Ausztria nem akar revansot venni a saint-germaini békeszerződés következményei miatt?
Kaptak egy kis kárpótlást belőlünk az Őrvidék tekintetében. :-(
Amúgy keress rá a Google-lal arra a kifejezésre, hogy:
"Süd-Tirol ist nicht italien!"
Kedves Kérdező,
én évekig éltem Ausztriában, és ott azt tapasztaltam az echte osztrákoknál, hogy nem kötődnek igazán a jogelőd Habsburg Birodalomhoz vagy az Osztrák-Magyar Monarchiához. Egyszerűen elfogadják köznépi szinten ennyi volt, kész, vége, most már egy kis országban kell tovább élniük.
A magyarokkal ellentétben az osztrákok többségének ez nem okoz gondot. Főleg azért nincs meg ez a nosztalgikus kötődésük, mert (egyetértve az előttem szólókhoz) az elvett területekhez nem volt túl sok közük, pl: Magyarország, Galícia (lengyel terület), Csehország, Horvátország...
A legtöbb osztrák egyetért abban, hogy ezek jogosan külön ország kell hogy legyenek.
Másfelől pedig azért sem kötődnek a jogelődhöz, mert ott a legtöbb osztráknak ne volt túl jó sora, és sokat szenvedtek a Habsburgok ideje alatt. Állandóan különadókkal sújtotta az aktuális Habsburg uralkodó az osztrák népet, és mindenki örült neki, mikor 1918-ban a Habsburg trónfosztásra Ausztriában (is) sor került.
A jelenlegi köztársaságban viszont ezzel ellentétben jóra fordult a soruk, egy jóléti társadalom lett kiépítve, ezért nem igazán vágyakoznak vissza a rossz emlékű korábbi időkre.
Ez alól az egyetlen kivétel talán Dél-Tirol esete. A legtöbb osztrák már Dél-Tirolhoz sem kötődik igazán, de a tiroliak persze igen. Olyan "össznépi" Trianon-ellenesség, mint ami Magyarországon van, az nem része az osztrák kultúrának és életfelfogásnak. Nincs még a politikai kérdések közt, vagy távoli célok közt se a jelenlegi határoknak bármilyen kérdése vagy felülvizsgálata.
Remélem tudtam segíteni!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!