Jó dolog támogatni az afgán tálib kormányt?
Az elemzésekben láttam, hogy komoly vélemények szerint ha nem kap Afganisztán segélyeket, akkor összeomlik a gazdaság, teljes káosz lesz, aminek társadalmi következményei is lesznek.
Abban az értelemben ez még jó is, hogy a tálib kormányzás ellehetetlenül és megfoszthatja őket a nép a hatalomtól.
Megértem, hogy nem a rendszernek küldik a segélyeket, hanem az embereknek, de azért mégis a tálib rendszert támogatja minden olyan segély, amit odaküldenek.
Ennél összetettebb a dolog, mert a gazdaság eddig sem virult. Nem tudom, mi omolhat még ott össze. A heroin-kereskedelem? Mert az fontos szegmense az afgán gazdaságnak, annak ellenére, hogy éppenséggel illegális termék.
Egyébként segélyt még Észak-Koreának is adnak, pedig az ottani vezetés valóban eszelős módjára kínozza a saját népét évtizedek óta. Ehhez képest a tálibok a lakosság egy részének (szerintem nagy részének) a támogatását élvezik is, különben aligha tudták volna 10 nap alatt elfoglalni az országot.
Ráadásul, bár erről nem szoktak beszélni, de a segélyosztással van egy hátsó szándékuk is a nyugati országoknak. Az ilyen diktatúrákba nehéz ügynököt küldeni, és nehéz információkat szerezni az ottani viszonyokról. Ezért az ilyen segélyosztásban közreműködő európai és amerikai emberek tapasztalata a helyi viszonyokról bizony fontos a hírszerzésnek. Vagyis a szeretetszolgálatok helyszínen dolgozó munkatársai de facto ügynökök is, akiket majd kikérdez a CIA vagy a francia, brit stb. titkosszolgálat.
Ott sem mindenki a mákból él, van egy csomó városuk, ahol nem lehet kecskét legeltetni, zöldséget termelni, ugyanúgy élnek, mint mi itt Pesten, piacról vásárolnak, vagy az üzletekből, de ha mindenki kiveszi a pénzt a bankokból, akkor lőttek a valutájuknak, abban megbukik a pénzügyi rendszer, már most a határán vannak. Komoly éhínség várható sajnos, ha a bankrendszer befuccsol.
A segélyeket vivők természetesen elmondják, amit láttak, nem kell ehhez kémszolgálat, a világ legtermészetesebb dolga, hogy azonnal elmondják fűnek, fának - a médiának, mi van ott.
Egyébként afgánoktól is hallottam, hogy úgy kellene nekik a segély, mint egy falat kenyér, az Euronewson volt riportban, hogy külföldi segítség hiányában összeomolhat a gazdaság.
Nem az a jó nekünk, ha nő az elégetetlenség Afganisztánban?
Szerintem semmi érdekünk ezt csökkenteni segélyekkel.
Afganisztán nem szállták meg a tálibok, az nem egy nép, vagy ország. A pastu nép jelentős részének vallási-idelógiai mozgalma a talibán.
Azért tűnt el a hadsereg, mert ők napi 8 órában voltak katonák, jó pénzzért, amúgy meg tálibok ők is.
Oroszország, Kazahsztán, Tadzsikisztán, Irán, Kína, -tehát az összes lényeges szereplő elviseli őket, és egyiknek sem érdeke, hogy Európát megkímélje egy jelentős bevábdorlástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!