Miben különbözik a királyi család az én családomtól?
"Tudom, hosszú személyes út vezet a mondarchia iránti rajongástól a demokratikus szabad polgárig, de megéri."
Azt kéne felfogni a hozzád hasonló tanulatlanoknak, hogy egy alkotmányos monarchiában demokratikus, szabad polgárok élnek, ugyanúgy, mint egy parlamentáris demokráciában.
"Az angol pl. nem az adófizetők pénzén él. Nagy vagyonnal, jövedelemmel rendelkezik. Jelentős adókedvezményt kap. "
A jelentős adókedvezmény is jövedelem. A nagy vagyont pedig az őseiktől örökölték, és pont annyira jár nekik, mint a korona, a felhajtás és az államfői szerep.
Számomra felfoghatatlan, hogy egy ország, melynek történelme arról szól, hogy többszáz évig próbált szabadulni a Habsburg bohócoktól, 79%-ra értékel monarchiapárti érveket.
Nagyszerű, hogy egy alkotmányos berendezkedés szerepét nem egy alkotmányos berendezkedés szerepének tartjuk, hanem egy bulvárjelenségnek.
#13 Egy elnöki köztársaság sokkal monarchikusabb, mint egy parlamentáris monarchia. Az angolok egyszer már megbuktatták a monarchiát, Cromwellt kaptak helyébe - köszönik, de nem kérnek belőle.
Franciaországban a jakobinus terror után abszolutista (!) királyok és császárok váltották egymást. Az első szilárd parlamentáris köztársaság Franciaországban 1871-ben jött létre, ami teljesen működésképtelenné vált az 1950-es évekre. Az ötödik köztársaság az államfőnek extra jogosítványokat adott.
Hatalmas szakirodalma van a brit alkotmányosságnak, és a legtöbb magyar erről nem tud semmit sem.
Ha megkapná egy brit köztársasági elnök az uralkodó jogköreit, akkor abból alkotmányos válságok sorozata törne ki.
"Egy elnöki köztársaság sokkal monarchikusabb, mint egy parlamentáris monarchia"
Tudom, hogy én csak egy sudribunkó vagyok, aki nem fogja fel a monarchia intézményének komplexitását, de király nélkül nincs monarchia. Attól a pillanattól kezdve, hogy az államfő megválasztott és korlátozott idejű a mandátuma, nem beszélünk monarchiáról, akármilyen széles vagy éppen szűk jogkörökkel rendelkezik.
Nem érdekel mit hordanak össze a szakértők. Ha a 21. században nem tudunk összehozni egy tisztességes államberendezkedést senki által meg nem választott, örök életre hatalmat kapott bohócok nélkül, akkor inkább másszunk vissza a fára. Kár volt lejönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!