Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Miért gondolják azt sokan,...

Miért gondolják azt sokan, hogy Oroszország egy erős ország gazdaságilag?

Figyelt kérdés
Az ország méretéhez viszonyítva ez nem így van. Putyin egy kb. spanyol szintű gazdaságot irányít. Spanyolország GDP-je 2020-ban 1,281 billió USD volt, Oroszországé 1,483 billió USD. Amerikáé például 20,94 billió, Kináé 14,72 billió. Az orosz kormány leginkább úgy tud a haderőre költeni, hogy nagy pénzforrást von el az ottani emberektől. Nemhiába szövetkezik Putyin Kínával.

2021. dec. 26. 13:40
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"Egy Budapesti garzon bérleti díjján pedig háromszobás albérletet bérelhetsz Moszkvában."

Hát te nagyon el vagy tájolva. Moszkva és Szentpétervár még Németországnál vagy Ausztriánál is drágább. Egyik ismerősöm volt egyetemi kereteken belül Szentpéterváron, és ledöbbent, milyen kva drága minden egy tök átlagos boltban.

A professzoruk is mondta, hogy sok egyetemi tanár nem képes a nyugdíjából megélni, mert nem elég semmire, pedig nem kerestek rosszul.

2021. dec. 27. 09:45
 12/12 anonim ***** válasza:

[tegnap 22:59]: "Oroszország egyike azon kevés államoknak amely képes teljesen elszigetelten is fennmaradni."

- Oroszország önellátása csak az alacsony szintű termékekre vonatkozik. Említed a benzint, említed az élelmiszert. De ugye a fejlett világban már nem ezen mérik az életszínvonalat, hanem egy csomó egyében. Például a high-tech termékeken (laptop, mobitelefon, okosóra, stb.), ezekben Oroszország messze nem önellátó, nem tudom, te milyen kütyüket használsz, de tuti nem orosz-gyártottat, és hát az orosz átlagember is így van ezzel. Másik példa az autó, Oroszországnak van autógyártása, de az a saját lakosságát nem tudja kiszolgálni. Vagyis az állításod abban a formában igaz, hogy ha elszigetelődne, akkor valóban fennmaradna, de egy brutális életszínvonal-esés mellett. Egyébként ezen a téren a magyarországi oroszrajongók körében mélyen lenézett USA sokkal jobban teljesít, az úton-útfélen lehülyézett, lenézett amerikaiak sokkal kevésbé éreznék meg, ha a gazdaságuk egyik pillanatról a másikra elszigetelődne. (Például ők sokkal jobban meg tudnák oldani a high-techet helyben.)

"Az ilyen országoknál a GDP mutató nem reveláns mert belső gazdasága révén ők szabják meg mennyit ér a pénz."

- Jelenleg a világgazdaságban nagyon erős a globalizáció, ebben vastagon benne van Oroszország is, ezért nagyon is van értelme GDP-t számolgatni. Továbbá nem Putyin úr dönti el, hogy az egyszeri Szása mennyiért tud venni egy almás vagy egy androidos telefont. Észak-Koreában a Kim-dinasztia valóban megpróbált egy teljesen önellátó gazdaságot létrehozni, úgy is állnak szegények. Más országok összehasonlításában a GDP releváns adat.

Amit a második bekezdésben írsz, nos, a valóságban Moszkvában és Szentpétervárott kb. ugyanannyiba fáj az élet, mint Budapesten, nézd meg [link] és [link] oldalakat.

[ma 09:45]: Azért nem, Berlin és Bécs is lényegesen drágább még Moszkvánál is, [link] és [link] oldalakat javaslom.

-----

Pár éve jártam Szentpétervárott. Én is olyan elvárásokkal mentem, hogy Oroszország Moszkva (ahol még nem jártam) utáni legcsillogóbb, legelegánsabb részére megyek. Aztán megdöbbentem, hogy egy nagy szupermarket sokkal lepukkantabb volt, mint egy kisvárosi Aldi vagy Lidl Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kisebb választék, nagyobb kosz, ócskább padló, polcok. Nem tudom, milyen Moszkva, de most már nem igazán vannak illúzióim. Olcsó a benzin, na bumm. A nyugat-európai a drágább benzinből is könnyebben teletankolja az autóját a magas fizetése miatt, és a boltokban jobb cuccokat vásárol. Jobb kaját, jobb italokat, jobb autót, jobb mobilt, jobb mindent. De nemcsak a nyugat-európai van ezzel így. A magyar életszínvonal is veri az oroszt majdnem minden tényezőben.

Egyébként akiket közvetlenül ismerek és oroszrajongók, azok is, ha saját magukról van szó, nyugati árucikkeket vesznek, és ha fiatalabbak, nyugatra mennek dolgozni/tanulni, ha idősebbek, nyugat felé unszolják a gyerekeiket dolgozni/tanulni. Amikor valakinek a saját vagy a családja életszínvonaláról van szó, akkor azonnal kitisztul a látása, és a helyén tudja kezelni Putyin Oroszországát. Az általam ismert legelhivatottabb Puytin-rajongó magyar család Bécsben él, és a kisujját se mozdítja, hogy Oroszországba költözhessen, csak a családi vacsoránál osztja az észt, hogy milyen alja helyen kell neki léteznie, bezzegputyin, bezzegoroszország.

2021. dec. 27. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!