A nyugati világban mióta nem lett cél szakmunkásnak lenni, hanem csak diplomásnak?
Igazából, ha megnézzük ma is rengeteg szakmunkásra lenne szükség és sok esetben jóval többet lehet keresni, mint egy-egy diplomával. Ennek ellenére minden szülő azt akarja, hogy egyetemre menjen a gyereke és tanuljon, közben meg sok egyetemi szakkal nem is nagyon lehet elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Németországban a múltkor láttam egy intejút egy vezető politikussal és ő is azt mondta, hogy ez a hatalmas munkaerőhiány nem csak azért van, mert nem jön elég bevándorló, hanem azért is, mert a német fiatalok nem szeretnének fizikai munkát végezni. Kényelmesebb a home office és farmerben bejárni dolgozni, mint munkaruhát venni és valami kézzelfoghatót csinálni. Meg hogy rengeteg olyan képzés van, amire nincs igénye a piacnak, csak nem akarják átszervezni, pedig a németeknek elvileg egész jó oktatási rendszerük van.
Sokan mondják, hogy 1968 volt egyfajta fordulópont, mert akkor a diáktüntetések miatt sok nyugati országban azt mondták jobb, ha megnövelik az egyetemi férőhelyek számát és inkább tanuljanak a fiatalok, amit akarnak, csak ne balhézzanak.
Akkor meg is válaszoltad a kérdést.
Manapság senki nem akar már fizikai munkát végezni,de nem is fizetik meg őket.
Pedig nem ártana és az országuk is jobban járna azzal, ha kezükbe vennék a kalapácsot.
Azért a munkakörülmény nagyon nem mindegy. Diákként még voltam gyárban dolgozni, főleg az egyetem legelején, azért ég és föld a különbség a mostani munkámtól.
Gyárban 8-12 órán keresztül állsz, örülhetsz ha eljutsz pisilni. Jobb esetben klimatizált a hely, rosszabb esetbe nyáron 40 fokba dolgozhatsz a kényelmetlen munkavédelmi cipőben. A hallásodat szétcseszik a hangos gépek. Ha zenét hallgatsz akkor ferdén néznek rád.
Szakmunkás ugyan ez csak pepitába, dolgozhatsz a hidegbe vagy az örjítő melegben.
Most vagy irodában vagy otthon, ülhetek a kényelmes székben vagy állhatok az állóasztalomnál. Tiszta és kultúrált WCn tudom elvégezni a dolgaimat, ihatom az ingyen kávémat és senkit se érdekel ha munka közben zenét hallgatok.
Az hogy hányan mennek szakmunkásnak az kereslet-kínálat kérdése. Ha sok a fizu mert hiány van akkor fognak ilen pályára menni az emberek
Nálunk már többen mennek szakmunkásnak, mert jól fizet:
Egyre többen akarnak kőművesnek, burkolónak és festőnek tanulni
"Pedig nem ártana és az országuk is jobban járna azzal, ha kezükbe vennék a kalapácsot."
Miért járna jobban? Épp fentebb ecsetelték többen is, hogy a szakmunkás melóra bizony rá fog menni az egészséged, ha élethosszig csinálod. Miért is lenne jobb szerinted, ha sokkal több idős német lenne lerokkanva mire eléri a nyugdíjhatárt?
16
Többség nemakar csak az oktatás lezüllesztése miatt nincs más opció.
Mert nem kéne importálni több millió migránst idegen kultúrkörből, akik aztán a munkahelyen kívül is kell éljenek és párhuzamos társadalmakat alakítanak ki. Másrészt a németeknél szerintem azért a szakmunkásoknak is jobbak a körülményeik, mint nálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!