Mit szóltok ahhoz, hogy Kína gazdasága az összeomlás szélén áll?
Finanszírozási problémák miatt rengeteg projekt csúszik, a vállalkozások sorra telepednek ki az országból. Az idén csaknem 25 százalékkal zuhannak az ingatlanárak Kínában, mely hatással van a GDP-jük több mint 1/3-ára.
Elég csak megnézni hogyan változott az ingatlanok árának alakulása az utóbbi időben, elárulja milyen nagy bajban van a kínai gazdaság:
Az ingatlan katasztrófa csak egy a sok probléma közül, Kína lehet elveszíti a második helyet GDP tekintetében?
Ezek az "összeomlás szélén áll" amolyan nagy szavak, de a jelentés mögöttük összetett. Az USA gazdasága is többször összeomlott már az elmúlt 100 évben, sokszor temették már, de azért megvannak még az unalmas kis első helyükön.
Ugyanakkor szerintem is kinéz nekik 1-2 korrekció és visszaesés. A kínai gazdaság egy turbólufi, amit vagy le tudnak ereszteni valahogy, vagy egyszer csak elpukkan. Igazából sokan hiszik, hogy Kína valami oltári nagy innovációt hajt végre, de a valóság az, hogy ugyanazt az utat járja be, amit a nyugat, csak sokkal rövidebb úton és idő alatt.
Nemrég olvastam, hogy egyre többet fektetnek Afrikába, mert a kínai társadalom egyre kevésbé alkalmas az olcsó ipar ellátására, mert ahogy nő az életszínvonal, úgy drágul a munka, illetve ahogy öregszik a társadalom, úgy nő a teher. Azért az kemény, amikor már Kína keres olcsó munkaerőt külföldön.
Szerintem Kína helye a második helyen kb stabil, de sok feladat áll előttük, és a szárnyaló emelkedés szükségszerűen lassulni fog. Ez az ingatlanlufi olyasmi, ami okozhat nekik egy válságot, de pl sokkal érdekesebb, hogy a 1,4 milliárdos, elöregedő, csökkenő népességükkel mit kezdenek majd, és hogy mit kezdenek azzal, ha ez megeszi az olcsóságuk okozta versenyelőnyüket.
Erősen csodálkoznék ha így lenne.
Amúgy pont egy ilyen ábrásat szartam ma reggel.
Kb ennyit is jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!