Kárpátalján vannak még jelentős számban magyarok, vagy pár éven belül mindenki elvándorol onnan?
Még kb. 130 ezren élnek ott, mindenki biztosan nem vándorol el, főleg nem az idősek.
De tény, hogy óriási a különbség ma Ukrajna és Magyarország között, pláne ha a kárpátaljai területeket nézzük.
További erős csökkenés várható.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem 10-15 éven belül fog megtörténni.
Viszont a helyzet nem fényes.
Én itt élek, Beregszász közelében. Az én korosztályom (18-25 év) nagy részen nincs itthon.
Vagy tanul külföldön, vagy dolgozik, vagy családott alapított és kiköltöztek.
Nagyon kevés ilyen korú fiatal van itthon.
Az idősebbek (30-40 év) inkabb férfiak, de jellemzően sok nő is, kint vannak (Cseho.; Németo.; Anglia.; Magyaro. Stb.), hogy az itt maradt fél családot tudják támogatni. Kisgyermekeket iskolázni.
Ha nem történik valami nagy változás elképzelhetőnek tartom hogy 50-70 év múlva nem fogunk Kárpátaljai magyarságról beszélni.
Szinte csoda számba megy, ha van olyan család ahol minden tag itthon van.
Persze a KMKSZ; a magyar kormány segítségével, és ezzel együtt a II.RFKMF (magyar főiskola) próbálja maradásra bírni az embereket és lehetőségeket teremtetni, de nagyon nehéz.
Én 22 éves vagyok, hamarosan szerzem meg a magiszteri szintű diplomámat, de nem tudom eldönteni mit tegyek, maradjak, menjek. A barátaim és ismerőseim, volt osztálytársaim kb.70%-a valahol a nagy világban vannak.
Az ukrán állam sem könnyíti meg a helyzetünket semilyen szinten.
Ha valakit érdekel a téma ajánlom ezt a nemrég készült videót " Igazsag a kárpátaljai magyarokról "
--> [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!