oltást kifejlesztették, akkor csak a moszkvaiak meg péterváriak tudták megkapni, mások nem. Nem azért, mert nem volt elég, hanem azért, mert a lakosság igényeit kompletten telibexarva exportálták politikai befolyás növelése miatt a többit külföldre. Emiatt világviszonylatban oroszországban haltak meg a 3. legtöbben. Az emberek többsége hihetetlenül propaganda-agymosott, mindent (még a legabszordabb hülyeségeket is) elhisznek, amit a cáratyuska Putyin mond vagy akar, egymás utálata mindennapos, az emberek csak magukkal foglalkoznak olyannyira, hogy simán hagynának téged meghalni az utcán. Ezt még az idegenvezetőnk is mondta, emiatt azt tanácsolta, hogy egyedül ne nagyon sétálgassunk, mert ha valami történik, az emberek (meg a rendőrség) xarnak rá.
A turista látványosságok valóban szépek és érdekesek, de kész felüdülés volt elhagyni azt a szeméttelepet és visszatérni egy normális, civilizált országba (Észtországba jöttünk vissza, majd Tallinnban repülővel haza)
A gazdasági mutatókat meg a hajadra kenheted.
Oroszországnak van pár mammut vállalata (mint a Gazprom például), azok adják a GDP legnagyobb részét. Ha ezek nem volnának, akkor nem lennének fejlettebbek Üzbegisztánnál vagy Kirgizisztánnál.
Amiket én ott láttam és tapasztaltam, meg amiket az ismerőseim meséltek, akik ott jártak, azok teljesen elképzelhetetlenek Németországban, vagy bármelyik civilizáltabb országban. Munkatársam, aki Cseljabinszkban is járt, elbeszélgetett ott pár idős emberrel, akik a Majak-i katasztrófáról beszéltek neki, hogy az állam a sugárkárosultaknak, rákosoknak nem gyógyszert vagy kezelést adott, hanem vodkát.
Lehet az ország egy gazdasági szuperhatalom, ha a mentalitás középkori. Ilyen kulturálatlan, buta, arrogáns és sokszor meglehetősen aggresszív embereket én még sehol nem láttam, pedig jártam már sok helyen, mint Omán, Egyiptom, Marokkó, vagy Grúzia. Mellesleg az orosz turistákat nagyon sok helyen utálják, pont ezek miatt.
Gazdaság ide vagy oda, ha választanom kéne, hogy Oroszország, vagy mondjuk Moldova, akkor egyértelműen Moldova.
Hát kérdező, akkor hadd meséljek én is. :D De először: A gazdasági adatokat kibxhatod a kukába, mert totál irreleváns, egyáltalán nem mond el semmit arról, hogy az átlag ember hogyan vagy milyen színvonalon él.
2018 januárjában jártam Oroszországban céges kirándulás keretében (külföldön élek, és a cégnek van Oroszországban leányvállalata), több orosz panzióban is voltunk, meg egy 4-csillagos hotelben, 2 hetes kirándulás volt. A következő városokban voltam: Kostroma, Lipetsk, érintettük Moszkvát is de nem mentünk be a város belsejébe, meg Rostov-na-Donu.
Egyedül a hotel volt egy "elitebb" környéken, a panziók az átlagos "proli" negyedekben voltak (az ilyen negyedek teszik ki a város 90%-át, mindegy melyik várost választod). A probléma már azzal kezdődött, hogy a járdák használhatatlanok voltak. Olyan sziten tele voltak lyukakkal, mélyedésekkel, hiányzó betondarabokkal, hogy egy nagyobb eső, vagy hóolvadás után mindenki a járda mellett lévő kvanagy sárban, latyakban trappolt, mert a járdák szó szerint tavakká változtak, nem lehetett rajtuk közlekedni, mert bokáig érő, dzsuvás víz volt rajtuk mindenhol, sokszor napokig. A havat természetesen nem takarították el sehonnan sem, mert minek.
