Mi az izraeli-palesztin konfliktus gyökere?
A 20. század elején mindenfelé felerősödött a nacionalizmus, annak minden hozadékával együtt. Minden náció saját országot akart magának, akár volt neki előtte, akár nem. A zsidó nacionalizmus - a cionizmus - is ekkor ütötte fel a fejét.
A zsidó törzsek az ószövetségi időkben egyszer már kiverekedtek maguknak egy országot, de aztán elbukták és szétszóródtak. A volt országukat meg különféle birodalmak foglalták el. Római, arab, oszmán, stb.
Arrafelé elég nagy jövés-menés volt évezredeken keresztül, és vélhetően a két kezeden nem tudnád megszámolni, hogy hányféle nép formálhatna jogot a területre a zsidókon kívül.
De valóban, a mostani konfliktus gyökere az, hogy a nagyhatalmak az ott élők feje felett és nélkülük eldöntötték, hogy kié legyen a terület, pontosabban hogy miként kell azon osztozniuk.
Az araboknak nem tetszett, de eddig minden háborút elveszítettek amit indítottak.
Atyaisten! A GYIK a muzulmánok propaganda területévé változott.
Ma még elég kevés itt a muszlim, de mi lesz ezzel az országgal, ha Magyarországon is elszaporodnak?!
Nem, nem vitatkozom, mert ahhoz VITÁRA lenne szükség, azt pedig ti nem tudjátok micsoda. Láttam itt elég Biblia-Korán "vitát", hogy bőséges alapom legyen ennek a megállapitásához.
Egyébként az iszlám területrablásokat valahogy nem soroltátok fel.
Amennyire tudom a szuezi válságot leszámítva az összes háborút az arabok kezdték. Már ha csak azokat a konfliktusokat vesszük, amik Izrael megalakítása után robbantak ki.
De itt egy diasor, ez nagyjából összeszedi a dolgot.
A 10. dián találsz egy térképet, hogy miként változott a palesztin terület nagysága.
Én nem vitatom izrael jogosítványait, de azért elég megdöbbentő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!