Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Az EU az autóknál miért csak...

Az EU az autóknál miért csak első nappali fényeket tette kötelezővé?

Figyelt kérdés

Jó pár éve az európai piacos autóknál kötelező első nappali menetfényt beépíteni az autókba.

Az közlekedésbiztonsági szempontból is fontos, ugyanis nem lehet lekapcsolni, csak akkor ha felkapcsolja az ember a tompítottat (némelyik modellnél, akkor is égve marad a nappali).Ha van rajta gyújtás, akkor megy a nappali menetfény is.

Illetve, spórolás szempontjából is hasznos, mert a kis led fénynek kisebb az energiaigénye.

A kérdés,hogy hátulra miért nem kötelező?

Némelyik márka önszorgalomból megcsinálta,hogy hátul is legyen.Úgy oldották meg,hogy nappali üzemmódban gyengébben világít a hátsó led, mint tompítottnál.

2022. febr. 7. 13:03
 1/10 anonim ***** válasza:
58%
mert nagyobb fényben össze keverhető lenne a féklámpával ami balesetekhez vezetne
2022. febr. 7. 13:08
 2/10 A kérdező kommentje:

1#

A tompított sincsen összekeverve vele.

2022. febr. 7. 13:11
 3/10 anonim ***** válasza:
61%
2: És a tompított mióta jelzi, hogy fékezel?
2022. febr. 7. 13:14
 4/10 anonim ***** válasza:
85%
mert fogyatékos
2022. febr. 7. 13:21
 5/10 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem sem jó ez így... hátulról is észrevehető kellene legyen az autó!!
2022. febr. 7. 13:45
 6/10 anonim ***** válasza:
83%

Mert nem azzal van a gond, aki veled egy irányba halad , hanem azzal, aki szembe jön.

Vélhetően megnézték a statisztikákat is, hogy utoléréses balesetekből, vagy frontálisból van-e több és mennyivel.

2022. febr. 7. 14:05
 7/10 anonim ***** válasza:
82%

"Szerintem sem jó ez így... hátulról is észrevehető kellene legyen az autó!!"

Nem roszból de szerintem ha nem veszel észre fényes nappal egy előtted haladó 1-2 tonnás valamit akkor inkább nem kéne a volán mögé ülni.

2022. febr. 7. 14:06
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

6-7 # hát az a helyzet, hogy nemrégiben pontosan így jártam, egyszerűen a rossz látási viszonyok között...ha félhomályban, ködben valaki nem kapcsol hagyományos tompítottat, annak ti sem örültök gondolom 🤔🤔.

Hátulról érkezve, főleg,ha nagyobb sebességkülönbséggel érsz utol pillanatok alatt valakit, mert kikanyarodott pl éled, elég problémás tud lenni...mondom, tapasztalat!

2022. febr. 7. 14:19
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A KRESZ elég egyértelmű:

"...a forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A kivilágítás kötelező módja a tompított fényszórók és a helyzetjelzők használata."

Szóval nem a jogalkotó a hülye, hanem az aki szürkülettől, illetve rossz látási viszonyok között, erősen csapadékos időben, esőben, hóban, illetve ködben nem kapcsolja fel azt a qrva tompítottat.

2022. febr. 7. 14:26
 10/10 MDaniel98 ***** válasza:
Szerintem jó ez így.
2022. febr. 8. 08:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!