A legtöbb épület elhanyagolt, lepukkant, xarul szigetelt. Radiátor csak jobb helyeken van, máshol konvektorokat használnak, amik karbantartásával szintén senki sem foglalkozik. Egyik panzióban, ahol voltunk, 2 szoba le volt zárva, mert jég hideg volt mindkettőben (konkrétan kb 5 fok lehetett a szobákban), mert a konvektorokat nem merik bekapcsolni, mert féltek, hogy felrobban mert már régi és nem működik helyesen. Amikor bejelentették ezt a város ezért felelős hivatalának, közölték, hogy jól van az még úgy, majd akkor szóljanak, ha tényleg felrobbant vagy kigyulladt.
Az átlag ember nem kedves, hanem rideg, komor, sokszor arrogáns és nagyon bunkó meg lekezelő. Olyan rosszak a fizetések, hogy semmilyen jövőbeli terved nem lehet, mert semmit sem tudsz megvalósítani 1 fizetésből. A nyugdíjak is hasonlóak kevesek, sok nyugdíjas járkál rendszeresen kukázni, hogy kiválogasság az eldobott üvegeket és visszaváltva kapjanak kis pénzt.
Munkavállalói jog, ahogy már előttem írták: nincs, nem is volt, és nem is lesz. Vagy lenyelsz minden xart, vagy keress másik munkát.
A jogrendszer Oroszországban katasztrofálisan pocsék, elég csak megnézni, hogy miket művelnek most is. Például egy srác pokemon-go-t játszott egy üres templomban kb max 5 percig, emiatt az "emberek vallásosságának megsértéséért" 3 és fél év börtönre ítélték!
Az orosz rosskomnadzor, ami a médiákért felel, megpróbálja még az olyan orosz youtuberek videóit is leszedetni / letiltatni (nem csak Oroszországban, hanem az egész platformon) akik nem hogy nem élnek Oroszországban, de nem is orosz állampolgárok.
Visszatérve az országra nagyon meglepő, hogy a Kreml mennyit költ minden baromságra (mint a rosskomnadzor razziája a youtube-n), míg az átlag emberek, városok teljesen úgy néznek ki, mintha az ország konstans csődben lenne. Mindenhol nagyon szembeötlő, hogy az újgazdagoknak meg oligarcháknak a csokis seggük ki van nyalva tisztára és fényesre, az átlag emberek közül sokan meg elképesztő nyomorban élnek. A 4 csillagos szállodában ahol voltunk, is potyogott a vakolat sok helyen, a WC tiszta retek és állandóan eldugult a legkisebb papírdarabtól is, mert a csatornázás olyan szinten trehányul van megolva, hogy egész Oroszországban a lakosság kb 30%-a a mai napig pottyantós WC-t használ a kertben.
A nagy, híres Gazprom vállalatuknál is a legtöbb átlagember éhbérért gürizik, botrányos munkakörülmények között, sokszor a munkásruhát, felszerelést is nekik kell megvenniük saját pénzből, mert a cég xarik rá magasról. (ahogy a besorozottaknak is maguk kellett megvenniük minden alapfelszerelést, mert semmit sem biztosítottak nekik)
Tudnám még sorolni és részletezni, de szerintem ez jól mutatja, hogy mennyire nem érnek az ilyen gazdasági mutatók egy fabatkát se. Németországban elképzelhetetlenek lennének az ilyenek, és ha meg is történik egyszer, akkor is hetekig erről szól a média és mindenki megbotránkozik.
Oroszországban az emberek döntő többsége tudatosan le van igénytelenítve, hogy ne cirkuszoljanak a szankciók meg hasonló embertelen körülmények ellen, hanem fejethajtva fogadjanak el mindig mindent. Nagyon szomorú, de ez van. Az egész ország úgy ahogy van egy igénytelen szemétkupac, érzelémileg totál igénytelen emberekkel.
14:14: igen, azt a pénzt, amit Putyin és a haverjai elloptak, most meg ellövöldöznek, akár az ország fejlesztésére is költhették volna. Oroszország tényleg állhatna Németország szintjén, ha nem gazemberekből állna az egész kormánya.
Dehát mit lehet várni egy bolsevik KGB-s tömeggyilkos pszichopatától?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!