Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Törökország, Ukrajna, Szerbia,...

Törökország, Ukrajna, Szerbia, Bosznia, Koszovó mihez fog kezdeni ha valójában sosem válhatnak EU taggá, csak a küszöbön, ajtón kívül kell várakozniuk örökre?

Figyelt kérdés

2022. febr. 20. 19:25
 1/6 A kérdező kommentje:
Grúzia is ebben a kategóriában lehet.
2022. febr. 20. 19:26
 2/6 anonim ***** válasza:
36%
Szabadok maradnak.
2022. febr. 20. 19:27
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ezek közül a jelenlegi Törökországi vezetés szándékosan távolodik. Ukrajna közeledik, de fényévnyi távolságra van. A többi nem reménytelen emberi időn, mondjuk 10-20 éven belül, főleg Szerbia. Neki igazából csak Koszóvóval kellene kiegyeznie. Utána relatív gyorsan le lehetne zavarni a belépést, ha ők is akarják.
2022. febr. 20. 19:38
 4/6 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Szerbia szerintem is lehetséges, a többi országgal kapcsolatban én sem vagyok olyan bizakodó, nekik szerintem előbb-utóbb tudomásul kell majd venni ezt a helyzetet, és más utakat keresni a gazdasági együttműködés lehetőségére.
2022. febr. 20. 21:19
 5/6 A kérdező kommentje:

Szerbia is kap némi biztatást, nem utasítják el nyíltan, kimondottan őt sem, de valójában sok európai ország komoly fenntartásokkal van Szerbia felé is. Szerintem nincsenek jobb esélyei, mint a többi fent felsorolt országnak.

Szerbia nem hajlandó elismerni Koszovó elcsatolását, pedig a NATO-EU nagyhatalmak ezt elvárnák tőle.

Még mindig oroszpárti politikát folytatnak, pedig világos elvárás a szakítás velük, csatlakozás az oroszellenes szankciós, elszigetelős politikához.

Bulgáriához hasonlóan elég szegény ország, kiterjedt alvilággal, nagy cigány népességgel, így olyan teherként tekintenek rá Nyugaton, mint Romániára, Bulgáriára, melyeket szintén sokat szerint nem lett volna szabad bevenni az EU-ba és a schengeni csatlakozásukat nem is engedik a nyugatiak.

Az illiberális nacionalista, szuverenista, jobboldali erők dominálnak, így Brüsszelben attól is tartanak, hogy Magyarország, Lengyelország társat, erősítést kapna.

2022. febr. 20. 23:50
 6/6 felkelhetetle ***** válasza:
100%

Szerbia valószínűleg egy olyan helyzetet vár Koszovóval kapcsolatban, ahol ő is jól jár pl Koszovó és Bosznia szerb részének visszacsatolása.

Egy biztos, az a szerb politikus, aki elismeri Koszovó függetlenségét, nem csak a politikai pályafutását adja fel, hanem az életét is kockáztatja.

2022. febr. 22. 11:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!