A Nyugat-barát ukrajnai vezetésnek miért éri meg jobban óriási emberveszteséggel küzdeni egy úgymond csinált határért, mint lemondani egyes területekről és akkor véget érne a vérontás?
Eleve nem két tökidegen eredetű, civilizációjú nép áll szemben, akik érthető, ha nem szívesen osztoznának bármin is, hanem két testvérnép, köztük egy, a szovjet időkben már módosítgatott határral, amikor az kb. alig jelentett többet, mint nálunk egy megyehatár. Ukrajna neve is annyit tesz, hogy Déli Tartomány.
Kb. mintha az osztrákok és a németek (azaz "Keleti Tartomány"-beli svábok - kontra szintén svábok és más teutonok) háborúskodnának, hogy hol húzzák meg a közös határukat. Vagy mintha magyar kiskirályok tennék ugyanezt, lásd Zách Felicián, ami a feudális középkorban még talán elment, bár akkor sem volt szép.
Az ukránoknál még az látszik magyarázatnak a konfliktus kitartására, hogy a háttérből Nyugat mozgatja őket, miközben nem a nyugatiak halnak meg, ellenben a fegyverexportból nagy hasznuk van. Bár mintha Amerika egyre kezdene politikailag kihátrálni. Pedig részben az is benne van, hogy jelentős értékes mezőgazdasági területek vannak amerikai kézben Ukrajnában, és félnek, hogy orosz uralom esetén nem maradhatnának, vagy nem terjeszkedhetnének, vagy jóval szigorúbb szabályok közt.
Hallottam olyat is, az ukrajnai lakosságnak rég elege van a háborúból és a vezetőjükből is, ezért most a helyzetre hivatkozva elhalasztják a közelgő választásokat. Akkor pedig már demokratikusnak se lehet mondani azt az államot.
"a politikai túlélésük múlik rajta"
Zelenszkij a maga jogán gazdag, tizenöt éven át volt az ország egyik legnépszerűbb színésze és a legnépszerűbb műsort készítő médiacég vezetője. Anyagilag valószínűleg jobban járna ha kilépne a politikából.
Szóval ennyivel fontosabb a territórium, mint a puszta túlélés?
Biztos nem lennék jó politikusnak, hogy politikai karrieremet előbbre helyezzem mint emberek tömegeinek életét-halálát. Volt 1x, hogy azt mondtam, inkább kirúgnak/felmondok, de alá nem írok olyan műszaki tervet, ami spórolós, ámde veszélyhelyzetet okozhat, akár meg is halhat valaki, ha abból baleset lesz. És ezt ott akkor meg is tettem volna (végül nem került rá sor, főnök dödögött még egy sort, aztán belátta, neki is jobb így). De az is igaz, ezzel max állásomat veszélyeztettem, de mérnöki karrieremet pont hogy inkább építettem; az lett volna karrierem veszélyeztetése, ha ott akkor megalkuszom.
De vajon az az országvezető mindenképp bukott, aki gálánsan enged ellenfele befolyásának egy közigazgatási határkérdésben, cserébe viszont megkíméli néptömegek életét?
Vagy a háború ezidáig csak alig érzékelhető veszteségeket okozott volna, ami még meg sem üti a többség ingerküszöbét (nem így gondolom, sőt fent írtam is, olvastam olyan cikkeket, az emberek inkább a háború végét pártolnák, miközben a politikusok úgy közvetítik az emberek véleményét, hogy ők inkább élnek nyomorban, mint oroszokkal együtt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!