Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Mit tehetne a magyar külpoliti...

Mit tehetne a magyar külpolitika a Moldáviát magukba olvasztani akaró román politika ellen?

Figyelt kérdés

Tudtommal Moldáviában csak 20%-30%-ra tehető azok aránya akik egyesülni akarnak Romániával.

Mégis egyre jobban érezni, hogy a nemzetközi politikában is ezt a célt akarják letolni a közvélemény torkán.

Egyre jobban azt érzem, hogy annak ágyaz meg a román külpolitika, hogy népszavazás nélkül tegyék Románia részévé Moldáviát.

Mit lehetne ezzel tenni a kormánynak?

Úgy gondolom egy velünk ennyire ellenséges nép esetén nem nézhetjük tétlenül, hogy még nagyobbra hízzon, főleg egy független nép akarata ellenére.

2022. júl. 1. 20:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként Románia aze gyik leghülyébb ország... stratégiailag sehogy se lehet védeni, mert a kárpátok a közepén van, és villámgyorsan le lehet rohanni az ország 2/3adát bármilyen irányból...

A nagy "történelmi" románia...

2022. júl. 1. 20:48
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
5ös, köszi a választ: 🏆🇭🇺
2022. júl. 1. 20:50
 13/21 anonim ***** válasza:

#10-nek, #5 voltam:

Lehet, hogy minket magyarokat el lehetett nyomni, mivel nem annyira jó az érdekérvényesítő képességünk mint pl. az oroszoknak vagy törököknek (akik nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a gagauzokkal). Én majdnem biztos vagyok abban, hogy Romániának semmi kedve sem lesz ahhoz, hogy összeakassza a bajszát a macival (bár amilyen gyarmati a román identitás, ez még előfordulhat) vagy Törökországgal (ami mégis csak a második legerősebb NATO tag).

2022. júl. 1. 21:01
 14/21 A kérdező kommentje:

13: érzem ebben a logikát.

Viszont egy olyan forgatókönyvet is el tudok képzelni, hogy Transznyisztriát egyszerűen elengedik, ha arról van szó. De erről nem tudom mi a román álláspont.

Bár igen: ott állomásozó amerikai katonákkal lehet többet mernek.

2022. júl. 1. 21:07
 15/21 anonim ***** válasza:
#14 de akkor sem lephetik meg ha még tudnák mivel az EU egyszerűen nem engedné. Annektalni kéne Moldaviat ami egy szuverén állam háború nélkül nem fogják tudni romaniahoz csatolni. Épp mint ahogy írtam Magyarország sem fogja háború nélkül Erdélyt visszaszerezni ezek őrült gondolatok a jelen helyzetben
2022. júl. 1. 21:15
 16/21 anonim ***** válasza:
0%

A magyar politikának semmi köze ahhoz hogy Románia és Moldova mit csinál egymás közt. Orbán inkább az általa tökéletesen tönkretett Magyarországgal foglalkozzon.

Amúgy meg érdekes mód Ukrajna irányába jelenleg nem ekkora a rokonszenv, pedig ott is épp egy szuverén országot próbál eltaposni egy agresszor. Érdekelne mi ez a kettős mérce...

2022. júl. 1. 21:15
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

#14: Én sem tartom egyébként valószínűnek, hogy Transznisztriát is magukhoz csatolnák (ami egyébként soha sem volt Románia része, bár részét képezte annak idején a Moldva Vajdaságnak (bizonyos időkben).

Természetesen a románok agymenéseit közelről ismerve, azt sem tartom lehetetlennek, hogy megpróbálkoznak az ottani kisebbségek beolvasztásával is, de ezt ők nem fogják olyan könnyen lenyelni mint mi, mivel a moldvai kormány nem szoktatta őket annyira hozzá az elnyomáshoz mint minket, erdélyieket, székelyeket Románia.

Könnyen lehetséges (ahogy írtad), hogy USA nyomásra a románok még T. magukhoz csatolásával is megpróbálkoznak, ehhez a románok vannak elég hülyék, ezt napi szinten tapasztalom pl. a munkában, a lustaságuk mellett.

2022. júl. 1. 21:17
 18/21 anonim ***** válasza:
#15: Háború nélkül is beléphet Moldova Romániában, ha úgy döntenek az ottaniak. Ne felejtsd el, hogy az NDK is független ország volt, a tagállamai mégis beléptek (egyenként, és nem NDK-ként) az NSZK-ba.
2022. júl. 1. 21:18
 19/21 anonim ***** válasza:
Moldova nem akar romaniahoz csatlakozni tudtommal. Nyilván vannak román barát szimpatizánsok de kisebbségben vannak. Igaz nem vagyok szakértője a témának de nem látom más módját mint annektalni Romániába amihez a moldovai politikai vezetés félreállítasa kell azaz fegyveres úton kéne véghezvinni. Ebbe a NATO egész egyszerűen nem megy bele.
2022. júl. 1. 21:25
 20/21 anonim ***** válasza:
#19: Jelenleg ők vannak ott hatalmon, a nép szavát meg mikor nem szarták le a tisztelt politikusok?
2022. júl. 1. 21:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!