Miért van meg Klaus Schwab vagy Zeleniszkij életben ha ilyen könnyen lehet gyilkolni drónokkal?
Olcsó, jelenlegi technológiával lehet csinálni gyilkos drónhadsereget amivel a zsarnokokat ki lehet írtani.
Elon Musk véleménye erről
2. Én is ezt hittem mielőtt utánanéztem. Érdemes meghallgatni miket mond Klaus, milyen hatalma van az országok felett, úgy hogy nem nevezte ki senki demokratikus úton.
Van egy új, rövid, szórakoztató videó ami összefoglalja, forrásokkal:
Musk nem egy orákulum.
Te meg túl sok Marvel filmet nézel.
Kérdező, megnéztem a videódat. Már 0:30-nál azt mondja a csaj, hogy fogalma sincs arról, hogy a Világgazdasági Fórum mit szeretne, de ő azért elmondja, hogy ő hogyan képzeli el a jövőt. Az egész videó csak spekuláció. Eddig nagyon hiteles :D
Az első oszlop fejezet gyakorlatilag arról szól, hogy a WEF azt szeretné, hogy a kormányok adjanak ki egy digitális személyigazolványt, és kössék ehhez a bankfiókhoz, a repülőjegyekhez, a jogosítványhoz, az internet-előfizetéshez, stb. való hozzáférést. Mivel a csajszi nem adja meg a forrásait, ezért nekem kellett kikeresnem a WEF ehhez kapcsolódó cikkjét, és a valóság ennél sokkal prózaibb. Ez a javaslat ugyanis nem a fejlett országoknak szól, hanem a fejlődő és visszamaradott országoknak, ahol a legtöbb állampolgárnak anyagi okokból gyakorlatilag semmilyen hozzáférése nincs a személyazonosságot igazoló papírokhoz. A digitális személyigazolvány csökkentené az állam költségeit ezügyben, így több állampolgár férne hozzá a csaj által felsorolt szolgáltatásokhoz. Most gondolj bele: Magyarországon már évtizedek óta megvalósult ez a tervezet, csak itthon még kapsz egy fizikailag is létező személyigazolványt, de a színfalak mögött már minden digitalizálva van. Ha te ma bankfiókot szeretnél nyitni, akkor ott igazolnod kell a személyazonosságodat. Ha repülni szeretnél, akkor kell hozzá útlevél. Ha jogosítványt szeretnél, akkor szintén kell valamiféle okmány, amivel igazolod, hogy te valóban te vagy.
Egyébként ez az online követés dolog az EU-ban kivitelezhetetlen, a GDPR-nak köszönhetően.
Megemlíti még Ida Auken "I own nothing" c. szövegét, amit totálisan félreértelmez. Auken írása nem egy javaslat, vagy utópisztikus álom, hanem egy becslés. Auken az alábbit írta a szövegről: "Some people have read this blog as my utopia or dream of the future. It is not. It is a scenario showing where we could be heading - for better and for worse. I wrote this piece to start a discussion about some of the pros and cons of the current technological development. When we are dealing with the future, it is not enough to work with reports. We should start discussions in many new ways. This is the intention with this piece." Magyarul Auken vitaindítónak dobta be a szöveget, hogy az emberek beszéljenek erről, mert a világ (sajnos vagy nem sajnos) egyre inkább afelé tart, hogy a korábbi közgazdaságtani árukból közgazdaságtani szolgáltatások lesznek.
Van itt még szó az RFID-chipekről, ahol sajnos maga Klaus Schwab mond ostobaságokat, mint laikus. Az RFID chipekkel lehetetlen embertömegeket követni, ezek hatótávolsága pár centiméter, és nevetségesen egyszerű őket zavarni. Legközelebb, ha bevásárolsz, próbáld meg a Paypass-terminálhoz tartani a bankkártyádat, meg mondjuk egy hasonló RFID-chipes eszközt, például egy mobiltelefont, egy okosórát, vagy akár az útleveledet. A gép nem fogja tudni leolvasni a bankkártyádat, mert egyszerre túl sok eszköz van közel a leolvasóhoz.
A második oszlop fejezetében megint visszatérünk Auken írásához, amit a csaj MEGINT félreértelmez. Azt mondja, hogy mindent majd csak bérelni lehet a kormánytól. Namost ez egyáltalán nem szerepel a cikkben, és a WEF nem is hinném, hogy mint egy neoliberális think-tank, ebbe az irányba szeretné terelni a társadalmat. Ahogy Auken sem, hiszen ő amúgy szociáldemokrata, abból is a centristább fajta.
