Az észak-írek vagy a skótok miért akarnának függetlenedni?
Elég nagy ostobaságra vall ez a kérdés.
Az egy dolog, hogy te nem látsz különbséget az írek, skótok és angolok között, de ez nem az ő hibájuk, hanem a tiéd.
Erőszakkal elfoglalt területekről van szó, ráadásul saját pénzük és parlamentjük is van. Csak épp az angolok dirigálnak nekik, ráadásul az írek az EUban akartak volna maradni, de a angolok miatt ugye kikerültek onnan.
De ismétlem: ha nem teszel különbséget köztük, az a te bajod, attól ők még külön népek.
A skótok pl. az EU-ban szerettek volna maradni. Náluk a brexit népszavazást magasan, 62%-kal nyerték a bennmaradásra voksolók.
Észak-Írország nem is Nagy Britannia része, hanem csak az Egyesült Királyságé. És nem is függetlenedni akarnak, hanem azt szeretnék, ha Írország újra egyesülne, visszaállítva a brit hódítás előtti állapotot.
Konkrétan (katolikus, nacionalista) észak-ír az egyik lakótársam, miközben egy angol csávóval randizgatok. Szerintem eléggé képben vagyok.
De visszakérdezek. Szerinted miért akarnak függetlenedni? Szerintem egyértelműen azért, mert hülyeség az állításod, miszerint nem saját identitással rendelkező önálló népek (akiknek meglehetősen sötét a történelmük az angolokkal). Mi más okuk lenne rá?
A skót identitás helyzetéről tényleg nem tudok annyira sokat, de az íreknél rohadt egyértelmű a kép. Lényegében brit protestánsokból és katolikus írekből áll Észak-Írország, akik között kimondottan erős ellentétek vannak. Értelemszerűen az ír nacionalisták Írországhoz akarnak inkább tartozni. Azt számonkérni pedig, hogy az ír nyelv használata kikopott elég undorító annak tükrében, hogy a britek betiltoták az ír tanítását és használatát az iskolákban generációkon át és ezért beszél szinte mindenki angolul.
Kérdező, itt láthatan TE nem rendelkezel elég információval és ésszel ehhez a topichoz.
A skótok és főleg az írek külön népek az angoltól, ráadásul az ír identitás baromi erős, csak akkor nem veszed észre, ha csukott szemmel jársz a világban. Innentől kezdve a kérdésed egyszerűen butaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!