Mit szóltok ahhoz, hogy az orosz állami tv-ben bejelentették, hogy ez már a harmadik világháború?
"Oroszország »különleges hadművelete« véget ért, elkezdődött a harmadik világháború. Abban az értelemben, hogy egy valódi háború kezdődött. Mi több, ez a harmadik világháború”. Kénytelenek vagyunk demilitarizálni nemcsak Ukrajnát, hanem az egész NATO-t"
Szerintetek igaza van? Ez már a harmadik világháború?
Nem tudom eldönteni a hivatalos álláspontot mondta be vagy csak egy túlbuzgó újságíró akart bevágódni a rezsimnél.
Mindenesetre a Moszkva cirkálót amerikai segítséggel süllyesztették el az ukránok innentől aki képes gondolkodni az tudja mi a valós helyzet.
Majd utólag a történelem tudósok eldöntik, hogy pontosan mikor is kezdődött a 3. világháború, már ha tényleg kitör.
Az a helyzet, hogy a 21. században ezt már nagyon nem lehet biztosra megmondani.
Mert azt ne várja senki, hogy itt bárki hivatalos jegyzékben hadüzeneteket ad majd át, a második világháború vége óta az ilyesmi egyáltalán nem divat, egy kézen meg lehet számolni, hány háború zajlott hivatalos, rendes keretek között, hadüzenettel, meg a szokásos formaságokkal.
Így kapásból csak az Uganda-Tanzánia 1979-es háború jut eszembe, ahol volt rendes hadüzenet.
Manapság "különleges katonai műveletek", meg "békefenntartó intervenciók" , meg hasonló bullshit dumák mögé bújtatják a háborúkat, anélkül, hogy kimondanák a nyilvánvalót, plusz ott vannak a PMC-k, mint a Blackwater, a Wagner, az AEGIS, stb., még csak katonákat sem kell hivatalosan küldeni bárhova, plusz ott van a kiberhadviselés, ami aztán még annyira sem köthető országhoz, mint a PMC-k, plusz a titkosszolgálatok, plusz a gazdasági eszközök, stb.
Szóval azt ne várja senki, hogy egyszercsak bemondják a tévében, hogy Oroszország hadat üzent az USA-nak, vagy fordítva, és kitört a világháború.
Én személy szerint úgy gondolom, hogy néhány lépéssel még odébb van, hogy ezt de facto világháborúnak lehessen nevezni - de nem sok hiányzik hozzá.
Közeledik lassan a nyár, a szokásos szárazságokkal, és Afrika fel fog robbanni az indiai és ukrán és orosz gabona nélkül.
Irán is mozgolódik a közel-keleten.
Kína léphet Tajvan irányában valamit, vagy épp a japánok a Kuril szigetek irányában.
Belarusz is szerintem nagyon a határán van annak, hogy megindítsa a saját támadását Ukrajna ellen észak felől, biztos vagyok benne, hogy Putyin nyomást helyez majd Lukasenkára, hogy tegye ezt meg, ha továbbra sem haladnak jól az orosz erők.
Amibe viszont Lengyelország is bele fog szólni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!