Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Többen írtátok itt, hogy Kína...

Többen írtátok itt, hogy Kína gazdasága puskaporos hordón ül, miért?

Figyelt kérdés

Légyszi írjátok le pár mondatban.

Amivel képben vagyok viszonylag: Kína (úgy tudom) a világ második gazdasága. Valamint az USA hiteleinek nagy részét Kína nyújtja. Szóval miért ingatag a gazdasága?

2022. okt. 12. 11:35
 1/2 Isti22 ***** válasza:
100%
Nem tudom, miről van szó, de amit az elemzők szoktak felvetni az az, hogy Kína belső piaca nagyon kicsi, így a növekedése jelentősen be fog lassulni a következő évtizedekben.
2022. okt. 12. 11:57
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Az amerikai rövidlátó politika az oka. Tönkretették a saját iparukat, hogy az emberek olcsó ázsiai tömegtermékek folyamatos vásárlásával pörgessék a gazdaságot. A hazai gyáraik nem tudtak versenyezni ezekkel az árakkal, így a túlélőknek ki kellett minden gyártást szervezni ázsiai országokba, ahol olcsó a munkaerő és lazák a szabályok.

Csakhogy 50 évvel később felébredt Amerika és rájött, hogy Kína lassan utoléri a gazdasági versenyben és kvázi monopolhelyzetben vannak a stratégiai jelentőségű termékek gyártásában, tehát egyet tehetnek: elkezdenek távolodni és megpróbálják szankciókkal és provokációkkal feltámasztani a hazai iparukat, lassan kivonulnak Kínából. Trump kezdte el a távolodást, a Tavjannal kapcsolatos piszkálódás a következő lépés. Közben az Intel saját chipgyárat épített Amerikában és az EU is növelni fogja a gyártókapacitását 20%-ra, hogy lassan elszakadjanak az ázsiai piacfüggőségtől.

Hogy erre mit lép Kína, az döntő lesz egy gazdasági és talán annál súlyosabb háborúban.

2022. okt. 12. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!