Oroszország miért nem Merkel és Trump idején támadta meg Ukrajnát?
Azok még értelmesebb vezetői voltak az országaiknak és Putyin tudta hogy komoly válasz érkezne a támadásra, meg ahogy 1-es írta még volt reménye, hogy végre odafigyelnek arra amit mond az ottani orosz kisebbséggel és Oroszország védelmi igényeivel kapcsolatban.
Sajnos ők sem tettek semmit, pedig a Krím annektálása egyértelműen mutatta az orosz szándékot és hogy Putyin nem a levegőbe beszél.
Biden azonban csak egy báb. Amit Afganisztánban tettek a kivonulással az a teljes fejetlenséget mutatta az USA-ról és közben az amerikai befolyásszerzés egyre pofátlanabbul folyt az orosz ukrán határhoz egyre közelebb. Mivel esély sem volt arra hogy Putyin elérje tárgyalásokkal amit akart, hiszen már egy évtizede hiába beszélt, a helyzet egyre rosszabb lett és az amerikai vezetés iszonyat ostobának, nevetségesnek tűnt, a német kormány vezetője is egy súlytalan alak lett miközben az EU fokozatosan egyre gyengébb - így az oroszok úgy vélték megtehetik amit elterveztek.
Nem vagyok egy jobber típus, de ezt a Pelosi banyát ritka nagy kártevőnek tartottam mindig is és most sajnos odaengedték a külpolitika közelébe, ami annak a jele hogy Biden, Harris és a miniszterei valóban csak gyenge bábok. Jelenleg olyanok irányítják az USA-t, akiket csöppet sem zavarna ha Ázsiában és Európában háborús káosz uralkodna el.
Tovabbi fantazialasok? Sok van meg?
Szerintem semmi olyasmiről nincsen szó, amiről az előttem szólók beszélnek. Valahogy mindenki azt akarja elhinni, hogy Oroszország, mint valami ártatlan áldozat belesodródott ebbe a háborúba a nyugat gonoszsága miatt. Szerintem sokkal inkább azért most támadta meg Ukrajnát, mert:
Az USA Trump tevékenysége miatt nagyon nagy bizalmat veszített a védelmező szerepét illetően. Meggyengült az Euroatlanti szövetségi együttműködés. Ráadásul az afganisztáni kivonulás is gyengítette a fehér ház presztízsét. Az USA megosztott, belpolitikai válsággal küzd, ilyenkor feltételezhető, hogy nem fog olyan erővel fellépni.
Németország élén nagyon hosszú és eredményes politizálás után éppen visszavonult Angela Merkel, és az új kormány éppen berendezkedés alatt állt, még nem volt túl stabil az új rendszer. Franciaországban szintén elnökválasztás készült, ráadásul nagyon megerősödött a szélsőjobbos Le Pen, ami megnehezítette Macron dolgát a rizikós, népszerűtlen döntésekben. Boris Johnson talpa alatt égett a talaj az UK-ban a covid kezelés miatt - azóta le is mondott. A három vezető európai hatalom tehát egyszerre volt elég instabil politikailag. Az EU egysége már eleve megtört a Brexittel.
A világ éppen túl volt egy koronavírus járványon, ami miatt szinte minden kormány alatt forró volt a talaj. Ilyen helyzetben a politikusoknak a dolga sokkal nehezebb, ha gazdasági megszorításokat kell alkalmazni, hiszen a gazdaság már amúgy is szorult helyzetben van, a társadalom pedig megosztott.
A koronavírus járvány utáni újraindítás feltolta az olaj és a gáz árát, ami Oroszországnak nagyon jó. Ilyen nyersanyagigény közepette Putyin kényelmesen tudja manipulálni a gázárakat a csap csavargatásával. Ráadásul elkészült az Északi Áramlat 2 vezeték, így Putyin elvben már Ukrajna nélkül is kényelmesen tud gázt eladni Európába.
Ukrajna elkezdett keményen felfegyverkezni, és néhány év múlva már lehet, hogy nem lett volna esélyes az invázió, most még úgy tűnt, hogy igen.
Putyin ezt a megszállást már valószínűleg 2014-ben eldöntötte, és most hirtelen egy soha vissza nem térő alkalomnak, amolyan "vagy most, vagy soha" pillanatnak tűnt a jelenlegi felállás. Nincs ebben semmi olyan, hogy Trumppal, vagy Merkellel milyen jó volt tárgyalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!