Az USA-ban miért műkődik ennyire rosszul az egészségügyi rendszer, ha ennyit költenek rá?
Az USA egészségbiztosítási rendszerével az a baj, hogy egyrészt nagyon rosszul van a támogatás elosztva (például a cukorbetegség megelőzését vagy karbantartását nem támogatják [ergo oldjad meg magad valahogy, vagy így jártál], de ha valaki dialízis páciens lesz emiatt, mert leállt mindkét veséje, akkor az állam finanszírozza neki a méregdrága otthoni dialízis gépet), másrészt túlnyomó többségben a biztosítási lehetőségektől kezdve a rendelőkön, orvosokon át a kórházakig a legtöbb dolog mind privát, az állam pedig semennyire sem szabályozza az árakat.
Ehhez hozzá jön, hogy a biztosítások közül majdhogynem egy sincs, ami annyi mindent lefed, mint az európai társadalombiztosítás, és semmit sem fedez 100%-ig az árak terén. Tehát lehet szuper biztosításod, ha operációra van szükséged, akkor is max a felét állja a biztosítás, a másik felét (ami átlagban több ezer dollár) neked kell kifizetni.
Az olcsóbb biztosítások is kb 500 dollárnál kezdődnek, ami egyáltalán nem kevés, és kb csak vészhelyzetekre jó, mert alig fedez valamit a nagyon alap ellátásokon kívül. A nem állami biztosításoknak külön szerződéseik vannak bizonyos kórházakkal, és a biztosítás csak ezeknél a kórházaknál érvényes. Tehát ha téged baleset ér valahol máshol az országban, és olyan kórház lát el, amivel nincs a biztosításodnak szerződése, akkor szó szerint mindent felszámláznak neked és több, mint 90% az esélye, hogy utána az utcán kötsz ki, mert pénzügyileg totál csődben vagy.
Egy pár éve készült statisztika szerint a pénzügyileg teljesen tönkrement, elszegényedett és/vagy utcára került családok kétharmada a kifizethetetlen kórházi számlák miatt került ebbe a szituációba.
Egyszer láttam egy posztot erről, melyben az illető apja szívinfarktust kapott és 1 hetet kórházban volt. Hogy volt-e biztosításuk, vagy nem, azt nem tudom, de a számla amit kaptak az 130 ezer dollár volt, ez átszámítva
majdnem 50 millió forint.
Összefoglalva, hogy miért rettenetes az USA egészségbiztosítási rendszere: nagyon rossz és abszolút logikátlan elosztása az állami támogatásoknak, 90%-a úgy un bloc mindennek privát, az árakat nem szabályozzák, TB-re adót nem vetnének ki mert fellázadna mindenki, a biztosítások alig fedeznek valamit az alapellátásokon kívül, a biztosítások nagyon drágák, a biztosítások helyhez/kórházazkoz kötöttek, sok helyen a legközelebbi kórház is több száz kilométerre van mert ahol nincs vagy kevés a biztosított onnan kivonul az egészségügy mert nincs üzlet, az USA-ban csak a teljes munkaidős dolgozók automatikusan biztosítottak de ott is attól függ, hogy milyen biztosítása van az adott munkahelynek.
Igen, de ezt nem értem én sem, hogy miért nincs közös akarat a szolidárisabb rendszerre, mert tulajdonképpen mindenki lehet beteg, ma a szomszéd, de holnap ugyanúgy én is. Ilyenkor meg miért nincs az az érzés, hogy mindkettőnk biztonsága érdekében érdemes lenne egy tb rendszert kiépíteni, sokkal nyugodtabban élhetnénk. Bár nem tudom lehet nekem túlságosan európai szociális gondolkodásom van. Nem is akarnám dicsérni a magyar egészségügyet, de a nyugati országokban (német, francia, skandináv) is nagyjából mindenki számára elérhető a biztosítás aránylag jóval kevesebb pénzből és (egy-két speciális ellátást igénylő esetet leszámítva) nagyjából hasonló mértékben gyógyítják sikeresen az embereket, mint az USA-ban, ezért is magasabb a várható élettartam, mert szélesebbek a rendszer kapui.
Az amerikai egeszsegugy uzleti alapon mukodik. Aki fizet az kap jo ellatast, aki nem fizet az meg nem. Meghalni nem hagynak, de utana benyujtjak a szamlat amit behajtanak rajtad.
A prevencio is fizetos es nem mindenki engedheti meg maganak. Ha van penzed akkor viszont elso osztalyu ellatast kapsz. Tehat nincs baj a mukodesevel, csak az egeszsegugy araval van baj.
Sok embernek tenyleg nincs biztositasa es ha elveszted a munkadat akkor kothetsz biztositast ha tudsz. Ha keveset keresel akkor kapsz adokrediteket es lehet annyit kapsz ami a biztositas havidijat fizeti. Fugg a jovedelemtol es a a haztartastol hogy hanyan vagytok a csaladban. A nagyon szegenyek kapnak Medicaidet ami ingyen biztositas(az ellatas ettol nem lesz ingyen es nem fizet ez sem mindent)
"Igen, de ezt nem értem én sem, hogy miért nincs közös akarat a szolidárisabb rendszerre"
Mert az amerikai mentalitás nagyon erősen az egyéni felelősségre, individualizmusra fókuszál. Ez olyan szinten bele van égve a társadalomba, hogy ténylegesen mindenki csak és kizárólag a saját érdekét nézi, még akkor is, ha ez európai szemmel vagy szánalmas és egoista, vagy szimplán csak nagyon ostoba.
Pont ezért nem akar senki sem olyan egészségbiztosítási rendszert, mint ami Európában van, mert ahhoz adót kéne vagy bevezetni vagy emelni, ha pedig ezt megteszed, kitör a parasztlázadás, mert az emberek inkább döglődnek otthon súlyos betegen, minthogy az állam döntse el, hogy mire megy az adója. Az Obama-Care hasonlót próbált reprodukálni, mint ami Európában van, és még ez ellen is tiltakoztak, meg asszem Donald Trump el is törölte az egészet.
Az USA-ban az emberek (döntő többsége) csak addig szolidáris a másikkal, ameddig nem pénzről vagy haszonról van szó. Egy olyan országról beszélünk, ahol a gyereknek joga van beperelni a szülőket azért, mert a gyerek nem tud egyetemre menni, mert a szülőknek nincs elég pénze ezt finanszírozni (minden egyetem fizetős, szemeszterenként az olcsóbbak is kb 40-50ezer dollárba kerülnek).
A rossz és nem effektív, emellett méregdrága egészségügyi káoszrendszer már csak hab a tortán.
Mellesleg a briteknél is hasonlóan rossz a TB. Egy fokkal talán jobb, mint az USA, de az átlag EU-s TB-hez viszonyítva katasztrófa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!