Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Szerintetek Belgium a szétesés...

Szerintetek Belgium a szétesés szélén van?

Figyelt kérdés
Állítólag a király, a csoki és a sör tartja össze, mert a lakói a flamandok és valonok utálják egymást. Ez télleg igaz? Télleg utálják egymást? Tapasztalat valakinek?
2010. szept. 4. 21:51
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon régi ügy, történelmi okokkal.

Vannak vallonok, akik utálják a flamandokat, vannak flamandok, akik utálják a vallonokat, vannak, akik szeretnék a szétválást, és vannak, akik Belgium-pártiak.

Azt nem nagyon értem, a csokinak és a sörnek mi köze az ország összetartásához :)

2010. szept. 4. 22:03
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Már 20 éve is azt mondták, hogy csak a foci és a királynő személye tartja őket össze. Ha eddig együtt maradtak, közeljövőben ez valőszínűleg nem fog változni.
2010. szept. 4. 22:04
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Régesrégen a flamandok még a saját nyelvüket se használhatták, sokat küzdöttek a jogokért (pl. gondolj arra, a magyar történelemben is voltak hasonlók, és jöttek a lázadások, forradalmak).

Most már a flamand rész gazdaságilag erősebb is, mint a vallon, és sokan nem felejtik a régi sérelmeket se.

Nem lehet általánosítani, vannak Belgium-pártiak is (vagyis nem akarnak szétválni), de ha pl. flandriában jársz, inkább angolul, ne franciául beszélj a helybéliekhez.

2010. szept. 4. 22:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem is tudom hol hallottam még hogy Belgium két elnyomott kisebbség országa.

A helyzet az hogy míg a flamandok utálják a vallonokat,addig a vallonok Belga pártiak, azaz nem akarják hogy belgium szétessen. Persze a kettéválás (és az esetleges más országhoz csatlakozás) esetén is szembetalálja mindenki magát egy hatalmas problémával, ez pedig nem más, mint Brüsszel.Brüsszel francia (vallon) város, ugyanakkor nem tartozik Vallóniához, hanem Flandria területén található, bár önálló régió. A helyzet az hogy mindkettő nép magának akarja Brüsszelt, és ez az a dolog ami rendkívül akadályozza az esetleges szétválási kísérleteket.

Meg aztán mi lenne a szétválás után? A flamandok már a 19. században is csinálták a forradalmat mert nem bírták a protestáns "holland" elnyomást, és arról hogy mi várna Vallóniára a francia periférián, inkább ne is beszéljünk. Bár sok flamand szerint egy önálló Flandria jól működő ország lenne.

Szerintem sem fog rohamos ütemben szétválni Belgium, + néhány nagyhatalom is aggódva nézi ezt az egészet (pl Spanyolország [katalánok, baszkok], Anglia [Skócia, Wales..])

De ki tudja mit hoz a jövő, mert a belga népszavazási adatok eléggé rémisztőek, ezek szerint az ÖSSZlakosság (azaz vallón, flamand, német együtt) 47%-a szétválasztaná belgiumot, de szerintem (reméljük) nem fog megtörténni.:)

Amúgy van egy ismerősöm aki élt pár évet Belgiumban, ő azt mondta amit ott sokan hogy : "Flandria és vallónia egy idős házaspár akiket már akkor sem kérdeztek meg hogy össze akarnak-e házasodni amikor megalakították belgiumot, bárcsak a gyerek, Brüsszel ne lenne"

:)

2010. szept. 4. 22:26
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez érdekes téma, ha jól emlékszem régebben hónapokig húzták a kormányalakítást, mert nem tudott a két nép egymással kiegyezni.
2010. szept. 4. 22:30
 6/8 A kérdező kommentje:
Olyat is hallottam, hogy a vallonok beengedik a volt gyarmatról (KOngó) a bevándorlókat akik teljesen elfranciásodnk és így a vallonok jogait támogatják. Szerintem erre besokalltak a flamandok.
2010. szept. 4. 23:10
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Az biztos, hogy Brüsszelben elég sok a bevándorló, egyes részeken alig látsz fehérembert. De vigyáznak, hogy se a vallonok, se a flamandok jogai ne kerüljenek előtérbe, mindenki mindenből egyformán kapjon.

Pl. ha a flamandok kapnak az államtól X összeget valamire, akkor a vallonok is ugyanannyit. Mint ahogy egy anyuka is vigyáz, hogy a marakodó gyerekeinek milliméterre ugyanakkora sütit vágjon, különben kitör a veszekedés.

Ez a wafelijzerpolitiek..

2010. szept. 4. 23:36
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

A kérdezőnek szól, nem csak emiatt utálják a flamandok a vallonokat.

Mivel Flandria sokkal jobb gazdasági helyzetben van, így a flamandok többségében felmerült az gondoltam hogy a flamandok tartják el a vallonokat, és sajnos ez nagyrészben igaz. Kiszámították hogy minden egyes flamand család a befizetett adójából napi 3 Euróval támogatja Vallóniát, tehát a szétválás esetén ennyivel több maradna Flandriában.

Hiába telepítenek be sok bevándorlót, Flandria lakossága 2-szer 3-szor nagyobb mint Vallónia lakossága (Brüsszelt leszámítva).

A flamandoknak főleg ez szúrja a szemét, vagyis nem akarják tovább eltartani a vallonokat, Vallóniában pedig egyes helyegen (pl Liége) rendkívül magas a munkanélküliség.

2010. szept. 5. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!