Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Ukrajnában ennyi hónap után...

Ukrajnában ennyi hónap után hogy élnek együtt az emberek a háborúval?

Figyelt kérdés

Szenzációhajház cikkeken kívül nem sokat találok az ügyben... ukrán fórumokkal meg nem nagyon bír a google translate :/

Valaki ismer esetleg ukránt, aki nem menekült el? Hogy válik a mindennapok részévé a háború?

2022. aug. 23. 11:24
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Hát most Ukrajnában sok olyan történik, amit eddig nagyszüleink meséltek elcsukló hangon, de nekünk már oly' távoliak, történelmiek voltak. Igaz volt a délszláv háború, de internet is közösségi média híján nem kaptuk ilyen töményen az infókat. Szíria? Az meg messze van, aki nem konfliktusb*zi az nem kapja a képébe az ottani történéseket.

Engem ez a háború megtanított arra, hogy mennyire meg kell becsülni a mindennapjaink dolgait - van hova elmenni boltba, van hol laknunk, nem a pincében kell éjszakáznunk, csak úgy bármikor kimehetünk az utcára stb. Ki tuda meddig lesz így, putler mikor bolondul meg és megy neki a teljes EU-nak. O1G csak egy csicska, nem barát, gond nélkül lőni kezdenék elsőként a NATO támaszpontokat nálunk is.

2022. aug. 25. 10:24
 12/16 anonim ***** válasza:
87%

"A helyi média mennyire működik normálisan? Mert tudom, hogy az első hetekben beszüntették a zenés, szórakoztató műsorokat mindenhol."

Igazából cenzúra van, tehát hírekben vagy politikai műsorokban egyféle narratívát hallhatsz. A nem kormánypárti média be lett tiltva, az orosz művészek be lettek tiltva, zenék is, vagy régi versek is. De maga az ellenzék is fel lett mentve, tehát egypárti hatalom működik.

Szórakoztató műsorokat őszintén szólva nem nézek, csak magyarul, szóval ezt nem tudom, hogy van.

"nagypapám hasonlóról mesélt ~43-ból. Hogy a férfiakat boltokból, kenyérért álló sorokból szedték össze és onnan vitték is."

Az én nagyapám is magyar katona volt, hegyivadász. Akkor Kárpátalja még magyar volt. Háború után munkatáborba került, majd sikerült hazajönnie, de belerokkant. A faluja addigra már az ukrán SZSZK-hoz tartozott.

Második része most is megtörténik, bár sokszor van belőle perpatvar, mert az embereknek nem tetszik, hogy a gazdag menekülteket nem hívják, csak a szegény kárpátaljait. Nincs mindenkinek pénze "elrendezni".

Efelől nem hiszem, hogy aggódni kellene, erősen kétlem, hogy átterjedne a háború máshová, főleg úgy (vicces leírni), hogy az oroszok kevesen vannak. Ugye szerintük ez nem háború, csak katonai művelet, tehát nem is soroztak.

Eleinte én is tartottam tőle, főleg, hogy több ezer amerikai katonai is harcol itt, de ezek szerint abszolút nem akar egymással nyílt háborút sem a NATO sem az oroszok. Máskülönben az amerikaiak nem mondanák önkéntesnek őket, vagy nem tagadnák szimplán a létezésüket, az oroszok meg nem fogadnák el a "seregtől 5 éve kirúgott, amerikához semmi köze" mesét.

Ez sokkal inkább Vietnámra hasonlít, mint a VH-ra.

2022. aug. 25. 11:02
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

"Hát most Ukrajnában sok olyan történik, amit eddig nagyszüleink meséltek elcsukló hangon, de nekünk már oly' távoliak, történelmiek voltak. Igaz volt a délszláv háború, de internet is közösségi média híján nem kaptuk ilyen töményen az infókat. Szíria? Az meg messze van, aki nem konfliktusb*zi az nem kapja a képébe az ottani történéseket."

Ez sajnos megtörténik, még fel sem ocsúdtunk a covid-tól, már háború lett. Olyan hihetetlen az egész. Kárpátalja eleddig egyszer kapott rakétát, az is a megye határnál kapta telibe a szlovák vasúti fegyverszállítmányt, szóval igazából a bombázás minket itt nem érint, az oroszok meg messze vannak.

