Aki Kelet-Berlin-ből átszökött Nyugat-Berlinbe, az automatikusan megkapta a Nyugat-német állampolgárságot, vagy hogy volt ez pontosan?
Sziasztok!
Ugye a berlini fal fennállásának idején a Nyugat-Berliniek átmehettek bármikor a keleti szektorba. Ha valaki átszökött, az automatikusan megkapta az állampolgárságot? Mert olyanról sosem hallottam, hogy visszatoloncolták volna a menekülőket keletre. És ha igen, onnantól ő is "legálisan" beutazhatott keletre, ott nem tartóztatta le a stázi?
Első: igen, tudom jól, azért is írtam, hogy a fal fennállásának idejéről kérdezek.
Harmadik: Ez érdekes helyzet lehetett. Olvastam egy könyvet, ami igaz történet, és egy Kelet-német családról szólt. A határok lezárásának idején a családból a kislánynak sikerült átszöknie, és Nyugaton alapított családot, de a fal leomlása előtti években, ha jól emlékszem, akkor szerveztek ilyen túrákat, ahol a Nyugatiakat vitték át keletre, és körbementek busszal, és ő is részt vett egy ilyenen, de a buszról csak egyszer mert leszállni, egy fotó erejéig. Persze akkor már felnőtt nő volt, de félt, hogy valaki esetleg felismeri.
Nem megkapta az állampolgárságot, hanem eleve (nyugat-)német állampolgár volt.
Az 1972-ben aláírt NDK - NSZK alapszerződés szerint a két Németország elismerte egymást független országként, de az NSZK minden németet születési jogon német állampolgárnak tekintett, függetlenül attól, hogy a nyugati vagy a keleti országrészben élt.
Mint a két Korea a mai napig.
Dél automat sajátjának tekinti a Kim papa alatt senyvedőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!