Putyin helyében mit csináltatok volna ukrajna legyőzéséhez?
Nyitottabbá és demokratikusabbá tettem volna Oroszországot, rengeteg pénzt az orosz kultúra, könnyűzene, filmipar menővé tételébe és terjesztésébe fektettem volna, tudatos brandépítéssel megpróbáltam volna azt az imidzset kialakítani az országról, hogy ez az "új Amerika", a lehetőségek új hazája, Eurázsia rejtett kincse, ami csak most fog feléledni, ugrásszerűen fejlődni. Valami olyasmi képet ültetni az emberek fejébe, mint aminek Kínát gondoltuk 2010-ben, csak az ijesztő diktatúra nélkül. Az is segítette volna a helyzetet, hogy az orosz kultúra épp elég közel van a nyugatihoz ahhoz, hogy ne legyen túl idegen, de elég távol, hogy különleges legyen, és pont elég idő telt el a Szovjet Unió összeomlása óta, hogy annak az esztétikája már ne ijesztő, hanem menő legyen.
Egy ilyen világban Ukrajna, de akár a kelet-EU országok is szívesen tartoztak volna az orosz érdekszférába maguktól is, ezeknek az országoknak a legképzettebb, legokosabb mérnökei, orvosai álmodtak volna arról, hogy majd egyszer Moszkvába költözhetnek, és az emiatt felvirágzó magas hozzáadott értékű ipar szép lassan átvhette volna a gazdasági húzó szerepet a földgáztól és az olajtól. Kialakulhatott volna egy valóban többpólusú világ, nem csak katonailag, hanem kultúrálisan és gazdaságilag is.
Ezt a lehetőséget tette most tönkre pár hónap alatt az őrült cár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!