Ami érint az a sorozás, a munka hiánya, a brutális drágulás, meg a kilátástalanság. Illetve hiány van tanárból, orvosból, hiszen a fele nép elment.

2022. aug. 25. 11:09
 14/16 A kérdező kommentje:

A drágulás rész minket is elért rendesen, a munka hiánya EDDIG még nem. (de már vannak előjelek)

A cenzúra meg amit írsz úgymond normális hadiállapot idején szerintem. Nem úgy mind itt, hadiállapot nélkül is működik :D Jó, az orosz zene betiltása azért túlzás, az a ló másik oldala. Amúgy az igaz, hogy az ukránok orbán oroszpártisága miatt haragszanak a magyarokra? Tetten érhető az a mindennapokban?

Mert hallottam olyanról, hogy emiatt éri egyre több inzultus a magyarokat ott. Pedig nem tehetünk róla, mint ahogy az orosz átlagemberek sem arról, hogy putler mit művel.

2022. aug. 25. 11:51
 15/16 anonim ***** válasza:

"Amúgy az igaz, hogy az ukránok orbán oroszpártisága miatt haragszanak a magyarokra? Tetten érhető az a mindennapokban?"

Ez ennél azért bonyolultabb. Az ukrán politikai irány miatt nem szeretnek minket. 2014 óta erőteljesen nyomatják a nacionalizmust, aminek áldozatai vagyunk mi is. Persze már előtte is voltak ultranacionalista csoportok, pl Karpatszka Szics, Jobb Szektor, vagy a 2013-ban alapított AZOV, de ezek kormányzati szinten nem voltak támogatva. Ez teljesen független attól, hogy Magyarországon ki a miniszterelnök, vagy milyen politikát folytat. A nyelvtörvénnyel kapcsolatban pl Magyarország két megoldást is javasolt: A. csupán el kellett volna ismerniük a magyarokat őshonos kisebbségnek, így ránk nem vonatkozott volna.

B. Az EU-ban hivatalos nyelvekre ne vonatkozzon, mert elvileg az orosz anyanyelvűek asszimilása lett volna a cél, ami így is teljesülhetett volna.

Mindkettőt elvetették.

Amúgy a mindennapi életben nem annyira befolyásol, illetve az iskolában igen, mert alsó után nem tanulhatnak a gyerekek magyarul, de pl az, hogy ha bemegyek Beregszászba a hivatalba és a szintén magyar hivatalnokkal csak ukránul beszélhetek, az konkrétan le van szаrva, nem tartjuk be. Az elején voltak ilyenek, hogy kirúgtak embereket boltból, mert nem ukránul beszélt, vagy a piacon előttem hozzávágta egy nacionalista a paradicsomot az árus nőhöz, vagy a sokat emlegetett fáklyás vonulás, KMKSZ székház felrobbantás, de altalában kimerül a magyar ellenesség annyiban, hogy ukrán többségű városokban mondjuk kötekednek a hivatalban, ha akcentussal beszélsz, meg direkt keresztbe tesznek, illetve magyar közéleti személyeket meghurcolnak.

2022. aug. 25. 13:40
 16/16 anonim ***** válasza:

"A cenzúra meg amit írsz úgymond normális hadiállapot idején szerintem. Nem úgy mind itt, hadiállapot nélkül is működik"

Azért nem ugyanaz a kettő, mondjuk én neten szoktam tájékozódni Magyarorszagrol és bár több nagy médium ellenzéki, van kormánypárti is, igaz kevesebb, de mondhatni viszonylag egyensúly van. A gond inkabb az, hogy nincs független sajtó, bár az már lassan sehol nincs sajnos. Van a 444, telex, HVG ami full ellenzéki meg van az Origo ami meg Fideszes.

Magyarul altalaban indexet olvasok, nem biztos h jól látom, talan az ami viszonylag a kettő között van. Ez az 5 nagyobb medium amit ismerek, biztos van több is, azokat nem tudom.

Persze, hadiállapot eseten itthon normalis, bar benne van hogy utana se all helyre, de jelenleg ezen aggódok a legkevesbe ..

2022. aug. 25. 13:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!