Van itt szó a digitális pénzről, ami ismét nem a fejlett országoknak szól, mert itt ez a váltás már megtörtént. Én például SOSEM kaptam készpénzben fizetést, mindig a bankszámlámra utalták. Az éves készpénzhasználatom kb. pár tízezer forint, amit marihuánára költök, de ha lehetne a dílernek bankkártyával fizetni, akkor ott is azzal fizetnék (igazán legalizálhatnák már...). Ez a fejlődő országoknak szól, ahol a készpénz hiánycikk, és a használata viszonylag ritka, a cserekereskedelem a mai napig él és virágzik. Ez azonban azt eredményezi, hogy az állam nem tud effektíven adót beszedni, az állampolgárok számára rengeteg termék vagy szolgáltatás elérhetetlen, mert az összes vagyonuk árucikkekből tevődik össze, amit nem tudnak folyósítani.
Ezen túl persze tipikus konteós módra összemossa a csaj a digitális pénzt (ami már most is a domináns pénzforma a fejlett világban, kb. a Bretton-Woods egyezmény felbomlása óta) a CBDC-kkel, ami gyakorlatilag egy pénztranszfer és tárolási technológia. A lényege annyi, hogy a VISA és a Mastercard rendszer helyett egy központi, állami megoldással tudjanak az emberek pénzt mozgatni. Ezen túl nem egy magánkézben lévő bankban tárolnád a pénzed, hanem egy állami, virtuális bankszámlán. Ez számodra csak pozitívumokkal járna: jelen esetben ha a bank becsődől, akkor a pénzedet elvesztetted. Egy CBDC esetében a bank nem tud becsődőlni, mert nincsen bank, hanem a te személyed maga a bank, a pénz kizárólag a te tulajdonodban van, nincs más személy felhatalmazva arra, hogy a te pénzeddel kereskedjen. A blockchainhez, meg a kriptopénzekhez semmi köze. Azt mondja a csaj, hogy egy ilyen rendszerben az állam bármikor elveheti a pénzedet, holott ez ma is így van. Ennek nem technológiai, hanem jogi akadályai vannak, a CBDC-k ezen nem változtatnak, sőt, a pénzed a CBDC-kben biztosabb, mert a nemlétező bank nem tud becsődőlni.
Egyénként tippelj, hogy kik azok, akik jelenleg a legjobban küzdenek a CBDC-k létrehozása ellen: a bankok, hiszen ezeknek köszönhetően a hatalmuk nagyrészét elveszítenék.
A harmadik oszlop fejezetben a social credit rendszerről beszél, ami jelenleg egyelőre csak Kínában van, itt, Európában kivitelezhetetlen a GDPR miatt. A WEF sosem támogatott ilyen rendszert, ez a fejezet semmi más, mint konteós scaremongering.
#6 Köszönöm az írásodat, lementettem a noteszembe. Kicsit optimistább is lettem a témával kapcsolatban.
A 100% digitális pénznek egyáltalán nem örülnék, se annak hogy megszűnjenek a bankok. Sok készpénzem van, és több bankban is van pénzem. Szeretem hogy nem lát mindent a NAV nem pofázik bele minden mellék bevételeimbe. De majd valahogy alkalmazkodunk.
Még egyszer köszi az írást, szívesen olvasnék többet tőled.
8-as: a 100%-ban digitális pénztől nem kell félni, ennek nagyon valós infrastruktúrális akadályai vannak. Az OECD államok között jelenleg Hollandiában legritkább a pénzhasználat, itt a teljes pénzforgalom 90+%-át a bankkártyás és mobiltelefonos tranzakciók teszik ki. Egyáltalán nincs tervben, hogy kivonják a készpénzt, és erre nincs is valós lehetőség. Az Eurózónában mindenhol el kell fogadni az eurót, mind készpénzként, mindpedig digitális fizetőeszközként.
"Sok készpénzem van, és több bankban is van pénzem. Szeretem hogy nem lát mindent a NAV nem pofázik bele minden mellék bevételeimbe."
Ennek megint nem technológiai, hanem jogi akadályai vannak. Ha a bankban tárolt pénzedet CBDC-kre váltanád, a NAV pontosan ugyanannyit látna belőle, mint korábban. Ilyen szempontból egyedül a készpénz az, ami viszonylag nehezen követhető, de természetesen az sem megoldhatatlan. Al Capone-t is készpénzkövetéssel fogta el az amerikai adóhatóság, aztán az már majdnem 100 éve volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!