Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A Krím annyira ukrajna része...

A Krím annyira ukrajna része jelenleg mint koszovó szerbia része?

Figyelt kérdés
Meg annyi behatása van ukrajnának a krímre mint szerbiának koszovóra?

2022. febr. 5. 08:11
 1/8 Fsms ***** válasza:
100%
Krimet Hruscsov ajándékozta Ukrajnának 1954 Ben. Szóval nincs sok különbség.
2022. febr. 5. 08:53
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló. De facto (tényszerűen) nem része, de jure (jogi értelemben) még a része, de utóbbi is vitatott a nemzetközösségben.

Gyakorlatilag a Szerbia és Koszovó közötti politikai, "diplomáciai", gazdasági kapcsolatok szorosabbak, van némi együttműködés. Ukrajna és a Krím között nincs semmilyen kapcsolat, együttműködés. Ukrajna még a vizet is elzárta, próbálja teljesen tönkretenni a területet és Amerikával, EU-val, NATO-val együttműködve a teljes elszigetelésre, embargóra törekednek. Másrészt a Krími Köztársaság nem független, hanem annektálta Oroszország.

2022. febr. 5. 09:56
 3/8 A kérdező kommentje:
#2 és ha eleget embargóznak azzal nem a lakosságot büntetik?
2022. febr. 5. 10:02
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
De igen, elsősorban a helyi gazdaságot, a krími lakosokat sújtják a szankciók, embargó. Ezt tekinthetik egyfajta büntetésnek, nyomásgyakorlás, hogy térjenek vissza Ukrajnához. Ez szerintem kontraproduktív is lehet hosszú távon, mivel Ukrajna nem csábító, jobb ország, hanem sanyargató, ellenséges ország szerepben tűnik fel. Másrészt viszont a szintén vitatott Észak-Ciprussal ellentétben (ami szintén hasonló nemzetközi szankciókkal van sújtva és nyitott az újraegyesülésre, támogatnák azt) a Krími Köztársaság névleg sem önálló, független állam, hanem Oroszország része, a döntéseket Moszkvában hozzák, nem Szimferopolban.
2022. febr. 5. 10:12
 5/8 A kérdező kommentje:
#4 értem szerintem az ukrán kormány már lemondott róla a lakosság nagy része már teljesen oroszbarát és így csak ellenségkép tűnik fel bennük az új generációnak meg szerintem nem kellett volna bántani a krimet szankciókkal csak oroszországot de az "okosak" jobban tudják.
2022. febr. 5. 10:18
 6/8 A kérdező kommentje:
Krim 99% hogy oroszország része marad 100 évig legalább vagy több.
2022. febr. 5. 10:19
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg Oroszország része marad, de Ukrajna nem mond le róla, vitatkozhatnak rajta még 50-100 évet is.

Én még esetleg azt tudnám elképzelni, hogy egyszer valamilyen kompromisszumos megoldás, rendezés történik, ha Ukrajnában, Oroszországban már nem szélsőséges nacionalista kormányok lesznek, hanem valamilyen liberális, megbékéléspárti vezetők, akik lezárnák a konfliktusokat. A Krím lehetne független állam, ahol garantálnák a tatár és az ukrán kisebbség jogait, autonómiát kapnának, véget érne az erőteljes asszimilációs törekvés a többségi oroszoktól. Szerintem a függetlenség a helyiek számára is elfogadható lenne.

Koszovó esetében is a függetlenség lehet a kompromisszum, nem térnek vissza Szerbiához, de Albániával sem egyesülhetnének. Már a helyi albánok sem annyira szeretnék az Albániával történő egyesülést, mint a korábbi évtizedekben. Lehetne valami területcsere is Szerbia és Koszovó között, a megmaradt szerbek pedig autonómiát kapnának. Jelenleg Szerbiában, Koszovóban is nagyon erős a nacionalizmus, nem nyitottak a megegyezésre.

A legkisebb esélye annak van, hogy a Krím visszatér Ukrajnához és Koszovó visszatér Szerbiához.

2022. febr. 5. 10:36
 8/8 MDaniel98 ***** válasza:
kb. igen
2022. febr. 7. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!